Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síoktató akarok lenni - hogyan tovább?

ÜZENETEK (190)Időben csökkenő Időben csökkenő
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.09.18. 10:16
Akit snowboard oktatói képzés érdekel: folyamatban van a snowboard oktatói képzés megszervezése a síoktatói mellé. Ugyanabban a szerkezetben tervezzük (tehát elmélet a gyakorlati táborban).
Ha minden összeáll, akkor arra is lehetőség lesz, hogy aki pl. januárban elvégezte a tábort sível, pl. februárban elvégezhesse a snowboarddal.

Aki ez iránt érdeklődik, feltétlenül jelentkezzen nálunk, hogy tudjuk, mekkora érdeklődéssel számolhatunk!
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.09.17. 21:47
Ma voltunk Veszprémben, és körvonalazódik egy (kettő) újabb síoktatói csoport (elég sokan érdeklődtek a tanfolyam iránt náluk):

- Még az idény előtt (decemberben) megpróbálnánk indítani egyet a Síarénával, ha az időjárás megengedi.

- A másik csoport január 30. - február 9. között lehetne.

Érdeklődni nálunk is és a Síarénánál is lehet.

:))
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.14. 19:38
Akkor lássuk, miért lehet érdemes fiatalon belekezdeni egy oktatói képzésbe.

"15évesen oktató?

Igen!

Az, hogy egy osztrák síiskolában már 15-16 éves fiatalok dolgoznak, nem kirívó eset. Persze számtalan szkeptikus kérdés vetődik fel a másik oldalon. "Bízzam a gyerekem egy nagyobb gyerekre?"
Nos, ez leginkább személyiség függő. Egy fiatal oktató rátermettségét és felelősségtudatát nem feltétlenül a kora határozza meg. Ilyen fiatalon leginkább csak magasabb végzettségű oktató közvetlen irányítása alatt dolgozhatnak, és legtöbbször mind ezt a síiskola saját gyermekoktató parkjában. Tehát nem feltétlenül egyedül közlekednek egy négy évesekből álló gyerekcsoporttal a hegyen.
A fiatalokért is, mint minden alkalmazott oktatóért maga a síiskola vállal felelősséget. Egy jó síiskolában az oktatók végzettségeiknek, koruknak, tapasztalatuknak megfelelően is vannak beosztva. A frissen végzett fiatalok a gyerekparkban segítenek az oktatásban, majd csak később kapnak önálló részfeladatokat, még később önálló csoportot. Addig viszont folyamatosan tesznek szert oktatói tapasztalataikra, fejlődnek szakmai tudásuk terén.

Érdemes korán kezdeni?
Igen.

Az osztrák síoktató képzés egésze hosszú folyamat, ha valaki a legmagasabb képzettséget tűzi ki céljául. Ami nagyon előnyös e képzési rendszerben, hogy már a belépő szint teljesítése (10nap) lehetővé tesz egy síiskolában való munkavállalást, ezzel egyben a képzettség megtérülését is biztosítva.

Milyen előnye származik egy 15 évesen nekivágó fiatalnak?
Pont abban a korban kezd bele ebbe a sportszakemberi képzésbe, mikor mozgása a legjobban alakítható, könnyen tanul, jól terhelhető.
A mozgások tanulásában fontos szerepet játszik azok pontos megértése, mely ebben a korban már kellő háttértudással párosulhat.

Az első lépcső teljesítésével lehetősége nyílik, hogy osztrák síiskolában munkát vállaljon, akár csak a téli szünidők idejére.
Ez nem csak "pénzkereset". Lehetőség világlátásra, nyelvtanulásra, síelésre és snowboardozásra, új sportok kipróbálására, új barátok szerzésére... A munka pedig mind ennek a része.
15évesen még bőven van ideje eldönteni, hogy akar-e foglalkozni az oktatással a továbbiakban, vagy nem. Kiderül számára az is, hogy mennyi kitartás van benne a képzések folytatásához. Ha pedig tovább hajtja a fejlődés vágya, akár már 18 évesen kezében tarthatja tartományi oktatói végzettségét, nemzetközileg is elismert ISIA licenszes igazolványát, valamint fontolgathatja az állami képzésre való felvételizés lehetőségét.

Egy ilyen forgatókönyv azt jelentheti, hogy 20-21 évesen -az oztrák állami oktatói diploma megszerzésével- a világ egyik legelismertebb oktatói végzettségét tudhatja magáénak.
És mind ez azt sem zárja ki, hogy egyetemi padba üljön és jogász vagy orvostanhallgató legyen belőle."

