Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élezés: térddel, csípővel vagy akármivel

ÜZENETEK (27)Időben csökkenő Időben csökkenő
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.12.27. 16:36
Joci, a hokedlis leírásból az derül ki, hogy még egy nagyon fontos dolgot észrevettél: a befelé nyomott fenék kifelé csavarja a térdet.

A lábunk három tagja a lábfejtől három ízületen keresztül kapcsolódik a törzshöz. Egyik sem tud olyan mozgást végezni, hogy az ne legyen következménnyel a többire.

Ha ezt egybevetjük Replaci leírásával, egyértelmű az összefüggés:
- Hajlított térddel a befelé mozduló térd kifelé forgatja a sarkot és kifelé forgatja a csípőt és ezzel az egész medencét. Ha tehát letörjünk a térdünket oldalra, a fenekünk kifelé mozdul a kanyarból (hacsak külön be nem csavarjuk kis elfordulással).
- A hokedlire leülő (betolt) fenék hatására a térd kifelé fordul (x-láb alakul ki), hacsak egy másik izommunkával meg nem akadályozzuk. Amiatt az ívbelső lécen kisebb lesz az élszög.
Előzmény: (ozsi 147971)
csipo-terd.jpg
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.12.27. 11:12
Én úgy látom, hogy Joci pont életszerűtlen (képi, dinamika nélküli) elképzelés hibáját írta le meglehetősen pontosan.

Nagyon remélem, hogy a vezetésem alatt álló democsapat egyik elöl mintát síelő tagja sem mutatott olyasmit, amit Joci leírt.

Ha középpontos-külpontos megkülönböztetést jól értem, akkor megint Jocinak kell igazat adnom: a külpontos helyzet az élváltás környékének a sajátja, és a legkevésbé sem stabil helyzet (hiszen pont azért indul meg az élváltás, mert nem a középponton halad át az erők eredő vektora). Ez senkinél sem a legstabilabb helyzet.

Az anticipáció nem azonos az előfeszítés. Az előfeszítés az erőkkel szembeni ellenállás (az izomrugók felhúzása). Az anticipáció (elővételezés) általános mozgásvezérlési-idegrendszeri jelenség, amikor megelőzve indítunk egy mozgássort. Apró szaknyelvi eltérésnek tűnik, de komoly félreértésekhez vezethet. Ha szlengben beszélünk, használjunk köznapi szavakat, a szaknyelvet próbáljuk megtisztelni a pontos fogalmazással.
Előzmény: (ozsi 147971)
ImageLib-35-948-0.00.00.00.jpg
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.12.27. 11:04
„A megfelelő élhelyzet létrehozása a kulcs szó és ebben igazat adok neked. Ám amikor én ezt megfogalmaztam akkor a "sámlis" élhelyzet kialakítására utaltam. Logikusan amikor egy székre főleg egy alacsony székre próbálsz meg leülni, akkor igyekszel a fenekeddel közelítve rátelepedni. Nyugalmi ellazult helyzetben a két léc felett állva ezt úgy tudod megtenni, hogy a frontális helyzetből kitűrve egy csípő és törzs forgatás kíséretében a hegy felé forgatok magad és próbálod a feneket ráhelyezni, ráültetni a képzeletbeli "sámlira". Ebből a helyzetből csak egy kicsavart térdhelyzet lesz. Sőt, minél mélyebbre mész, a térdeket annál nagyobb csavaró csavaró hatás éri. Nagyon belső lábas is tud lenni a dolog. És mivel fenékkel közelítünk a sámlihoz ezért egy igen komoly hátra terhelés is lesz belőle. Kvázi sokszorosan is instabil helyzetről beszélhetünk, amiben az erők útja nem a test tömegközéppontjában támad, hanem külpontosan. Emiatt az adott töréspontoknál " ízületeknél " nagyon komoly csavaró feszültség lép fel.”
(Joci)


„Van síoktató válogatottunknak két olyan tagja, akiket gyermekkoruk óta ismerek, és bár senkit nem sorolnék hátra, tény, hogy mindkettő a demó első sorában adja a mintát.

Közülük az egyiknek a csoportjában voltam, amikor síoktató továbbképzésen az új, (bocsánat, de én Bartus Miklós óta már csak csípővándoros megoldásnak nevezem), az első igazán komoly benyomást tette rám ez a felfogás. Ha egyszer meglátnád az ő ívvégi pozícióját a legnagyobb (és természetesen legideálisabb) él szöggel, alighanem újragondolnád, amit most leírtál.

Amiket leírsz, azokban van valami, de, már bocsánat a síelés, pláne egy szint felett, nem a kisasszonyok sportja. Elméletek garmadája magyarázza ezt a helyzetet pro és kontra, a legegyszerűbben megérthető az un, ívvégi előfeszítés, régen ezt nevezték anticipációnak, a korszerűbb felfogás már másként tekint rá.

...

"Kvázi sokszorosan is instabil helyzetről beszélhetünk, amiben az erők útja nem a test tömegközéppontjában támad, hanem külpontosan." Akár hiszed, akár nem, egy professzionálisan síelőnél az egész ívnek ez a legstabilabb helye.”
(Replaci)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.12.27. 10:53
„Kedves olvasó, csináljunk egy egyszerű kísérletet.

Üljünk le egy székre, LAZÍTSUK FEL A SARKUNKAT, majd kezünkkel toljuk el a térdünket befelé.

Nézzük meg mi történik, cipőnk meghosszabbításaként gondoljuk oda a lécet, és nem lesz nehéz kitalálni, hogy mi is történik valójában.

