Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Hóvadász

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
elsőelőző laponként: összesen 438, rendezés:
Üzenetek Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2011.12.22. 11:33
(Üzenetazonosító: 127983)
golo Hozzászólások: 899
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

Az előrejelzett mennyiségek bőven teljesültek. A holnapi enyhülés valamivel erőteljesebb lesz, de csak átmeneti, a hóhatár felmehet 1500 m, a 0 fok szintje pedig 2000 m fölé is. Utána hidegfront, északon mégegyszer havazással. Ezt vasárnaptól viszonylag enyhe, száraz idő követi majd.

Teljesen egyértelmű most a helyzet, ha fontos a jó hó, akkor az Északi-Alpokba kell menni. ;)
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2011.12.21. 15:15
(Üzenetazonosító: 127885)
golo Hozzászólások: 899
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

Ma reggelig: Tirol Ny-i része/Vorarlberg 30-50 cm; Tirol Északi-Alpok 30cm; Tirol főgerinc 10-20 cm; Salzburger Land É-i része 20-25 cm; belső részek 10-20 cm; Lungau 10 cm;

Átmenetileg gyengül a havazás, majd estétől ismét rákapcsol. Holnapig É-on további 30 cm, a főgerincen 10-20 cm várható.

Péntekre kissé megenyhül, majd érkezik az újabb front és északon újabb 15-20 cm várható.

Lavinaveszély! Holnap Ny-on már eléri a 4-es fokozatot.

Távolabbi kilátások a jövő hétre: nyugodt, száraz idő (anticiklon), a hegyeken napos, enyhe, a völgyekben hideg, nyirkos idő.
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2011.12.21. 09:35
(Üzenetazonosító: 127825)
golo Hozzászólások: 899
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

Kösz. Tényleg jól sikerült ez a két nap.

Elvittem a régi deszkát is, de az újjal csúsztam (Carbon Circle II, 164). Szombaton a pályán belőttem a kötést, 30/15 után 27/9 lett, mert szélesebb (257) és alig bírtam fordítani. Szóval haladok a korral, he-he. Másnap pedig azért vittem föl, mert éles helyzetben is ki akartam próbálni. Már ki is javítottam a talpát, nem vészes.
h i r d e t é s

Feladó:  bazsa (snwbrd, frrde, bckcntry)FérfiHaladó snowboardos
Dátum: 2011.12.21. 09:08
(Üzenetazonosító: 127821)
bazsa (snwbrd, frrde, bckcntry) Hozzászólások: 223
Regisztrált: 2008.01.22.
39 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

kicsit irigykedve olvastam a beszámolód! ;) gra
kövezős boardot vittél? mennyit kapott az alja?
Előzmény: (golo 127585)
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2011.12.20. 10:42
(Üzenetazonosító: 127710)
golo Hozzászólások: 899
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

Eddig a Chopokra kevesebb figyelmet fordítottam, de ma feltűnt valami a webkamera képén. A törpefenyves szinte eltűnt, befújta a szél! Az utóbbi négy napban 30-40 cm hó esett, és ehhez jó erős északi szél lehetett. A következő nagyobb havazás szombat-vasárnap várhatóan ide is elér, tehát lassan készülhetünk. :))
A törpefenyves már majdnem betakarva (forrás: http://meteo.profi-net.sk) Lefújt, lepréselt hó a csúcson (forrás: http://meteo.profi-net.sk)
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2011.12.20. 08:57
(Üzenetazonosító: 127694)
golo Hozzászólások: 899
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

A héten újra próbálkozik a zonalitás, de az ereje már csökken. Az Ibériai-félsziget fölötti magas nyomás feljebb húzódik, ami egyre inkább megakasztja az erős nyugati áramlást. Ezzel nő egy nyugati blocking lehetősége, melyet a NAO-index* folyamatos csökkenése is jelez. Ez hosszabb távon egy kedvező előjel (tartósabb téli fordulat esélye). A Kelet-európai-síkságon is egy anticiklon található. A kettő között egy alacsony nyomású zóna ékelődik be, mely biztosítja, hogy Közép-Európában a következő napokban marad a téli időjárás.

