Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Grúzia

ÜZENETEK (95)Időben csökkenő Időben csökkenő
admin2
482 élménybeszámolót írt
482
Moderátor
2018.03.16. 14:31
Többen megsérültek egy sílift-balesetben Georgiában a Gudauri síterepen pénteken. Magyar síelők is voltak a liften, ők épségben megúszták a balesetet. Cikkünk folyamatosan frissül:
https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/siliftbaleset-tortent-georgiaban-magyarok-is-a-liftben-rekedtek/
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2018.03.08. 21:46
A síterep évről évre fejlődik, így az itt olvasható posztok egy része sem feltétlen topaktuális.

3 éve járunk vissza és minden szezonban van valami újdonság, új szállások, hütték vagy éppen pályák, liftek. Jövőre a Kobi felé épül a felvonó, a földmunkálatok ősszel elkezdődtek és most szezonban is folyamatosan jártak a munkagépek az érintett területen.

Pénzváltás:

A benzinkút melletti NONSTOP élelmiszerüzletben (Smart) van pénzváltó, illetve kinn az út mellett, továbbá az egyik nagyobb ****-os hotelben van TBC bank, mindegyik helyen ugyanúgy váltanak, ahogy Tbilisiben vagy a reptéren vagyis teljesen normális árfolyamon (eurót, dollárt larira).
Ellenben Új Gudauriban található két pénzváltó már jelentősen rosszabbul vált, így az nem javasolt.

Éttermek:

évről évre több van, három főre egy kiadós vacsora (előétel, leves, saláta, főétel, köret) italfogyasztással 200-300 lari, kb harmada annak, ha Kaprunban, Saalbachban, Kitzbühelben mennél el vacsizni.

Amit ajánlok az Askaneli Új-Gudauriban, elég sok grúz ételből lehet választani és a konyak is nagyszerű !

Amit nem ajánlok: Meatloaf , ugyancsak új Gudauriban. Ez egy felsőbb kategóriás étterem, az árak is ehhez mérten magasabbak. A kajákat nem egyszerre és iszonyatosan megkésve hoztak, az enyémet 2,5 óra után sem. Két különféle bort kértünk és a pincér szemrebbenés nélkül rátöltötte a korábbi pohárba (teljesen más bor) borra az újat..

Pályaszéli hütték:

Forralt bor 5-10 lari, 0,5 víz 2-3 lari, faszén felett sütött csirke salátával 13-23 lari, helyszíntől függően. A kaják jók, szerencsére az osztrák mirelit nem ért (még) ide. S nem csak a mirelit, hanem a germán lakodalmas is elkerülte a síterepet, vagy rock, de leginkább elektronikus (deep,prog house, techno, ambient, chill out) szól.

Szállások

A bookingos képek és leírások néha csalókák és az értékelések után se nagyon menjetek :) Néhány amire hotel van írva az Ausztriában a legegyszerűbb Frühstückspension szintjét sem éri el. Érdemesebb a **** kategóriában keresgélni , akár apartman, akár hotel szintjén (még mindig jóval az osztrák pályaszállások árai alatt). A **** kategória jellemzően hozza az osztrák **** szintet, sőt. A legjobb az olyan szállás, ahonnan egyből a pályához, lifthez csúszol.

Freeride

Lifttel sok rész elérhető, de érdemes (szintén lifttel elérhető) síterep túloldalára merészkedni, itt még 10 nappal a havazás után is találhatunk élvezhető, porhavas lejtőket. A terek hatalmasak. Természetesen lavinaszett + zsák mindenkinél legyen és, ha először mész, akkor érdemes helyi guide-ot kérni. 40-50 USD-ért / fő elvisznek, ez Ausztriában a többszöröse.

Egy-két februári képet csatolok, galéria majd később.
Előzmény: (sonic182 200367)
1.JPG
2.jpg
3.jpg
pelydzs
1 élménybeszámolót írt
1
6 éve tag
2018.03.07. 12:29
Amennyiben van sok és rendes porhó, akkor egy álom a hely!
Allround-freeride paradicsom!

