Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Grúzia

ÜZENETEK (95)Időben csökkenő Időben csökkenő
jóska63
526 élménybeszámolót írt
526
15 éve tag
2016.02.03. 22:17
super!

néhány hír kintről:

páran kint vannak Gudauriban - csak annyit irtak, hogy hatalams hó van és super!!

hétvégén nyít tetnuldi

amugy a sok rendőr azért van mert pár hete volt egy sibaleset és meghallt egy kislány - bukót senki sem visel - ilyen az alpokban is sajnos rendszeresen előfordul, de itt ez volt az első esett és ráadásul a testvérével ütközött, nagy sajtó viszhangja volt.
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2016.02.03. 21:45
elvezetes beszamolo,koszi. most januarban voltatok?
robi
141 élménybeszámolót írt
141
22 éve tag
2016.02.03. 20:05
nagyon jo!


Koszonom szepen a beszamolot!

Robi
Előzmény: (SHGianni 187174)
SHGianni
3 élménybeszámolót írt
3
8 éve tag
2016.02.03. 17:24
Történt, hogy világlátott barátaink javaslatára repülőjegyet váltottunk tavaly ősszel a wizzair grúziai járatára, azzal a nyilvánvaló céllal, hogy kiderítsük, milyen érzés lehet síelni a Kaukázus hófödte lejtőin. Úticélunk az itteni legjelentősebb síparadicsom Gudauri volt, a többi terület ennél lényegesen kisebb pályarendszerrel rendelkezik.
Az éjszakai repülés fárasztó órái után az első kellemes meglepetés az útlevél ellenőrzés után ért, amikor a kezelő kedves mosollyal egy kis üveg vörös bort nyújtott át nekünk, mint Grúziába első alkalommal látogató turistáknak. Szép gesztus, máris jobb lett a kedvünk tőle.
A kijáratnál már várt bennünket a bérelt kisbusz a helyi sofőrrel, ugyanis azon az útvonalon, amely Tbiliszi felé vezet, célszerűbb az itteni vezetési szokásokat ismerő, azokkal azonosulni tudó vezetővel nekivágni. Ha mégis valaki vezetni szeretne itt, akkor elképesztő türelmet kívánunk neki, és rendszeres imákat, továbbá mindenképpen javasolnánk végrendelet elkészítését:-) Egészen elképesztő, hogy miket művelnek, különösen a hegyi utakon ezek a jóemberek! Szerencsére voltunk annyira fáradtak, hogy az 5-6 órás út nagy részét végig aludtuk, és szombat reggel lévén a forgalom sem volt jelentős. Sajnos visszafelé nem volt ilyen szerencsénk, kevesebb időt tudtunk a jótékony álomban tölteni...