Snowsports News
A Snowsports Academy hírleveléből.
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.12. 20:17
Számítottam rád. Mármint, hogy sikerül rákapaszkodnod az osztrák képzési rendszer általad vélt "csököttségére". :)
De azt azért te is tudod, hogy nem minden osztrák síoktató "tanulatlan"- hogy a te soraid közé olvassak.
Persze, hogy fontos a "tanultság", de nem jelenti a sportszakmai és elméleti "megértés" mindenható alapfeltételét. Nézz csak körül a magyar diplomások között! Ott is találsz olyat, akiről azt is nehéz elképzelni, hogy hogyan szólalt meg egy szóbelin...

"Ezek a srácok-lányok nem kőművesek vagy asztalosok lesznek, hanem
pedagógusok, még ha nem is felsőfokú diplomával. Emberek vannak a gondjaikra bízva, mozgást tanítanak és nem csak órákat adnak."

Erről a mondatodról meg egyszerűen lesír a hajdani tanárainknak/pedagógusainknak igen emlékezetes filozófiája: "majd, ha nem tanulsz fiam, hülye maradsz és mehetsz a szakmunkásba, azt lehetsz autószerelő vagy asztalos!..."

Ma már hiány van a jó szakemberekből...

Azért nem minden "csak a pedagógia". Fontos nyilván, de az amit a pályán használnod kell, nem igényel több éves seggelést. Amit meg a magyar állami átad belőle az OKJ- s óraszámok keretében, azt egy tartományi szintű síoktató simán megkapja a 30!!! Napos képzése során.

Azt pedig azért elmesélem még itt, hogy más oka is lehet ám sógoréknál a "tanulatlanságnak".
Idézem egy osztrák ismerősöm egyik mondatát:
"A férjemet - másodszülöttként- kitaníttatta az apja, most egy német cégnél vezérigazgató. A bátyja örökölte a gazdaságot, mint első szülött. Neki azt kellett tovább vinni."
Valószínűleg az első szülött is tanult valamennyit, de nem ő járt egyetemre.

A tudást és az értelmet nem feltétlenül csak az iskolapadban adják...
...

Majdnem ugyanazt"Töredék idő alatt"? :)
A 6-10 napos képzés mennyire töredéke a 98(ITA)-135 (AUT) napnak?
És most csak a gyakorlati napokat vettem, mert a TF-en leadott elmélet blokkot 14 napig hallgattam folyamatosan, reggeltől-estig az innsbrucki padban extra.
Előzmény: (ozsi 160456)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.09.12. 19:13
Jövő héten folytatjuk a megbeszélést Eplényben, és utána valószínűleg lesznek konkrét infók az ottani csoportról.

Azon nem kell izgulni, hogy a tanfolyamok hivatalosan már elindultak, mindegyik képző intézmény meg tudja oldani a menet közbeni becsatlakozást.
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.09.12. 19:12
Más iskolarendszer, más felnőttképzési rendszer. (Én ott pl. nem Diplom Sportlehrer vagyok, hanem Magister, ami egy sokkal magasabb képzettségi szint).
Nem tudom, Ausztriában hogyan van, de itthon 16. év az iskolakötelezettség korhatára, ez ha valaki egyszer sem bukik, akkor kb. a 10. évfolyam. Bizonyos felnőttképzések nem látogathatók a tankötelezettség ideje alatt (ez is érthető: nem túl életszerű, hogy valaki egyszerre jár suliba meg tanfolyamra).

Nálunk a képzésben nagy szerepe van a megértésnek és a logikának, kevésbé a mechanikus ismeretek dominálnak. Én úgy érzem, hogy nagyon kellenek a suliban tanult ismeretek, így én kifejezetten örülök a magasabb iskolai követelménynek, sőt az érettségit sem tartanám túlzásnak.
Ezek a srácok-lányok nem kőművesek vagy asztalosok lesznek, hanem
pedagógusok, még ha nem is felsőfokú diplomával. Emberek vannak a gondjaikra bízva, mozgást tanítanak és nem csak órákat adnak. Óriási felelősség van a vállukon, és elsősorban nem az óra biztonságos lebonyolítása miatt (ahhoz nem kell túl nagy képzettség). Hanem amiatt, hogy emberek sorsát dönthetik el évtizedekre.
Ha én lennék az osztrák képzés felelőse, azonnal felemelném a belépő szint iskolai követelményét, de nem az én dolgom.

