Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelés és környezetvédelem

ÜZENETEK (89)Időben csökkenő Időben csökkenő
szendre
1058 élménybeszámolót írt
1058
17 éve tag
2008.10.18. 17:00
Szobi szörp is van, csak francia (galliában eladhatatlan) alapanyagból, amitől a Szob környéki kistermelők szépen tönkre is mentek.....

Ezt még lehetne sorolni, de az már nem ezen oldalakra való téma.
Szab
2070 élménybeszámolót írt
2070
18 éve tag
2008.10.17. 14:24
...nem tudom mit siránkozunk. Nem tűnik el a Magyar libamáj, szalámi, kolbász. Lehet most is kapni a Billa-ban. Csak "Ungarisch Salami"-nak álcázzák és Bécsben gyártják. :((
szendre
1058 élménybeszámolót írt
1058
17 éve tag
2008.10.17. 12:46
Viccelsz, bolondozol? Imádom!
De, hogy lehet a libának 4 mancsa???? Na attól félek!
maci-laci
3532 élménybeszámolót írt
3532
18 éve tag
2008.10.17. 11:44
Szendre gyanús vagy!Szereted a libamájat? :):):):)
szendre
1058 élménybeszámolót írt
1058
17 éve tag
2008.10.17. 10:31
Agent!
Egyetértek Klaci azon érvelésével, hogy a környezetvédelem fontos dolog és csak a hülyékekel nem kell foglalkozni.
Munkámból adódóan rendszeresen kapcsolatba kerülök a "zöld hatóságokkal" és állíthatom, hoyg egy-két esetet kivéve teljesen ésszerűen gondolkoznak és kompromisszumképesek is. Az ilyen "lufikat" általában a mindenféle civil szervezetek, önkéntes tudósok....stb. fújják fel. Akik hivatásszerűen űzik, azok birtokában vannak a szakmai tudásnak. Volt alkalmam szélerőmű park előkészítésében is részt venni, és állíthatom, hogy magyaroroszágon a környezetvédelmi hatóság a legkisebb akadálya egy ilyen beruházásnak. (az igaz, hogy madár vonulási útvonalba nem engedik tenni de ez érthető. Egy ornitológus elég jól elmagyarázta, viszont ez kikerülhető) A legnagyobb gond, hogy a hazai villamos-hálózat jelentős fejlesztésre szorulna, ahhoz, hogy fogadni tudja az így megtermelt áramot. hiába a törvény, hogy kötelező átvenni a megújuló ennergiából származó áramot, ha rendszer alkalmatlan rá. A több milliárd Ft-os, szükséges alállomások építése ugyanis nem kötelessége az áramszolgáltatónak jelenleg. Sok szélerőműpark létesítése folyamatban van, de csak töredékét tudnák fogadni. Ezen kívül Mo-n igazából csak egy sáv van ahol érdemes létesíteni, és ott is 80-100m magasság kell ahhoz, hogy kihasználható legyen a szél.
A lényeg, hogy nem minden környezetvédő idióta, csak azok végzik a dolgukat és nem hülyeségekkel foglalkoznak.
(mellesleg nem vagyok zöld aktivista :- )
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2008.10.16. 17:20
A szala által linkelt cikket korábban én is olvastam...

Először is Hóágyúzás.
A mesterséges havazáshoz bizony felhasználják a folyók vizét is, ill. nem egy helyen a csapvizet is.

Ezekhez a pédákhoz nem is kell olyan messze mennünk, csapvizes témában ott van Hirschenkogel. Akik, amíg meg nem épült az új víztározó (2007-ben) addig óriási mennyiségben kényszerültek a csapvíz felhasználására.
Az Enns folyóból emel ki vizet a 4 Berge Síhinta (Schladming) egyik síhegye, Hauser Kaibling. Természetesen a síterep több víztározóval is rendelkezik, de biztos ami biztos alapon az Enns folyóból is tudnak vizet szivattyúzni , így ezt felhasználni a műhavazáshoz. 2009-re fejleszteni szeretnék a kapacitást, így már 130 litert tudnának kiemelni másodpercenként.
Sokkal kisebb méretben, de jelen van ez Heiligenbluton (Karintia) is, ahol a völgyben fekvő kezdőpálya behavazáshoz szükséges vízmennyiséget a közeli folyóból nyerik.

A hóágyúzást ellenzők általában a következő három tényezőt sorolják fel, mint potenciális veszélyforrást, problémát:
- nagy energiafogyasztás
- jelentős vízszükséglet
- kémiai összetevők használata

Nagy energiafogyasztás
Erről csak annyit, hogy pl. Davos (Svájc) esetében a város teljes energiafogyasztását tekintve mindössze 0,6 %-ot tesz ki a hóágyúzás. Összehasonlításképpen a lakások együttes energiafogyasztása 30 %
Szóval erről ennyit, még vitát sem érdemel. Esetleg még érdemes egy kérdést feltenni; A Mediterrániumban üzemelő 1000fős óriási szállodák légkondicionálása vajon mennyire energiatakarékos...?