A héten az Északi-Alpokban többször várható havazás, ellenben délen most rosszak az esélyek. Ma estétől nyugat felől havazás kezdődik, mely holnap is folytatódni fog (Tirolban É-on 20-40 cm, máshol 10-30 cm, Ny-ról K felé csökken). A havazás fokozatosan átterjed Salzburg-tartomány és Felső-Ausztria fölé (É-on 20-30 cm, máshol 10 cm). Csütörtökön torlasztásból lehet még É-on hó, a legtöbb Alsó-Ausztriában (Ybbstaler Alpok 30 cm, de Schneeberg már csak 5 cm). Pénteken átmenetileg szárazabb idő, majd szombaton egy hidegfronttal érkezik az újabb havazás. A hőmérséklettel most nem lesz gond, kisebb enyhülés pénteken lesz, de a hóhatár végig 1000 m alatt marad.

*lásd: http://metnet.hu/?m=kislexikon&...id=533
NAO-Index (forrás: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/pna/nao_index.html)
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2011.12.19. 13:15
(Üzenetazonosító: 127585)
golo Hozzászólások: 899
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

Régen éreztem magam ennyire elégedettnek egy 2 napos túra után, pedig a lehetőségek még egyáltalán nem nevezhetők ideálisnak. Emiatt az elvárásaink sem voltak túl nagyok, eleve úgy indultunk neki, hogy pályán kívül még nem lesz elegendő hó, csak az a lényeg, hogy csússzunk egy jót. Legalább csiszoljuk egy kicsit a pálya-technikánkat is, ami bizony ránk fér :)

Szombaton, kihasználva a nagyvonalú ajánlatot, Grossecket néztük meg, tudva, hogy ez a hidegfront ide kevesebb havat adott, de ezzel megismerünk egy új helyet, ami később még jól jöhet. A terep tetszett, barátságosnak néz ki, ide érdemes lesz még visszajönni. A hétfői havazásból maradt még egy kevés, ehhez esett 15 cm friss, így összesen 25-30 cm lehetett a hóvastagság, erősen egyenlőtlen eloszlásban. Az erős szél miatt a csúcsra nem lehetett feljutni, de nem is lett volna sok értelme. A déli oldalon lecsúsztunk a lezárt pályán, vállalva azt, hogy az alján le kell majd csatolnunk, de a felső kétharmad feledtette ezt a kis kellemetlenséget. Végül ez lett a nap legjobb menete. A hátralévő időben a mauterndorfi oldal meredekebb, piros pályáján nyomtuk megállás nélkül, azzal a megnyugtató tudattal, hogy az izomlázért legalább semmit sem kellett fizetnünk. Jóleső érzéssel ültünk autóba. Irány Észak!

Obertauernben sem láttunk sokkal több friss havat, inkább lehangoló volt a látvány, és bár a főgerincen fekszik, a hózáporok alig jutottak el idáig. Az ilyen ciklon hátoldali helyzetben egyértelműen minél északabbra kell menni. Ramsauban már kitartóan havazott, és a napközben hullott 15 cm-es réteg éjfélig 30-ra gyarapodott. Utána kiderült az ég és másnap ragyogó időre ébredtünk.

A dilemma két helyre szűkült: Hochkönig-régió vagy Dachstein-West, mivel Werfenwenghez vagy Krippensteinhez ez a hó még nem elegendő. Mühlbachra esett a választás és nem bántuk meg. Látszott, hogy pénteken eső váltott át havazásba, a hó gyönyörűen ráfagyott a fákra, és ahogy egyre magasabbra jutottunk, úgy nőtt a hóréteg vastagsága is. A hegyen, az erdős részeken már megvolt 40-60 cm (máshonnan lefújta a szél), és ebből legalább 30 a friss, úgyhogy érett a meglepetés. És úgy is lett. Az erdőben még nagyon necces, de a felvonók alatt már elegendő volt a hó, és egy igazi, mindenünket megmozgató, 10 pontos freeride-os napunk kerekedett, főleg a kabinos melletti kezeletlen pályán és az ülősök alatti menetekkel, de kipróbáltuk az erdőt is. Alig ismertem rá a helyre: ahol 10 éve még egy érintetlen erdő volt és egy húzós lifttel lehetett feljutni a hegyre, ott már mind kiirtották a fákat és egy 6-os ülős repít fel a csúcsra. Kár érte. De legalább ezeket a sávokat nem kezelik, így a technika fejlesztésére kiválóan megfelelnek. Soha rosszabb szezonkezdést!