A kezelt pályák viszonylag rövidek, de "velősek" 3-4 napig nem lehet megunni, nem osztrák minőségben kezeltek, de amúgy elmegy.
A pályák mellett lényegében bárhol lehet síelni, fa-erdő nincs a láthatáron max. pár kiálló sziklával kell vigyázni.

6-an béreltünk egy 8 fős, kandallós, 2 fürdőszobás, konyhás apartmant európai szemmel nézve vicces áron.

Szolgáltatások vannak (boltok, éttermek, felszerelés bérlés), de egyenlőre senki ne várjon osztrák szintű precizitást és minőséget, mert a síterep erősen fejlődő állapotban van.

Leginkább fiatal freeridereknek ajánlott, akik lazák (mindenhol chill-out vagy goa szól... :-D) és képesek kompromisszumot kötni pár dologban.
sonic182
1 élménybeszámolót írt
1
11 éve tag
2018.03.03. 21:16
Nemrég érkeztünk haza és a korábbi hozzászólásokkal ellentétben azt tapasztaltuk, hogy igenis vannak boltok és éttermek. Legalábbis a benzinkút környékén ahol mi laktunk volt egy nagyobb bolt és 2-3 kicsi. 500m sugarú körzetben pedig legalább 5-6 étterem volt az egyszerűbbtől kezdve a csilivili kategóriáig. Az árak sem vészesek, átszámolva 2-4 ezer Forintból kijött egy kiadós vacsora.
maka.
4 élménybeszámolót írt
4
8 éve tag
2018.02.26. 18:38
Megjöttünk! Válaszul magamnak :)
Szinte mindenhol lehet kártyával fizetni és ez a legolcsóbb.
Minimális larit érdemes birtokolni a wc-s bácsi miatt (ha pont a hegytetőn jönne rátok), illetve néhány bizsus standnál nem fogadtak el kártyát, ha gudauris sapkát meg ilyen kis izéket akartok venni, ahhoz kell lari. A helyi boltban váltanak euróról és dollárról, nem annyira vészes árfolyamon.
A szállást és a szállásadó által biztosított reptéri transzfert dollárral fizettük, ezt vittünk itthonról, szinte középárfolyamon számolta lariból, de ez gondolom személyfüggő, ezt érdemes előre egyeztetni.
Előzmény: (maka. 198848)
maka.
4 élménybeszámolót írt
4
8 éve tag
2018.01.31. 13:37
Sziasztok!

Februárban megyünk Gudauriba, kérdésem hogy pénzt hogy érdemes vinni? Itthon nem nagyon találok a neten forint-lari pénzváltási lehetőséget, mi a legjobb opció?
- Egzotikus valutákkal foglalkozó magyar pénzváltóknál brutál árfolyamkülönbséggel larit vásárolni
- Eurót/dollárt váltani itthon, majd Grúziában euróról/dollárról larira váltani (reptéren? gudauriban?)
- ATM-ből pénzt felvenni magyar bankkártyával
- Csak eurót/dollárt vinni
- Csak kártyával fizetni, ahol nem lehet azokat a helyeket elkerülni
- Egyéb

A válaszokat köszönöm!
robi
141 élménybeszámolót írt
141
22 éve tag
2018.01.27. 13:39
Vagyis, ha az ember idoben foglalja a jegyet, szallasat, akkor megmindig egeszen olcson lehet ott sielni????

Megmindig szeretenek ide is vinni egy gimis csapatot egy hetre!


E smiert csak a kijelolt palyakon szabad sielni? Nincs off piste lehetoseg ottan?