Itthon a 18. életév is követelmény, ezt én is túlzásnak tartom, bár szülőként nem tudom, hogy szeretném-e rábízni a gyerekemet egy 17 éves gyerekre.

Azzal még én sem értek egyet, hogy nálunk az első szint az állami képzés, de ettől még így van. Jogilag gyakorlatilag majdnem ugyanazt kapják, mint amit az osztrák, francia vagy olasz oktatóképzés, de - sajnos vagy nem, ebből a szempontból mindegy - töredéke idő alatt. Lehet ennek megalapozottságán vitatkozni, de ettől még a helyzet nem változik: egy EU tagállam államilag elismert képesítése. Én is szívesebben tanítanám őket egy osztrák állami keretrendszerében, mert akkor csodákat lehetne tenni, de kutya nem jönne el, ha a TF-en hat nap alatt kaphat oklevelet.
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.12. 17:13
Szia Ró!

Köszi a kérdéseket!
A képzettség megszerzésének nem akadálya, ha valakinek 8 osztályos végzettsége van csak. Mivel Ausztriában rengeteg a kétkezi munkás és szakipari szakember, akik síoktatóként is megállják a hyelyüket. Nem is akár hogyan!
Az első képzésre való jelentkezés feltétele a 15. Életév betöltése.
A tartományi síoktatói szint (ISIA) vizsgáit viszont csak 18 évesen teheti le.
Ha ez is meg van, jelentkezhet az államira, ami diplomás képzés...

A Telemark oktatói egy érdekes kérdés. Egyre több helyen szerepel a tartományi szintű képzések programjában, de külön oktatói végzettséget ettől még ezek nem adnak.
Telemark oktatói képesítést külön állami képzésen kell szerezni.
Ezt a bécsi egyetem szervezi.
Előzmény: (Ró 160451)
300 élménybeszámolót írt
300
17 éve tag
2013.09.12. 14:30
Szia Geri, kérdésem lenne hozzád! Ha síoktató akarok lenni Ausztriában , akkor oda is kell az orvosi alkalmassági vizsgálat, vagy csak Magyarországon szükséges ennek megszerzése? Kell-e 10osztályos minimum, mint iskolai végzettség? Mert nekem csak 8 osztályos van és így ki vagyok zárva a hazai képzésekből.
Minden síoktató Telemarkoktató is egyben, vagy ez külön képzés része?
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.10. 21:55
Sziasztok!

Ha már adott e topic, felrakom ide is. Témába vág.
A teljes verzió a honlapon.

"Nagyban dübörög a dömping a síoktató tanfolyamok szervezésében Magyarországon.
Ez most elsősorban az OKJ-s képzések idén életbelépő új szabályozásának köszönhető, hiszen amint az új rendszer bevezetésre kerül, a tanfolyamok lényegesen megdrágulnak, valamint a képzési idő is meghosszabbodik.
...
Számunkra jó hír, hogy minket ez most mind nem érint.
A magyar Snowsports Academy osztrák képzőszervezetek, síoktató szövetségek képzésében közreműködő cég, így az általunk hirdetett tanfolyamokra továbbra is az eddigi feltételek vonatkoznak.
Azaz, lépcsős rendszerű képzés, 10 napos modulok, modulonként szerzett oktatói minősítés...

Lényeges szempont, hogy már az első képzési modul teljesítésével osztrák oktatási engedélyhez jut tanfolyamunk résztvevője.
Ami egyben munkalehetőséget is jelent már az idei téli szezonra.
Síoktatóként, karácsonytól-márciusig 900-1200 euro/hó nettot keresni pedig nem rossz kezdő oktatóként! Akár már 15 évesen... Szerintünk...

Mivel képzésünk nem tartozik a magyar OKJ-s képzések rendszerébe, nem ad azonnal állami végzettséget. De ezt nem is tartjuk 10 nap után célszerűnek.
Viszont lépcsőzetes képzéseink rendszerének "csúcsán" valahol ott várja a kitartó oktatójelölteket egy osztrák állami diploma. Viszont addig is vállalhatnak oktatói munkát hivatalosan, osztrák síiskolában.

A jelentkezés elindult, és töretlenül tart is, a képzések időpontjaihoz alkalmazkodva."

További infok:
Www.snowsportsacademy.hu
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.09.09. 18:42
Még 1 infó: az októberi besízésünkön egy felkészítős csoport már szinte biztosan indulni fog.
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.09.09. 11:33
Minden várakozást felülmúlt az előzetes érdeklődés, így lehet, hogy a végén tényleg összeáll az eplényi csoport.