Semmi kétség nem lehet a pusztán térdek oldalra történő törésének rendkívül egészségtelen voltáról.

Lehet tévedek, de úgy látom, hogy a képek közül csupán az 1. sz. felel meg annak a példának, amit említettem.

Én úgy tanultam, hogy a síelés alapfunkciót, csupán a megértés miatt szükséges szétválasztani. Előbbi kísérlet jól példázhatja az élezés, és a forgatás EGYIK FORMÁJÁNAK, a lábforgatásnak az összefüggéseit.”
(Replaci)


Az elképzelt és a valóságos helyzet között van némi különbség: a síléc méteres erőkarja és a szék.
Végezzük el ugyanezt a kísérletet síléccel a lábunkon! A lábunk meg sem mozdul, a térdünkön kegyetlenül feszül a belső térdszalag, a fenekünk meg kifelé türemkedik a széken. Ha meg még szék sincs a fenekünk alatt, akkor el is fog fordulni.
Vigyázni kell, hogy ha egy modellezésnél kiragadunk valamit a térbeli és dinamikai valóságából, könnyen jégre lehet tévedni...

A leírásod valóban hasonlít az 1-es képhez, bár erősen el is tér. Szerintem jófelé keresgélsz a forgatáshoz, csak becsúszott egy olyan apró hiba, ami kicsinysége ellenére a jót és a teljesen rosszat megkülönbözteti egymástól. A hiba mindkettőben az, amit leírtál: „toljuk el a térdünket befelé”. A képen látható embernek is az a baja, hogy megpróbálja oldalra nyomni a térdét a kanyar középpontja felé. Ez a téves mozgáselképzelés, ebbe az irányba nem szabad erőltetni a térdet. A megoldás komplex: a medencét rögzíteni kell a hasizmokkal, a térddel irányát pedig másfelé kell módosítani (ekkor már tök más izmok fognak működni).

A képeken különböző mozgásszerkezetekben van túlterhelve a térd, van ahol aktívan letörve, van ahol passzívan kibillenve, van ahol a rossz törzsizommunkának köszönhetően.
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.12.27. 10:50
A fényképek keresése közben erre is találtam egy jó példát. Ugyanaz az ürge mutat két megoldást.

A bal oldali képen betolja a csípőjét, emiatt törvényszerűen el is csavarodik, a bal oldalsó törzsizmaival erőlködik, a jobb oldaliak megnyúlnak. A hasizom viszonylag passzív, a medence kicsit hátrabillen (ha nem lenne ennyire jó síelő, csúnyán pucsítana). Az ívkülső lécre egy hátrafelé-befelé ható csavarást fejt ki (mintegy elhúz róla terhelést, nem rányomja azt), a gerincoszlopa oldalra görbül, megterhelve a porckorongokat. Ha helyzet van, sokkal több idő lesz ebből kijönni, és sokkal kontrollálatlanabb helyzetbe fog kerülni. A törekvései elsősorban a kanyar középpontja felé irányulnak, hogy felépítse az élszöget, a terhelés átadása másodlagos.

A jobb oldali képen minden izomműködés és törekvés előre-hátra (nyílirányú vagy saggitalis síkban) történik. (A saját testéhez képest viszonyítunk.) A jobb oldali hasizmok összehúzódnak, a oldalsó törzsizmok nagyjából szimmetrikus tónust tartanak. Ennek ellenére van csípőszög, a csípő megy a kanyar középpontja felé annak ellenére, hogy előre törekszik. A pontos terhelés az elsődleges, az élezés következménye az izomműködésnek.
Edging-with-hips.jpg
Edging-with-ankles-or-feet.jpg
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.12.27. 10:49
Biztosan így akartad írni?

„Felhívnám szíves figyelmed, hogy mennél jobban hajlított térdekkel történik egy olyan élhelyzet létrehozása, fenntartása, melyre valamilyen okból éppen erre van szükség, annál kevésbé tud a térd "oldalirányba törni".”

A térd ugyanis közepesen hajlított állapotban tud legjobban oldalra mozdulni, tehát szerintem pont fordítva van. Nyújtva semennyire nem mozdul oldalra, és nagyon hajlítva pedig korlátozottan.
A legegészségtelenebb kitérése pont az élre állítás környékének hajlásszögeinél van. Nagyon könnyű és csábító megoldás az élezésre és rendkívül egészségtelen. Az élezés oldalán durván megterheli a porcfelszíneket és közben nagyon erős feszítést tesz a szalagokra is. Szerintem a térdet védő izmok sincsenek a megfelelő tónusban ilyenkor.
Elkerülni nem lehet (a „ne csináld!” kicsit sem működik), hanem olyan dolgokat kell adni a síoktatásban, amelyek vagy kizárják vagy hatékonyabb megoldást nyújtanak helyette (pl. a helyes medencereflexek felépítése - „pedál” - erre is jó).

Kerestem pár képet, hogy egyértelmű legyen mire gondolok a térd ledöntése alatt. A piros vonal mutatja a terhelés hatásvonalát, a kék a csontok adta alátámasztást. Akkor kapna a térd egészséges terhelést, ha a kettő egymáson feküdne.
knee-1.jpg
knee-2.jpg
knee-3.jpg
knee-4.jpg
knee-5.jpg
knee-7.jpg
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.12.27. 10:48
A Kanyarsíklub fórumban elindult téma néhány hozzászólását átemeltem ide, hogy tisztábban tudjuk folytatni a beszélgetést.
elsőelőző
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.