Koszi

Robi
Előzmény: (obiwan 195154)
obiwan
7 élménybeszámolót írt
7
16 éve tag
2017.03.27. 11:43
A gudauriban törlött varázslatos hét személyes tapasztalatainak megosztása helyett én inkább egy Kis kátéban arra a kérdésre keresem a választ, hogy milyen módon szervezhetünk magunknak sítúrát Grúziába? Amire szükségünk van, az nem más, mint repjegy, csomagfeladás, transzfer, szállás és ellátás, síbérlet, sífelszerelés, valamint egy kis shopping, ha már úgy is éppen arra járunk. Nézzük most ezeket részletesen:

Budapestről a Wizz Air repül Kutaisiba minden péntek este úgy, hogy szombat reggel jön vissza. Egy februári-, márciusi túrához a jegyeket ajánlott novemberben, decemberben beszerezni, így a fejenkénti retúrjegy nem kerül többe, mint 16-18.000 forint. A csomagjegyeket akár az indulás előtt két nappal is megvehetitek, amikor már összeállt, hogy pontosan mit visztek. Ha a felszerelést itthonról viszitek, akkor két emberre — az ingyenes kézipoggyászokon kívül — kell egy 23 kilogrammos csomag a bakancsokkal, a sisakokkal, meg az egyéb cuccokkal, és egy dupla sízsák a lécekkel. Láttam idén olyan megoldást is, hogy két ember csak egy sportfelszerelést adott fel a lécekkel, a bakancsaikat pedig kézipoggyászként vitték fel a bakancstáskákban. Ha az utóbbit választjátok, akkor nagyon figyeljetek a fizikai méretekre, mert a kézipoggyásznak bele kell férnie az ellenőrző kosárba.

Kutaisiba megérkezve transzferre lesz szükségetek. Lehet taxizni is, bár a legolcsóbb megoldás az, ha a http://georgianbus.com/ oldalán online foglalást követően kártyával előre kifizetitek a menetjegyeket. A szolgáltatás door-to-door, a szállodátok ajtajáig hoznak-visznek. Egy retúr út egy főre 90 GEL.

Szállást a http://www.booking.com/searchresults.hu.html?city=-2327363&aid=1301736 oldalon tudtok foglalni, és erősen javasolt, hogy félpanzióval tegyétek, mivel Gudauriban nincs kimondott sífalu, ahol esténként csatangolni, vacsorázni lehetne. Az egész település kb. 15-20 kilométer hosszan húzódik a főút mellett, az apartmanok, szállodák egymástól 300-500 méterre vannak. Olyan szállást válasszatok, amin kényelmesen el tudtok tölteni 6 éjszakát; kerüljétek a tömegnyomort, és a több fős hálótermeket. Egy hét egy főre félpanzióval, 2 ágyas fürdőszobás szobával 50-90.000 fontból kihozható.

Síbérletet a felvonók aljában található értékesítési pontokon vehettek, ahol szintén tudtok kártyával fizetni. Arra figyeljetek, hogy szezonváltás esetén az előre váltott jegyek áraiban nem veszik figyelembe az árváltozást, így egy márciusi túra idején érdemes a váltási napig, majd az azt követői időszakra, két részletben megváltani a jegyeket. Jelentős összeget lehet így megtakarítani. Jegyárak a https://www.gudauri.info/ érhetők el.

Sífelszerelést a Hotel Carpe Diem Gudauri -ben, vagy a Hotel Gudauri Marco Polo –ban tudtok bérelni, olyan 3.000 forint per nap összegért. Indulás előtt mindenképpen levelezzétek le velük, hogy mettől-meddig, és hogy milyen tudáshoz kell majd a cucc. Itt is tudtok kártyával fizetni.

Gudauriban nem lehet shoppingolni, mivel nincsenek boltok. Az egyetlen élelmiszerüzlet a rendőrség és a benzinkút mellett található, lényegében ez a falu központja. Itt tudtok pénzt váltani: vagy a bolt melletti bódéban, vagy magában a boltban található pénzváltóban. Mivel a bolt jelentős távolságra volt a szálásunktól, ezért már az érkezés délutánján egy hétre előre megvettünk minden szükségest. Van még egy kisebb bolt a kabinos felvonó aljában található apartman házak egyikének utcaszintjén is. A két bolt árszintje közel azonos, de sokkal olcsóbb, mint a felvonó körül található hütték, kiülős helyek kínálata.