Vízszükséglet

Megint Davosnál maradva a vízfogyasztás 30 %-ot tesz ki, tehát az energia igénnyel szemben ez már lényegesen nagyobb szám.
DE !
A hóágyúzás során felhasznált vízmennyiség oroszlán része hóolvadáskor visszajut a természetbe, ahonnan "elvettük".

Szemben a megannyi golfpályával, amik igazi víznyelőnek számítanak. Főleg Spanyolország déli részen. Aki már volt a Costa del Solon az tudja, hogy egymást érik a nagyobbnál-nagyobb golfpályák, amik még a júliusi-augusztusi 40-45 fokban is úgy zöldellenek, akár az ír legelők.

Kemikáliák

Alapvetően a hóágyúzáshoz két dologhoz van szükség:
víz+áram
Másra nem. A mai modern technika képes arra, hogy megfelelő időjárási körülmények között akár enyhe plusz fokokon is havat gyártson, mindezt kemikáliák nélkül.
Néhány évtizeddel ezelőtt került a piacra a Snomax (lényegében természetes alapanyag). Igaz dollár milliókat költöttek a tanulmányokra, amik az adalékanyag teljes ártatlanságát bizonyították, a legtöbb országban még mind a mai napig tilos a felhasználása.
Egyesült Államokban nem, itt a snomax mellett időnként egyébb összetevőket is belekevernek a folyamatba nagyobb hatékonyság érdekében.
Snomaxről bővebben akit érdekel:
https://sielok.hu/rovat/egyeb/cikk/snowmax-snowbox-snowmagic/
Agent
1646 élménybeszámolót írt
1646
20 éve tag
2008.10.16. 16:19
Ez így van, nem mind, de valamiért mindig azok a leghangosabb környeeztvédők, akik a legelképszetőbb dolgokat állítják. Itt a nyugati határszélen pl. akkor állították fel az első szélerőművet, amikor már a szomszédos burgenland tartomány teljes energiaellátását képesek voltak a pár km-el odébb telepített erőműparkok fedezni. Itthon akkor a szélerőmű károsabbnak volt beállítva, mint egy széntüzelésű hőerőmű. Pl. zavarja a madarakat a vándorlásban, hangos(!!), csúnya, szubszonikus rezgéseket kelt, ami rákot okoz (!!!!), tájidegen. Illetve a legvadabb: a szélerűmüvek által legyengítet szél nem viszi el a környező városokból a szennyezett levegőt. Amíg ilyen érvelés megy itthon, addig nem tudok komolyan venni egy környezetvédőt sem.
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2008.10.16. 15:01
Szala4, azért ne essünk át a ló túloldalára, nem minden környezetvédő ellenség. Attól, hogy van köztük jó pár hülye, akik eszement "projektekkel" akarnak villogni, a többség még normális.
Ma már egyértelmű, hogy fontos csökkenteni a károsanyag kibocsátást (autók, gyárak), és nagy butaság egészséges erdőket pótlás nélkül kiírtani. Nálunk is hány erdőt letaroltak, mert az osztrák megvette a fát és röhögött a markába, hogy milyen hülyék vagyunk. Fontos, hogy a környezetvédelem is az ésszerűség határain belül mozogjon, mindig akkor van gond, ha valaki túlzásokba esik.
szendre
1058 élménybeszámolót írt
1058
17 éve tag
2008.10.16. 11:35
Bocsi ha egy picit félreértettelek!
Értem én, hogy miről beszélsz és lényegében mindenki véleménye ugyanaz:
HAGYJÁK BÉKÉN A SÍSPORTOT ebből a szempontból! :-)
powee
424 élménybeszámolót írt
424
18 éve tag
2008.10.16. 10:26
en nem ugy ertettem hogy amerika jobban all, hanem pont azt hogy a sielesre fogjak, ami meg amerikaban is "kornyezetvedo" sport, es erre irtam a peldat. termeszetesen a tobbi teruleten elegge elmaradnak europatol.
Makosx
129 élménybeszámolót írt
129
17 éve tag
2008.10.16. 10:15
Tapasztalatból osztom Szendre véleményét!
szendre
1058 élménybeszámolót írt
1058
17 éve tag
2008.10.16. 09:37
Powee!