További képek a galériában:
https://sielok.hu/fotoalbum/392755/...galeria/
Grosseck Mühlbach
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2011.12.15. 23:21
(Üzenetazonosító: 127257)
golo Hozzászólások: 899
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

- Hol a macska?
- Láttam, hogy merre szaladt...
- Azt is tudod, hogy milyen gyorsan?
- Igen.
- Jó, akkor modellezzük le!
- De mi van, ha látott egy egeret?
- Modellezzük le azt is!
- Az összeset?

IDŐJÁRÁSI MODELLEK
azaz a hárombetűs jósdák (by Minerel)

A légkörben lejátszódó folyamatok jól leírhatók matematikai egyenletekkel. Így kifejezhetők a hőmérséklet, a légnyomás, a szélsebesség és a nedvesség közötti fizikai kölcsönhatások a légkör minden pontjában. Figyelembe kell még venni a felhőképződést, a csapadékot, és nem hanyagolható el a felszín és a fölötte levő levegőréteg közötti hőcsere és a párolgás sem. A felszín modelljének tartalmaznia kell a víz-, a jég-, és növényborítottságot is.

Ezek a bonyolult egyenlet-rendszerek azonban csak közelítő módszerekkel oldhatók meg. Ehhez először a vizsgált területet (globális modellek esetében az egész bolygót) egy meghatározott sűrűségű hálózattal fedik be, a légkört függőlegesen rétegekre osztják, majd minden rácspontra felállítanak különféle egyenleteket, melyekkel ki lehet számítani, időlépésről-időlépésre, hogy mekkora lesz az egyes paraméterek értéke az adott pontban órák vagy napok múlva. Ahhoz, hogy a modell reális eredményeket adjon, a hálózatnak elég sűrűnek kell lennie. A pontosság növelhető lenne a minél sűrűbb felosztással, de ennek a rendelkezésre álló számítógépek teljesítménye szab határt.

A modellek egyre jobbak, de - működési módjukból adódóan - mindig fellép bizonyos hiba, amely az időtávval nő. Például a GFS (Global Forecast System)-modell felbontása kb. 40 km 180 óráig (azután 80 km) és 64 magassági szintet tartalmaz (2005). A belső időlépés néhány perc, az eredmények megjelenítése 6 óránként történik, naponta négyszer frissül. A globális modellek a nagy térségű folyamatok esetében használhatók eredményesen. Mellettük léteznek még nagyobb felbontású, rövid távú, lokális modellek is, melyek egy adott térség sajátosságait (pl. hegységek) pontosabban veszik figyelembe. Ezek felbontása néhány kilométer.

A modellek pontossága a bemenő adatok megbízhatóságától függ. A légkör aktuális állapotát leíró kiindulási adatokat több ezer földfelszíni megfigyelőállomás, naponta kétszer több száz magassági szonda, hajók, tengeri bóják, repülőgépek és műholdak mérései szolgáltatják, de még így is sok a fehér folt, ami szintén hibát okoz.

Fontos megértenünk, hogy egy modell a lehetséges végtelen sok végkifejlet közül csak egyet mutat, ezért az eredményeket soha ne egy konkrét időpontra, hanem folyamatában szemléljük.