Gudaurin belül a taxi olyan 10-15 GEL; ill. foglalás előtt a http://www.gudauri.info/map/ oldalon tudjátok ellenőrizni a távolságot a kiszemelt szállás, és a pályák között.

Csatolok pár képet a boltról, ill. az árakról, valamint egy étlapot a Hotel Khreki-ből, ill. egyet a kabinos lift aljában található hüttéből.

És a végére a legfontosabb: CSAK ÉS KIZÁRÓLAG A KIJELÖLT PÁLYÁKON SÍELJETEK!!!!

Good luck!
1-Georgia-Bus.jpg
2-Gudauri-market.jpg
3-Gudauri-market-2.jpg
4-Gudauri-market-3.jpg
5-Gudauri-market-4.jpg
6-Hotel-Khreki-menu.jpg
7-IMAG1933-a.jpg
8-20170315-2114548.jpg
Treer Albert
69 élménybeszámolót írt
69
14 éve tag
2017.02.21. 16:43
Ha valaki grúziába készülne mostanában:
Wizzair elég érdekes árpolitikát folytat. Egy hete pl. márc 10-én - amikor mi megyünk ki jópáran - még 34990 ft volt a repjegy csak oda csomag nélkül, most meg hirtelen levitték 14990 ft-ra.

Ha valaki menne még idén, de még nem vette meg a jegyet, érdemes lehet ránéznie az árakra.
https://wizzair.com/#/booking/select-flight/BUD/KUT/2017-03-10/2017-03-14/1/0/0
SHGianni
3 élménybeszámolót írt
3
8 éve tag
2017.01.16. 09:46
Legújabb grúziai utazásunk sem volt élmények nélküli, ezúttal a frissen átadott grúz síterepet Tetnuldi-t látogattuk meg, és egy kalap alatt megnéztük, milyen a szilveszter éjszaka Mestiában, a területhez legközelebb eső legnagyobb településen, a 4.858 m magas Tetnuldi hegycsúcs szomszédságában.

A Wizzair gépe hajnalban pontosan szállt le ezúttal is Kutaisi-ben, bennünket pedig már várt a korábban bérelt kisbusz, hogy a már jól ismert borzalmasan ijesztő körülmények között Mestiába szállítsanak. Ezúttal is 2 sofőrrel vágtunk neki a Kaukázusnak, enyhe gyanút a felkészültségüket illetően mindössze az keltett, amikor az egyikük széles mosollyal jelezte nekünk, hogy milyen szuper hely lesz ez a Gudauri. Miután jeleztük neki, hogy mi inkább Tetnuldiba mennénk, laza vállrándítással jelezte, hogy akkor oda megyünk...
Az út kétharmada eseménytelenül telt, de aztán egy komolyabb emelkedő mégiscsak érdekessé tette a hátralevő időt, ugyanis ennek tetejére már nem tudtunk feljutni, visszacsúsztunk, és a sofőr belevezette a buszt a hófalba. Némi próbálkozás és sűrű telefonálgatás után kiderült (ami nagyrészt az orosz medve termetű kísérő sofőr rózsaszín színű telefonjáról történt!), hogy egy ideig ezen a helyen is maradunk, mert látszólag semmi ötletük nem volt arra vonatkozóan, hogyan menjünk tovább. Természetesen sem hólánc, se lapát, de tulajdonképpen még egy vastagabb kesztyű sem volt a jóembereknél, mintha meglepte volna őket, hogy itt télen havazik, és csúszós az út! Nehezen tudtunk magunkhoz térni ekkora felelőtlenség láttán, hogy mindezek nélkül egyáltalán hogyan indulhattak el 11 turistával. Most nyert értelmet az a mondás, amit sok helyen olvastunk: "This is Georgia".
Bennünket a gondolkodásban mindenképpen segített az a pár üveg alkohol, amit unalmunkban a következő több, mint 3 órában elfogyasztottunk, az erőnket is megnövelhette, mert sikerült kitolnunk a buszt a meredek szakaszon, igaz, hogy utána megérkeztek a szállodánkból elénk küldött négykerék-meghajtású kisbuszaink, és ezekkel végül estefelé megérkeztünk a szállásunkra.
Így persze a szilveszter napi síelésünk elmaradt, viszont a szilveszter éjszaka mindenképpen különleges volt a világnak eme szegletében, a központi téren felállított színpadon változatos műsorok szórakoztattak mindenkit, aki képes volt a hidegben kint tölteni az éjszakát.
Mestia egyébként is csodálatos hangulatú település, egészen elképesztő középkori épületekkel, amelyek joggal érdemelték ki, hogy szerepeljenek az Unesco világörökségi listáján. Este kivilágítva tényleg egy gyöngyszem a hatalmas kaukázusi bércek tövében.