Útközben megálltunk egy kedves fogadónál, nem messze Gudauritól, itt láttuk azt amiről korábban olvastunk, hogy a grúzok a híres boraikat nem hordókban, hanem a pince padlójába épített tározókban érlelik. És nem is rosszul! Nekem legalábbis ízlett, bár arrafelé még a száraz bor is hangyányit édes, de zamatuk kellemes, állaguk pedig testes.
Szállásunk Gudauriban egészen kellemes, nemrég épült panzióban volt, a személyzet kedves, bár angolul nem igazán beszéltek a tulajdonos kivételével. Némi zavart a vacsora mennyisége okozott első este, kissé alul kalkulálták az adagokat...
Már a megérkezésünk után síelni mentünk, hiszen itt 10 órakor nyitnak a pályák, délután pedig 5-6 körül zárnak, tehát bőven volt időnk még csúszni. Gyors síbérlés után (bakancsot és egyéb felszerelést itthonról vittünk), megvásároltuk a hihetetlenül olcsó napijegyeket (kb. 3.500,-Ft/nap/57 km pálya), és már úton voltunk a felső pályák felé.
Elég hideg volt ahhoz, hogy a napsütés ellenére az olvadás legkisebb veszélye se fenyegesse a csodásan kezelt pályákat, így igazi síélményben volt részünk első perctől kezdve. Bár a felvonók igen hosszan mennek, ez nem a sebességük miatt van, hanem azért, mert tényleg hosszú távolságot tesznek meg, ez a lecsúszásnál lett igazán nyilvánvaló a számunkra. Hosszú, és egymásba olvadó pályák sokasága közül válogathattunk, és bár a legtöbb kék színnel van jelölve, azért ezt illik nagyvonalúan kezelni: bizonyos helyeken az erős piros jelzés lett volna inkább megfelelő. De ezt nem így éreztük ott, hiszen annyira jól kezeltek a pályák, hogy a meredekebb részek fel sem tűntek.
Vasárnap ragyogó napsütés ismét, emiatt aztán Tbilisi jómódú polgárságának jelentős része kitelepült síelni Gudauriba, ezért a felvonóknál jelentős sorok alakultak ki. Ez kissé visszavetette a lendületünket, bosszúságunkat mérsékelendő sűrűbben söröztünk, mint előző nap, de ezt leszámítva szintén csodás napunk volt. Feltűnt, hogy sűrűn találkoztunk rendőrökkel a pályán, különösen a felvonóknál, ők nyilván a rendre ügyeltek, bár nem láttunk olyan esetet, ahol esetleg be kellett volna avatkozniuk. A nagy tömeg ellenére a pályákon nem volt torlódás, egyszerűen eloszlott a tömeg a sokféle pályán. Érdekes volt, hogy sok gyalogost lehetett látni sétálni, szánkózni a fenti részeken is, de zavarónak nem nevezném a jelenséget.
Bár tartottunk tőle, sem az oroszok, sem a helyiek nem száguldoztak őrültek módjára, nem volt szükség külön elővigyázatosságra. Persze az is lehet, hogy csak szerencsénk volt.
Ami feltűnt, hogy rengeteg lehetőség van szűzhavas síelésre, szinte a teljes hegyoldal használható erre (bár egyik részen láttunk lavina nyomokat is, nem árt az óvatosság). Sokan gyalogolnak a hegycsúcsok felé, ahonnan megérkezés után hosszan lehet lecsúszni.
A pálya legmagasabb pontja 3.279 méteren van, elképesztő a kilátás a környező csúcsokra, illetve a lenti tájra. A hóra nem lehet panaszkodni, fehér lepel borított mindent, amíg a csak szem ellátott.
A "hütte" hangulat azért itt még nincs jelen, bár elég sok helyen lehet enni-inni a pályán, amint vége a napnak, mindenki eltűnik, az addig szóló zene is elhalkul és megszűnik. Az árak viszont kifejezetten kedvezőek, különösen annak, aki osztrák sípályán levő árakhoz szokott. A hacsapurit (nekünk jobban tetszett a kacsapüré elnevezés - annak legalább van értelme) viszont kifejezetten jólesik frissen elfogyasztani egy sör vagy bor társaságában.

Este a szállásunkon vacsora után némi grúz házi bor elfogyasztásától felbátorodva, kissé feldobtuk az addig posványosnak tűnő hangulatot, és értelmet adtunk az "after-ski party" e vidéken eddig ismeretlen fogalmának. A háziak kifejezetten kedvesek, türelmesek és elfogadóak voltak, nekünk úgy tűnt, hogy tetszik nekik a Neoton Família zenéje a mi "zenei"kíséretünkben is:-).

A visszafelé úton némi városnézést azért beiktattunk, a bérelt kisbuszhoz 2 sofőrt és túravezetőt is kaptunk, aki nagyon lelkesen ismertette a fontosabb tudnivalókat. Mtskheta, az ősi főváros megtekintése után Tbilisi központját is bejártuk, aztán következett egy közel négyórás út Kutaisziig, amelyet örömmel elfelejtenénk. Itt aztán tényleg semmi sem szent a vezetésben, szabályok nincsenek, záróvonal, piros lámpa, tiltótábla, semmi sem számít, a pillanatnyi érdek és cselekvés mindent felülír. Az utazás biztonságáért felelős angyalok itt különösen nagy számban vannak jelen, és folyamatosan túlóráznak a siker érdekében, mással nem igazán magyarázható, hogy ennyi beláthatatlan kanyarban előzés után sem történik baleset. Dudálás, káromkodás, villogás, erőfitogtatás, ez mind folyamatosan jelen van, mondhatni pezseg az élet a grúz közutakon. Következő alkalommal a visszafelé utat is át kell majd aludnom, ha az utat megúszni nem lehet, legalább ne tudjak róla...
Mert lesz visszaút ide, azt már elhatároztuk. Az élmény óriási volt, Grúzia csodálatos ország, remek emberekkel, gyönyörű tájakkal. Mindenkinek ajánlani tudjuk, aki szeretne az eddig megszokottól eltérő hangulatú síélményben részesülni, mert a sok utazást és az ezzel járó kellemetlenséget bizton feledtetni fogják a Kaukázus csodálatos ormai, hó borította lejtői.
Heliski
37 élménybeszámolót írt
37
19 éve tag
2015.12.30. 11:45
Sziasztok!
Kimegyünk egy rövid túrára Grúziába, megnézzük milyen ott síelni. Nyitottam egy topikot, ha valakit érdekel, akkor velünk tarthat! A célpont: MESTIA - TETNULDI - GODERDZI!
https://sielok.hu/forum/viewtopic.php?t=17299 .
robi
141 élménybeszámolót írt
141
22 éve tag
2015.12.30. 09:31
Gudari Offical eppen ezt postolta ki a FB oldalukra.
https://www.facebook.com/Gudauri.ski/?fref=nf
robi
141 élménybeszámolót írt
141
22 éve tag
2015.12.30. 09:31
Hat, legutobb neztem Wizzair.com-on nem volt olyan draga a jegy.... bar a leccet szallitasa nem tudom mibekerul..