Az érdeklődések egy része a snowboardoktatói képzésre vonatkozik. Az elméleti lehetősége megvan, így keresni fogunk erre is megoldást. Ha viszont meg lesz a lehetősége a snowboardnak Eplényben, akkor meg fogjuk próbálni a Mátrában is megszervezni.
Előzmény: (ozsi 160255)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.08.30. 09:37
Új fejlemény, hogy a Eplényben a Nordica Síaréna is szívesen adna helyszínt egy tanfolyami csoportnak, így elkezdte az ez iránti igény felmérését.

Értelemszerűen ez olyan időpontban lehetne, amelyik nem ütközik a másik két - már elindult - csoporttal.

Akit érdekel, kereshet minket is, de jelentkezhet a Síarénánál is.
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.08.29. 21:10
Sikerült eldönteni és átszervezni a két tábort, a helyi partnereknek köszönhetően mindegyikben meg tudtuk emelni a maximális létszámot 15 főre.

Így aki várólistán volt januárra, át tud menni, sőt még ezen kívül is van pár hely.

Persze megemeltük az oktatók létszámát is...
Előzmény: (ozsi 160244)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.08.29. 16:57
Közérdekű közlemény, légyszi add tovább!

Nálunk a februári csoport is majdnem megtelt. Elkezdtük megszervezni, hogy több helyünk is legyen.

Aug 31. után azokat fogja előre venni a csoportokban és a várólistákon, akik már teljesen rendezték a jelentkezésüket!

Reméljük hamarosan meglesz az infó, hogy melyik időpontban lesznek újabb helyek.
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.08.28. 20:58
Összeállítottuk ma két anyagot. Az egyik, hogy a mi tapasztalatunk szerint mire érdemes figyelni, amikor az ember tanfolyamot választ:

https://www.facebook.com/notes/institute-of-skiing-technology/hogyan-v%C3%A1lasszak-s%C3%ADoktat%C3%B3i-tanfolyamot-tippek-%C3%A9s-tan%C3%A1csok/476843349079473


A másik a kicsit részrehajlóan a mi tanfolyamunk menetrendjét taglalja (értelemszerűen ezt könnyebb volt begyűjtenem):

https://www.facebook.com/notes/institute-of-skiing-technology/a-20132014-%C3%A9vi-s%C3%ADoktat%C3%B3i-tanfolyam-%C3%BCtemez%C3%A9se/477072719056536
Előzmény: (ozsi 160185)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.08.27. 08:06
Augusztus 31-én 14.00-kor tartunk egy nyitóelőadást a Normafánál, ahol a síoktató szakmáról, az erre való felkészülésről lesz szó. Ott is lehet érdeklődni, beiratkozni. (Esetleg érdemes lenne megkérni Andreáékat, hogy valahogy ezt tegyék közzé szélesebb körben is.)

Tehát amolyan nyitott programként értelmezzük, ahol az érdeklődőket is szívesen látjuk.

Kicsit hasonló programként lesz egy nyílt nap is szeptember 7-én 10.00-kor a Mom-Parknál a Nanookban.
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.08.26. 14:51
Papírforma szerint megtelt a januári csoport, persze lehet, hogy valaki meggondolja magát, vagy visszalép.

Mostantól a februáriba lehet jelentkezni, vagy ha valaki ragaszkodna a januári időponthoz, írjon egy emailt, és várólistára tesszük.
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.07.31. 20:04
Van valami jó a rosszban (az OKJ átalakítása), mégpedig az, hogy nálunk elindultak a jelentkezések - gondolom, így van ez a többi intézménynél is. Ennek az a hátulütője, hogy míg pl. a TF-en örülnek a nagy létszámnak, legfeljebb több helyet foglalnak le a szállodában, addig minálunk véges a keret, és bizony az első táborban elkezdtek érezhetően fogyni a helyek.
Persze nem vagyunk hülyék: ha megtelik mindkettő, meg fogunk próbálni új időpontot szervezni. De tudni kell, hogy tavaly az ősszel már lényegében minden alkalmas szálláshely tele volt a faluban, így ennek nagy a rizikója (a tavalyi érdeklődés alapján ezért indultunk pont ennyi időponttal). Tíz napra a megfelelő kiképzőket sem könnyű összeszervezni a csoportszámnak megfelelően (nekünk 8-10 főhöz is már két kiképző kell, efölött már három kellene; a szállás tekintetében is van korlát), ezért a minőség érdekében alacsonyan tartjuk a létszámot (ez olyan mint a borászoknál a terméskorlátozás).