Másnap dél körül a szétesett társaság valahogyan összeszedte magát, és a tegnapi kisbuszokkal, kavargó másnaposságtól lökdösve, elindultunk Tetnuldi felé, amely mintegy 17 km-re van Mestiától, egy havas, kacskaringós, szűk, és folyamatosan emelkedő, meglehetősen veszélyes úton. Tudtuk értékelni a négykerék-meghajtást, más autóval itt felelőtlenség elindulni. Úgy hallottuk, hogy a legalsó felvonót le akarják vezetni a legközelebbi völgybe, mert a felső útszakaszon már eddig is sok baleset történt.
Tetnuldi az építés és fejlesztés fázisában van, hatalmas pályarendszer fog itt kiépülni hamarosan, jelenleg csak mintegy a fele készült el. Vadonatúj POMA felvonókkal (3 db), szépen karbantartott pályákkal rendelkezik. Sajnos a személyzet egyelőre nem igazán érzi azt, hogy mi is a feladatuk, elképesztő döntéseket hoznak időnként. Volt úgy, hogy 3-4 szék is elment előttünk, de a beengedő kiskapu nem nyílt ki, és hiába voltak bent hárman(!!) a kis házikóban, csak hangos kiabálás után voltak hajlandóak megnyitni a kapukat. Még szerencse, hogy alig volt síelő a pályán, elgondolni is szörnyű, mi lett volna, ha többen vagyunk.
A fegyelemre itt is síelő rendőrök vigyáznak, mi persze röhögtünk rajtuk, mert szegény közegek most tanulnak síelni, és hát egyelőre nem igazán uralják a pályát. Ezek elől most még könnyű lenne meglépni...

Másnap igyekeztünk hamarabb kijutni a pályára, így 11 órakor már ott voltunk, hiszen 10-kor indulnak a felvonók (legalábbis a tájékoztató szerint). Természetesen a felvonók csak a bemelegítés fázisában voltak, az egyik kezelő konkrétan velünk utazott a felső részre (holott már egy órája ott kellett volna lennie), és persze nem zavartatva magát kedélyesen rágyújtott egy cigarettára, ami nem esett annyira jól nekünk a bura alatt. De hát persze: "This is Georgia".