A modellek tulajdonképpen programok, melyek óriási mennyiségű, jól előkészített és ellenőrzött bemenő adatot igényelnek. A modell tulajdonságai, például a térbeli felbontás, a fizikai paraméterek és egyenletek, az alkalmazott numerikus módszerek stb., a programkód által kötöttek. Az eredmény pedig sok gigabyte adat. Ezeket utólag többféle módon teszik fogyaszthatóvá. Például az egyes paraméterek térbeli eloszlását színes térképeken ábrázolják, vagy egy adott hely (rácspont) időjárását alakító tényezők változását az idő függvényében ábrázolják (meteogramm).

A légkörben zajló folyamatok olyan bonyolultak, olyan sok a befolyásoló tényező, hogy a légkör egy kaotikus rendszernek tekinthető. Ez azt jelenti, hogy sokszor a kiindulási állapot kis megváltoztatása is elég ahhoz, hogy teljesen más eredményt kapjunk. A beválás valószínűségét több modell eredményeinek összevetésével, vagy ugyanannak a modellnek kissé módosított kiindulási feltételekkel végrehajtott futásainak segítségével lehet megítélni (perturbált tagok). Az ún. spagetti- és fáklya diagramok egyszerre mutatják több, párhuzamos számítás eredményeit. Ezeken a diagramokon látható, hogy a görbék 1-3 napig jól együtt maradnak, de utána egyre növekvő mértékben széttartanak, nő a szórás. Ezért általában csak 5-6 napig érdemes előrenézni, azon túl már igen kicsi a bekövetkezés valószínűsége.

Ebből az tanulság, hogy egyetlen kiragadott futás alapján sose ringassuk magunkat túl nagy reményekbe, mert lehet hogy a mutatott hidegbetörést vagy havazást a következő futásban már egyáltalán nem, vagy nem ugyanott találjuk.
Feladó:  minerelFérfi
Dátum: 2011.12.15. 22:45
(Üzenetazonosító: 127251)
minerel Hozzászólások: 3535
Regisztrált: 2006.11.02.
2 síterepet értékelt

Mai nap Bécsújhelyen és Bécsben egész nap szakadó eső. Késő délután M1-esen hazafelé szintén.
Előzmény: (golo 127193)
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2011.12.15. 11:13
(Üzenetazonosító: 127193)
golo Hozzászólások: 899
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

A remélt mediterrán ciklon nem tudott kialakulni. Az 500 hPa-os áramlási képen felismerhető ugyan egy meridionális hullám, de ez keletebbre van, ebből inkább Mo. déli részein várható ma kiadós csapadék, Ausztria felett a Ny-i áramlás dominál. Ezért és a viharos szél miatt alig esett hó, általában csak 1-5 cm.

Holnap egy viharciklon vonul majd át Észak-Németország felett. Ennek áramlási rendszerében először viharos erősségű DNy-i, majd Ny-i széllel enyhe levegő érkezik. A hegyekben orkán erősségű, 120 km/órás széllökések is lehetnek. Északon átmenetileg ismét főn lesz, majd pénteken éjjel megérkezik a hidegfront, mely végül meghozza a hideget is.

Ma délutántól nyugat felől havazás kezdődik, hóhatár 500-1000 m-en. Ebből nem várható jelentős mennyiség (5-10 cm). Holnap még egyszer utoljára megenyhül, nyugat felől ismét csapadék érkezik, vegyesen eső és hó, a hóhatár erősen ingadozó, fekvés és széliránytól függően északon felmehet 1700 m fölé is, a 0 fok szintje 2000 m körül, délen alacsonyabban (15-30 cm). Szombatra viharos széllel megérkezik a hideg levegő is, az eső mindenütt havazásba megy át, télies viszonyokra kell számítani. Sz-V hózáporok várhatók, melyek északon a torlasztásos helyeken lesznek tartósabbak és kiadósabbak. Három nap alatt összejöhet 10-40 cm, magasságtól függő, szeszélyes eloszlásban. Északon és a főgerincen várható a több.