Ma jött olyan kérdés is, hogy minek alapján válasszon valaki, és hogy ilyen vagy olyan tulajdonságú embert befogadunk-e. Mi bárkit befogadunk, nem zavarnak a „kissé” excentrikus egyének sem (sőt!), de elsősorban mégiscsak olyanokat várunk, akik hajlandóak tíz napon át légévétel nélkül megszakadni a tudásért. Akit ez elriaszt, annak nem ajánlanám a mi tanfolyamunkat.
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.06.28. 20:30
Amit eddig össze tudtam szedni, és akik indítanak tanfolyamot:
- BSA: http://www.bsa.sport.hu/
- ISE/Fitness Akadémia: http://ise.hu/index.php/okj-s-kepzes
- SMSZ/SOTE-TF: http://tf.hu/felvetelizok/kepzeseink/okj/sportoktato-tanfolyam/

Közben a magunk részéről kialakultak a konkrétumok is. A lényeges kérdések:
1. A tavalyi árakon megy a tanfolyam.

2. Két időpont lesz: egy januárban és egy februárban.

3. Egy-egy időpontban maximált a létszám. Ha nagyon hamar megtelnek a csoportok, akkor megpróbálunk szállást foglalni egy harmadikra is.
Magyarázat: A síiskolai gyakorlat, a sípálya teherbíró képessége, és a kiképző oktatók létszáma miatt nem akarunk 10-12 fő fölé menni (12 főhöz már elvileg három kiképző kellene, és ez tíz napra adott esetben szervezési problémát okozhat, mégiscsak télről van szó).

4. Újdonság, hogy a tábor előtt 10 órát hospitálni kell. Ez lehet műanyag pályán (nem mindegyiken, hanem velünk kell egyeztetni) vagy az egyik táborunkban.

5. Idén lesz lehetőség felkészítő táborra is, amelyet ugyanazok tartanak, akik a táborokban is végzik a kiképzést, ugyanazon gondolatmenet mellett.
Előzmény: (ozsi 159790)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.06.27. 17:50
Akkor röviden a korábban ígért infó:
Júliusban elfogadták az új felnőttképzési törvényt, így ezzel együtt életbe fog lépni az új OKJ is. Ennek sokféle vonatkozása lesz, amelyeknek egy részét még nem lehet előre látni. Nagyon komoly minimális óraszámot írtak elő (400 óra), és nagyon megdrágul a jogosultság megszerzése és az ellenőrzés is. Emiatt valószínűleg nagyon megdrágulnak majd a tanfolyamok, de lesz más hatása is.

Ezt az irreálisan magas óraszámot kétféleképpen lehet „megoldani”:
- Trükközéssel (forrnak is az agyvizek mostanában és nemcsak a kánikulától).
- Ha nem lehet trükközni, akkor a tantárgyak átrendezésével. A legolcsóbb képzés az elméleti, nagy előadások formájában. A legdrágább a gyakorlati képzés, és messze a legdrágábbak a téli sportok gyakorlati táborai. Tehát valószínűsíthető, hogy az arányok el fognak tolódni a kevésbé hasznos elméleti képzés arányába. Aztán vagy csökken a gyakorlati képzés aránya, vagy drágább lesz a tanfolyam.

A magunk részéről nyilván úgy látjuk, hogy nagyon jó tud lenni a sí-snowboard területén a kis, speciális képzés, ahol a felesleges általános részeket részben háttérbe lehet szorítani, részben szinte teljesen hozzá lehet alakítani az adott sportághoz (meglehetősen kevés közös pont van egy küzdősport-, aerobik- vagy úszásoktató és a síoktató működése és szükséges szaktudása között).
A változtatás sajnos az uniformizált képzés felé fog hatni, a kicsi specialistáknak nem igazán kedvez (sőt kifejezetten őket akarja kiszorítani). Hacsak a magyar rugalmasság és találékonyság nem oldja meg a problémát... szerintem van erre komoly esély... ;-)

Így vagy úgy, most lényegében mindenki el fogja indítani a tanfolyamot augusztus 31. előtt. Én úgy tudom, hogy mind a négy képzőintézmény így fog eljárni.
És aki gondolkozik rajta, annak érdemes felkeresni valamelyiket, és nem megvárni a jövő évi bizonytalan helyzetet.
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.