Igen, előfordulnak ilyen esetek is, de én nem a sípályákról beszéltem.
Azért ismerjük el, hogy jelenleg észak-Amerika nagyságrendekkel Európa mögött van energiatakarékosság terén. Igaz, hogy Kanadában (Whistler is ott van, Vancouvertől nem messze)valamivel jobb a helyzet de attól még......
Európa akkor is élen jár. A svéd állam pl. az állami költségvetésből esőerdőket vásárolt dél-Amerikában,és talán még Afrikában is csak azért, hogy ne engedje kivágni őket.
szala4
316 élménybeszámolót írt
316
18 éve tag
2008.10.15. 22:02
Végig olvasva a hozzászólásotokat, én már lehet hogy el sem megyek olyan helyre síelni ahol felvonó van sőt tovább megyek ratrak sem kell.Én most is, így lassan az 50 felé itt Komlón a házunk alatt ha le esik a hó elsőként megyek pályát taposni.Igaz sokkal jobban szeretem a ratrakolt pályát,de bemelegítésnek ez is nagyon jó.A sípálya tulajdonosok ebből élnek és szerintem meg fogják találni a megoldást hogy ne zárják be a pályákat.Környezet védelem! Hm Nagyon sok embert élete végéig büntetnék akik nem tudják a szemetüket a szemét telepre vinni és az erdőb e dobálják el. Én soha sem szemetelek sem sí pályán sem strandon sem az erdőben mindig haza hozom a szemetemet és a kukába dobom.De ha kimegyek az erdőbe vagy az utcára akkor mást sem látok a földön mint cigaretta csikket, csokis zacskót,papírzsebkendőt, műanyag üveget meg felsorolni sem tudom hogy mi minden szart szó szerint.
Akkor miről is beszélünk?

Én az összes környezetvédőt levetkőztetném egy szál gatyára de az is száraz gazból legyen és
mezítláb járatnám őket, ja és gyalog nehogy szennyezzék a környezetüket.
Mert ha átgondoljuk a ruhák is cipők is a járművek is mind környezet szennyezőek.


Várom a havat és éljenek a környezetbarát síelők.
Szab
2070 élménybeszámolót írt
2070
18 éve tag
2008.10.15. 21:21
Fókát? És mit szólnak az állatvédők? :)
robi
141 élménybeszámolót írt
141
22 éve tag
2008.10.15. 20:55
oda haza egyre tobb ismerosom van aki bringaval mennek ki sielni, munka elott - utan... persze vagy salt lake city kornyeken lakan vagy a sierra nevadakban... ugy konyebb, de nem kocsival mennke, az a lenyeg, es egyre tobb nem hasznal liftet, hanem fokat!!!

robi
powee
424 élménybeszámolót írt
424
18 éve tag
2008.10.15. 19:40
Kövezzetek meg de nem jut eszembe annak az amerikai vagy kanadai (azt hiszem egyebkent hogy Whistler Blackcomb) siterepnek a nevet aki egy egesz volgyreszt vasarolt Eszak-Amerika legszelesebb videken, es telepakolt szeleromuvekkel, hogy a sajat felhasznalt energiajat ezzel hozza egyenlove, plusz csinalt olyan akciot, hogy aki tudta bizonyitani hogy otthon o is szeleromuvet, vagy egyeb ujrahasznosithato energiat hasznal annak x napos ingyen siberletet adott. Szoval sztem meg Amerikaban is sokat tesznek a siterepek a kornyezetbarat sielesert.
szendre
1058 élménybeszámolót írt
1058
17 éve tag
2008.10.15. 17:06
Ha már Agent kollega fehozta a mozgólépcső, világítás témát.....
Kanadai rokonom 2 éve volt Magyarországon először és teljesen kiakadt, hogy mi itt Európában mennyire elöl járunk az energia takarékosság terén. Nem értette, hogy miért nem megy a mozgólépcső Ferihegyen, majd amikor rájött a mozgásérzékelő titkára meg, hogy a szállodában a folyosó világítása is így van megoldva akkor elképedt.
Kedves környezetvédők! Lehet menni áámerikába! Van ott teendő bőven és még támogatom is! Ha sikerülne elérniük ott valamit akkor talán kisebb üzemanyagköltséggel juthatnánk el a kedvenc síterepeinkre itt, Európában.
Agent
1646 élménybeszámolót írt
1646
20 éve tag
2008.10.15. 16:57
Egyébként a sílécgyártásban is egyre nagyobb reklámszerepe van annak, hogy milyen károsanyagkibocsájtással gyártanak le egy lécet, illetve, hogy az hány százalékban újrahasznosítható, valamint persze a szabványok, pl. a Völkl már rendelkezik erre vonatkozó ISO 14001-el, a Head pedig pár lécénél már a "CoolEarth" jegyében 0 CO2 emissziós értéket produkál előállításnál. Mindemellett úgy gondolom, hogy a sílécgyártást és a felvonók energiaellátását a jéghegy csúcsának is felesleges nevezni.
huligan
3493 élménybeszámolót írt
3493
17 éve tag
2008.10.15. 16:22
Betáplálhatnánk, és eladhatnánk! Bartel esetében ingyen síelhetnénk... Ránézek a neten megvalósítható-e...
obivanrobi
124 élménybeszámolót írt
124
17 éve tag
2008.10.15. 16:18
Olyan léceket kellene gyártani, melyek a súrlódáskor és fékezéskor keletkezett energiát eltárolják, majd a felvonón ülve átadják egy központi energiarendszernek. Így aztán még felesleges energia is keletkezne, amit betáplálnának az adott ország energiahálózatába... :)))
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.