A síélmény ezzel együtt fantasztikus, bár az idővel nem volt igazán szerencsénk, ezúttal alig volt részünk napsütésben, viszont a hó minősége, a pályák állapota csodálatos volt. Rengeteg lehetőség van pályán kívüli csúszásra is, mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelő területet.
Párszor felmentünk a legfelső részre is, ami 3.165 méteren van, sajnos a sok felhő miatt szétnézni nem igazán tudtunk, viszont innen indulva a pálya legalsó részéig az út 9,5 km, ami azért már jelentős táv.
Nagyon kevés a meredek szakasz, sok rész kifejezetten lankás, de a teljes terület ezzel együtt nagyon jól síelhető. Sajnos nem igazán vannak jelölve a pálya szélek, ezek hiánya különösen ködös időben érezhető.
Étterem és bár a lenti parkoló mellett van egy hatalmas épületben, amelynek egy része még most készül, enni és inni itt lehet, illetve kint van még egy kis büfékocsi forralt borral, grillhúsokkal. A forralt bort sajnos agyoncukrozzák, de ezzel együtt is egészen fogyasztható, és van ereje is.
Amit azért hiányoltunk akár Gudaurihoz képest is, az a mosoly, ebből keveset tapasztaltunk. Nem udvariatlanok, de kevésbé kedvesek ahhoz képest, amit a messziről ide vetődő turista joggal elvárhatna.

A visszafelé út ezúttal 6 óra volt Kutaisi-ig, egy hacsapuri-faló pihenővel együtt. Az elakadós-megcsúszós-tologatós izgalmaktól ezúttal megfosztattunk, köszönhetően egy mogorva, duzzogó, javakorabeli sofőr bácsinak, aki viszont elképesztő profizmussal uralta a kisbuszt és vele a havas utat, így már-már unalmasnak volt mondató a visszaút, ami ugyebár igencsak nagyképűen hangzik a grúziai körülményeket valamelyest már tapasztalva.

A fejlesztési minisztérium tervei között szerepel a közeljövőben egy összekötő út építése Kutaisi és Mestia között, amelynek révén 2 órára rövidülne az út (persze ezt értsd grúz értelmezésben, de egyébként ez majd kb. 3 órát jelent szép időben). Valószínű, hogy a következő úttal ezt meg fogjuk várni, mert biztosan fogunk még ide visszajönni. A Kaukázus könnyen rabul tud ejteni.
20170102-170312-1.jpg
20170102-134209-1.jpg
20161231-164339-2.jpg
SHGianni
3 élménybeszámolót írt
3
8 éve tag
2017.01.13. 14:23
Szia, elnézést, hogy közel 1 évet késtem a válasszal:-), de elkerülte a figyelmemet a kérdésed.
Igen, 2016. január végén voltunk Gudauriban, viszont most szilveszterkor meglátogattuk Mestia/Tetnuldi sípályát is, Mestiában töltöttük a szilvesztert.
Azért ez némileg különbözött a Gudauri élménytől, Tetnuldi még nagyon építés alatt van, bár az elkészült kb. 25 km pálya élvezhető, leszámítva néhány szakaszát, ami még a kék jelzésnek sem igazán felel meg. Viszont fene tudja miért, talán a hó minősége más, mint pl. a sógoréknál, óriási élményt nyújt a síelés a Kaukázusban, hihetetlenül jókat csúsztunk most is, bár az idő nem igazán kedvezett, sokat voltunk felhőben.
Hamarosan írok egy rövid beszámolót ezekről a napokról is.
Üdv: M. János
Előzmény: (Stani 187188)
SkiJAM
17 élménybeszámolót írt
17
11 éve tag
2017.01.09. 23:21
Itt a fórumon kaptam pár jó tanácsot, így úgy illik, hogy egy beszámolóval viszonzom.

2016. február végén voltunk kint egy teljes hetet, hogy felfedezzük a grúziai sípályákat. A terv az volt, hogy Gudauri után átmegyünk egy másik terepre is, hogy minél többet megismerjünk egy jövőbeli sítábor érdekében, de végül annyira magával ragadt minket Gudauri, hogy maradtunk.
(Másik ok, hogy Tetnuldiról azt az infót kaptuk helyben, hogy csak egy liftet adtak át, így ingyen van a síbérlet és a szállás is! promóciós céllal. De egy liftért nem utaztunk egy napot, még ha ingyen is lett volna.)