Pénteken a viharos szél miatt sielésre nagyon korlátozott lehetőségekre lehet számítani, sok felvonó nem fog működni, de a hétvégére valamelyest javulni fog a helyzet.
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2011.12.13. 08:29
(Üzenetazonosító: 126925)
golo Hozzászólások: 899
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

Az átvonult hidegfronttal lehullott hó mennyisége Tirolban 5-10 cm, a főgerincen 20 cm. Felső-Karintiában és a déli hegycsoportokban 15 cm esett viharos szél mellett, emiatt a hó eloszlása nagyon egyenlőtlen. Sok helyről teljesen le van fújva, de a mélyedésekben és a szélárnyékos helyeken a frissen összehordott hó jelent lavinaveszélyt. Összességében még kevés a hó.

Ma a következő front előtt DNy-ira fordul az áramlás és jelentősen megenyhül az idő. A 0 fok szintje 2000 m köré emelkedik, északon főn lesz.

Jól alakulnak a dolgok, alaposan felkavarodott a légkör, többször várható havazás, a következő szerda délutántól, majd pénteken már jön a következő ciklon, viharos széllel, lehűléssel, és szombaton újabb havazással.
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2011.12.11. 22:33
(Üzenetazonosító: 126797)
golo Hozzászólások: 899
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

Javuló esélyeket látok erre a hétre. Az erős Ny-i áramlással az óceán felől további ciklonok érkeznek, de már valamivel délebbi pályán. Ez jó, mivel így már lehetőség nyílik majd arra, hogy a hidegebb levegő a Földközi-tenger medencéjébe is lejusson, az áramlás hullámot vessen és a hét közepére kialakulhasson a szezon első mediterrán ciklona is (peremciklon?). Ezzel behavazódhatnak a déli régiók is, de sajnos még csak a magasan fekvő helyeken. Ami jó délnek, az viszont északon szívás, mivel főnnel jár.

Hétfőn délutántól Ny felől havazás kezdődik, a hóhatár 1000 m alá csökken, a nagyobb mennyiség nyugaton és a főgerincen várható (10-20 cm). Kedden-szerdán szünet. Ezután az áramlás DNy-ira fordul, dél felől ismét beborul, északon főnnel. Csütörtökre virradó éjjel délen havazás kezdődik, hóhatár 1000-1500 m-en, süllyedő, és ebből már komolyabb mennyiség is összejöhet, de nagy bizonytalanság mellett.

Marad tehát a változékony idő és a magasabb régiókban tovább fog hízni a hó, de végig necces T-k mellett. Nagyon kellene már a hideg, de sehol a közelünkben nincs és ilyen erős nyugati áramlás mellett esélye sem lehet.
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2011.12.11. 01:06
(Üzenetazonosító: 126691)
golo Hozzászólások: 899
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

LÉGNYOMÁS (2. rész)

A légnyomás területi eloszlásának ismerete alapvető fontosságú. A légnyomás eloszlásából határozhatjuk meg a bárikus gradienst, ami az adott magassági szintben a legerősebb nyomásváltozás irányát és nagyságát mutatja meg. A bárikus gradiens által meghatározott erő a gradiens erő. A gradiens erő határozza meg a szél sebességét és irányát. (De figyelembe kell még venni a Föld forgását és a súrlódást is, erről később fogok még írni.)

A légnyomás területi eloszlását kétféleképpen ábrázolják:

1. adott magassági szintre vonatkozó légnyomás eloszlását ábrázoló izobártérképpel;
2. adott nyomásfelület magasságát feltüntető topográfiai térképpel.

Az izobártérképek, leggyakrabban a tenger szintjén (Surface Level Pressure, Bodendruck), az azonos nyomású pontokat összekötő vonalakat, az izobárokat tüntetik fel. A legerősebb légnyomásváltozás iránya, a légnyomási gradiens az izobárvonalakra merőleges, nagyságát az izobárok sűrűsége szemlélteti, mely a szél erősségére jellemző.