Akkor Gudauriról. A transzferbusz a szálloda (Hotel Carpe Diem) ajtajában tett le minket, ahonnan olyan szinten ki voltunk szolgálva, mint a nyugaton 4-5 csillagos hotelekben. Még fel sem eszméltünk, csomagjaink már a szobánkban voltak, felszerelésünk a fűtött sítárolóban (a személyzetnek köszönhetően). A szoba igényes, tágas volt, az alsó szinten szauna, földszinten lounge, emeleten az étterem, büféasztalos vacsorával és reggelivel.

Érkezés napját elég lazára vettük, inkább a sífalut jártuk körbe, feltöltöttük a SIM kártyát, de mindezt felvonóval, mert úgy egyszerűbb volt lemenni a központba.
Már aznap délután magyarokba botlottunk, ami tipikus! Meg is dumáltuk, hogy következő napi freride túrára, egyikünk csatalkozik hozzájuk.
Liftekkel mentünk fel a csúcsra, ahonnan minimális csúszás és kb. fél óra kaptató után már egy komoly gerincen találtuk magunkat. A grúz túravezető hóprofilt készített, aztán nekiindultunk. Közel 1500 méter szint után az oroszország felé vezető főúthoz érkeztünk. A legtöbb túra az út különböző szakaszaira érkezik. Volt, hogy stoppal, volt, hogy taxival jutottunk vissza a faluba, fél-1 órás autózás után.
Egy napra 2 csúszás fért bele, de ha jobban pörgünk, 3-at tudtunk volna csúszni.
Találkoztunk egy cseh csapattal, akik a legújabb cuccokkal voltak felszerelkezve. A következő napokban társammal, Andival főként pályán csúsztunk (ő pályán, én inkább mellette), és azt is imádtuk. Változatos pályák, egy hét hómentes időszak után is sok szűz terület a pályák között, liftek alatt is (hiszen kevesen vannak)
Snowboarddal azért néha vigyázni kell, mert nagy meredek után hosszú lapos következik, de ha figyelsz, mind simán átcsúszható.
Egyik napra rossz időt mondtak, tökéletes apropó volt, hogy az ősi és az új fővárosba látogassunk. A buszjegy kb. 700 ft volt a 1,5 órás útra, ami vicc :) , de jól megszívtuk, mert ülőhely nem volt rajta. Mindegy, amolyan indiai módon megoldottuk a földben ülve, mint még sokan mások. Kb. 150%-ra töltötték a buszt :)
A hegyen hó, havas eső, lent tökéletes időjárás, lenyűgöző épületek, tájak, a főváros Tbilisi pedig van olyan szép, mint Budapest és hasonlít is rá sokban. Győnyörű folyópart, várhegy, ezeréves fürdők. A városban amúgy 3 kabinos lift is közlekedik. Mikor lesz a János-hegyre, vagy a Gellért-hegyre kabinos lift?
A további napokban kiélveztük a pálya összes hüttéjének jó árait, babzsákos chillezést, kipróbáltunk egy másik szállást is, este az éttermeket, napközben meg a pályákat. Plusz még bevállaltunk egy nagyobb freeride túrát vezető nélkül.
A jó, hogy a repülőjárat időzítése miatt itt simán csúszhatsz az utolsó nap végéig, még egy vacsi is simán belefér, mert kb. este 10-re jött értünk a mikrobusz, hogy hajnalra a reptérre érjünk. Transzferbuszban aztán alvás, repülőn alvás (pont 8 óra együtt) azaz reggel éppen elegendő alvással mehettünk vissza munkába.
Merthogy a repülő, ami Grúziából reggel 6:30-kor elindul, az 6:50-re Bp-en van. Gyors, mi? :) Persze, hisz 3 óra az időeltolódás.

Szóval hajrá, mindenkinek ajánlom, főleg a freeride szerelmeseinek, de pályán csúszás miatt is megéri kimenni, hiszen ár/érték arányban nagyon jó.
20160302-122322.jpg
20160302-125602.jpg
20160302-145520.jpg
20160302-150314.jpg
20160302-155053.jpg
20160306-111707.jpg
20160303-133914.jpg
20160304-155906.jpg
20160307-093230.jpg
20160307-155139.jpg
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2016.10.02. 19:16
eurósítva írom, így talán egyszerűbb az összehasonlítás (a legtöbb ország ahol síelünk "eurós"):

személyenkénti árak:

- repjegy: 175 euró (sífelszereléssel és 23 kg-os poggyásszal)
- transzfer reptér-síterep retúr: 38 euró
- 6napos síbérlet: 60 euró
- egy hétre szállás félpanzióval (elég puritán és menzaszintű vagy inkább alatta kajával = nem ajánlanám tovább): 204 euró

Sípályán árak: forralt bor (2-3dl): 1-3 euró közt, legdrágább a Timeout hotel teraszán (majd 3 eur), legolcsóbb néninél a kabinos közelében
Kebap-dürüm: 3 euró körül

Taxi a síterepen belül: 1,80-5,60 euró közt/út
Síterepen kívül (pl Kobi hágó vissza Gudauri: 18 euró/út)

Koktélok szórakozóhelyeken: 3 eurótól

Terepen belül lehet még jó pár dolgot csinálni: guide-al elmenni freeride-olni, heli síelni, tandemejtőrnyőzni, motorosszán stb. Ha ezeket is ki akarod próbálni mélyebben a zsebedbe kell nyúlni.

Szállásoknál a normális-tiszta "európai szintű" szobák félpanzióval 40-50 euróért vannak, esetleg érdemes apartmanokon is elgondolkodni, van jó pár modern apartmanház, pl a kabinos aljánál (Radisson is). Ahol mi voltunk (34 eur/éj/fő) nem javasolnám, a kaja egyszerű-egyhangú volt, a szoba hideg és puritán, egyedül a kandallós étkező adott feelinget a helynek.
Grúzia alapvetően egy olcsó ország, de Gudauri <<országon belül>> magasabb árszínvonalat képvisel.
morfologus
141 élménybeszámolót írt
141
11 éve tag
2016.10.01. 22:52
Nincs véletlenül valakinek egy tételes listája a grúziai sítúra során felmerülő költségeket illetően?
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2016.03.17. 22:34
Felkerültek a kaukázusi februári túránk képei:

https://sielok.hu/fotoalbum/kaukazus-2016februar/galeria/
30.jpg
26.jpg
49.jpg
nede
2 élménybeszámolót írt
2
8 éve tag
2016.03.04. 09:21
köszönöm!!
Előzmény: (Stani 188206)
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2016.03.02. 16:39
szia, Georgianbusnál online lehet jegyeket venni, van Kutaisi-Gudauri közvetlen, a wizz járatok érkezéséhez van igazítva.
Előzmény: (nede 188193)
nede
2 élménybeszámolót írt
2
8 éve tag
2016.03.02. 11:37
sziasztok, március 12-én érkezünk ketten Kutaisi-be, Gudauriba fogunk továbbmenni aznap. Transzeferbe betársulnánk, ha éppen akkor megy még valaki.
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2016.02.29. 20:36
majd valamikor lesz egy kis beszámoló is képekkel :)

röviden annyit, hogy minden várakozást felül múlt a Kaukázus, ezen belül is Gudauri. Egy hét napsütés "open-end", hatalmas terek, hegyek, magasságok, mélységek, kevés ember, hatalmas potenciállal rendelkező hely freeride, túrasí, helisí szempontjából (simán pályasízésre is tökéletes lehet, de azokon keveset mozogtunk).

A hüttékben magyar árak, egy dolgot nem ajánlanék tovább a szállásunkat (legközelebb apartmant vagy egy jobb kategóriájú hotelt választanék) , de minden nem lehet tökéletes :)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.