A magassági térképek (abszolút topográfia, Geopotential Height, Höhenkarte) ezzel szemben a kiválasztott (pl. 850, 500 hPa) nyomásfelület szintvonalait, az izohipszákat ábrázolják. A magasságot éppúgy mint a domborzati térképeken a tenger szintjétől számítjuk. Megmutatja a légkör magasabban fekvő rétegeiben az áramlás jellegét és a nyomáseloszlást (gerinc, teknő). Ez határozza meg az alacsonyabb szinteken az időjárást. Pl. az 500 hPa szint kb. 5500 m (hideg levegőben kisebb, meleg levegőben nagyobb) magasságnak felel meg. Ebben a magasságban a napszakos ingadozások és a felszín egyenetlenségei (súrlódás) már nem játszanak szerepet, ezért az alapvető tendenciák jobban követhetők. A szél iránya az izohipszákkal párhuzamos.
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2011.12.11. 01:04
(Üzenetazonosító: 126690)
golo Hozzászólások: 899
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

LÉGNYOMÁS (1. rész)

A levegő súlya nyomóerőt gyakorol a testekre, ennek felületegységre ható értéke a légnyomás:

p = F/A, mértékegysége N/m2 = Pa (Pascal).

Átlagos értéke a tengerszinten 101325 Pa. A meteorológiában a könnyebben kezelhető hPa = 100 Pa (hektopascal vagy millibar) egységet használják. Az előbbi értékre ezzel 1013.25 hPa adódik.

A légnyomás mérésének eszköze a barométer. A barométer a megfigyelés helye fölötti légoszlop nyomását mutatja. A várható időjárás szempontjából annak van jelentősége, hogy emelkedik vagy sűllyed-e a légnyomás és mekkora a süllyedés vagy emelkedés sebessége.

Fontos kérdés, hogy a légnyomás miként változik a magassággal. Azt mindannyian tudjuk, hogy csökken (mivel minél magasabbra megyünk, annál kisebb lesz a fölöttünk elhelyezkedő levegőréteg vastagsága és így a súlya is), azonban ez a csökkenés nem egyenletes. A levegő összenyomható, ezért a magassággal a sűrűsége is csökken, emiatt nagyobb magasságban nyomáscsökkenés is kisebb, mint alacsony magasságon, ahol a levegő sűrűbb.

A nyugalomban levő, a tengerszintben 1013 hPa nyomású, 15 °C hőmérsékletű levegőben a légnyomás és hőmérséklet átlagosan a következőképpen alakul:

1000 m-en 899 hPa / 8,5 °C;
2000 m-en 795 hPa / 2,0 °C;
3000 m-en 701 hPa / -4,5 °C.

Ezektől az átlagos értékektől azonban jelentős eltérések lehetnek, pl. hidegebb, sűrűbb levegőben (télen) a légnyomás jobban, míg melegebb, ritkább levegőben (nyáron) kevésbé csökken a magassággal. Tehát a légnyomáscsökkenés a hőmérséklettől is függ.

Pár egyszerűsítő feltétel segítségével (pl. a levegőt ideális gáznak tekintve, a hőmérséklet egyenletes csökkenését feltételezve, stb.) a légnyomáscsökkenés egyszerű képlettel számítható a magasságkülönbség és a két szint középhőmérsékletének ismeretében. Ugyanezen a formulán alapul két fontos gyakorlati számítás, a barométeres magasságmérés és a légnyomás tengerszintre történő átszámítása is.

A barométeres magasságmérés lényege, hogy a hegy két jellemző pontján (pl. a hegy lábánál és a hegy csúcsán) megmérve a légnyomások és hőmérsékletek értékeit a magasságkülönbséget határozzuk meg. Ezen az elven működik a magasságmérő, melyet főleg a hegymászók hordanak maguknál.

A tenger szintjére átszámított légnyomás megadja, hogy mekkora lenne a légnyomás az észlelési pont alatt a tenger szintjében (0 m), ha a közbenső teret levegő töltené ki. Erre azért van szükség, mert a megfigyelés helyén ténylegesen mérhető abszolút légnyomás inkább a hely magasságától függ és kevésbé az időjárási folyamatoktól. Az előrejelzés szempontjából azonban fontos, hogy összevethető legyen más helyek légnyomásadataival. Ezért valamennyi hely adatát egy közös szintre, megállapodás szerint a tenger szintjére vonatkoztatjuk.
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2011.12.08. 11:19
(Üzenetazonosító: 126461)
golo Hozzászólások: 899
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

A szívem csücske: Chopok-Dél!

20 cm, ma még lesz hozzá 10 ... és az északi szél áthozza a havat Jasnáról is :)
(forrás: http://meteo.profi-net.sk)
Feladó:  bazsa (snwbrd, frrde, bckcntry)FérfiHaladó snowboardos
Dátum: 2011.12.08. 11:11
(Üzenetazonosító: 126459)
bazsa (snwbrd, frrde, bckcntry) Hozzászólások: 223
Regisztrált: 2008.01.22.
39 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

tetszik a topik, hajrá! :)
Előzmény: (golo 126341)
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2011.12.08. 09:13
(Üzenetazonosító: 126443)
golo Hozzászólások: 899
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

A tegnapi havazásból Vorarlbergben esett a legtöbb, a torlódásos helyeken 40-60 cm, Tirol északi részén 15-30 cm, a főgerincen 20-40 cm, keletebbre csökken. Salzburg-tartomány, Felső-Ausztria 15-25 cm, Steiermark 10-20 cm, Alsó-Ausztria 5-10 cm. Mivel ez a hó erős szél mellett esett és alapja nem volt, ezért nyílt helyekről a szél lefújta.

Lavinaveszély a szél által összehordott hó miatt a meredek, árnyékos helyeken 2700 m felett lehetséges, és ott, ahol a régi októberi hóból még megmaradt, mert az már átalakult, lazává vált, nem tart, néhol pedig a hosszú szép idő miatt tükörjég. Ez sajnos az egész télre kihathat és egy figyelmeztető jel. Alacsonyabb szinteken ennek a hónak alapja nem volt és a várható melegedés miatt a füvön lecsúszhat.

A biztató kezdet után rosszabb napok jönnek. Téli fordulat belátható időn belül nem látszik, Izlandnál folyamatosan rendkívül erős ciklonok keletkeznek (950-960 hPa), melyek túlságosan északi pályán, Skandinávián keresztül mozognak. Emiatt a frontjaik alig, csak érintőlegesen érik el az Alpokat, és leginkább előoldali helyzet lesz, D-i, DNy-i széllel (főn), mely sajnos a most esett havat jövő hét elején 1500 m alatt valószínűleg megeszi.

Mégis reménykedek egy kicsit, mert ezek a viharciklonok olyan zavarást okoznak a légkörben, hogy az átvonulásuk utáni helyzetet a modellek gyakorlatilag még nem látják, óriási a szórás.
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2011.12.07. 15:23
(Üzenetazonosító: 126341)
golo Hozzászólások: 899
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

Nyitottam egy topikot fanatikus hóváróknak - mint én -, akiket érdekel az időjárás (legfőképpen a téli) és inkább elhalasztanak egy túrát, ha nincs megfelelő hó, de képesek akár már másnap indulni, hogy valahol elsőként csatolhassanak.

A tervezett témák:

- Időjárási modellek, előrejelzések, esélylatolgatások, akár hosszabb távra is;
- Aktuális hóhelyzet, lavinajelentések, webkamerák, lezárt/megnyitott pályák, felvonók, és minden egyéb infó;
- Viselkedés a hegyen, lavinaismeret, a freeride pszichológiája;
- A legjobb freeride-helyek, titkosok;

Az elején fogok röviden írni az elméleti alapokról is (ahogy időm engedi), hogy minél többen megtanuljunk olvasni a modellekből, mert az egy jó móka és a csúszásunk minőségére is kedvező hatással lesz :)

Tehát jöhet bármilyen okosság, kérdés, stb. ami a (szűz)hóval kapcsolatos!

elsőelőző laponként: összesen 438, rendezés:
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 74 vendég és 2 regisztrált felhasználó látogatja.