Rob
Előzmény: (Stani 185213)
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2015.12.29. 20:04
szia, gimis csapat? Mármint középsulisok? Az elég merész! Nem tudom mennyire életképes, de iskolai sítáborosok a fejenként kb 180-190 eurós repjegyet aligha fogják kifizetni.
Előzmény: (robi 185205)
robi
141 élménybeszámolót írt
141
22 éve tag
2015.12.29. 18:57
Szia!

Igazad van, itthonrol nehez megszervezni.

En jovore, azaz 2017 febuarban szeretnek oda szervezni egy gimis csapat.

Szallas helyet nem talalok konyeden....

Ha tudsz olyat ami jo egy 30-40 fos csapatnak, szoljal kerlek. Nekunk turistaszallo jelegu hely is megteszi.

En ertem, hogy meg nem lehet a kovetkezo szezonra meg helyet foglalni viszont az idei arakkal tudnek szamolni, hogy kb mibe kerulne.... Hatha kitudom ugy hozni, hogy legyen eleg jelentkezo....

Ha tudnal ossze hozni ottaniakkal, vagy akar te legyel a middle-mant, nekem igy is jo, ugy is jo.....

koszi

Rob
Előzmény: (jóska63 184573)
Heliski
37 élménybeszámolót írt
37
19 éve tag
2015.12.11. 15:10
Jóska!
Légy szíves olvasd már el a privát fiókodat.
Köszi
Előzmény: (jóska63 184648)
bazsa (snwbrd, frrde, bckcntry)
223 élménybeszámolót írt
223
16 éve tag
2015.12.10. 22:29
jó volt végig olvasni ezt a topikot, hajrá srácok! :)
jóska63
526 élménybeszámolót írt
526
15 éve tag
2015.12.10. 18:50
beszéltem a grúz barátaimmal:

1. ott sincs igazán hó

2., tetnuldi a mostani tervek szerint január köuepén indul hivatalosan, de a helyi sielekők ebben egy kicsit kételkednek
jóska63
526 élménybeszámolót írt
526
15 éve tag
2015.12.08. 07:53
megkérdem a helyieket mi újság van, az tudom, hogy pár hete az összes kötelet felrakták és a székeket kezdék el felszerelni. Megkérdezem a lifttársaságot, hogy mi a helyzet mindenesetre.

Az elmúlt héten jó kis hó esett és kurva hideg volt. A marketing nem az erősségük :-), bár nem is tudnának mit kezdeni, ha hirtelen megjelene 1000 ember, hogy jöttünk sielni, mert szállás az alig :-).

ABS a repülön: az ABS honapján fenn van az IATA jováhagyás, ezt check in-nél jelezni kell, hogy van egy ilyen cuccunk és bemutatni ezt a papirt. Erősködni kell, hogy fogja fel a check in-es, mert ugyis észreveszik és akkor nagyobb a kalamajka. Általában, tapasztalataim alapján nem engedik feladni, de volt már, hogy kötelezően fel kellett adnom. Általában fogalmuk sincs mi az, Kutaisiban ment át szerintem a legkönyebben :-), Bergamoban a legnehezebben, ott nekem is szétkellett szednem.

Egy dolgot nem árt tisztázni a csoportok magatoknak szervezitek én, ha szóltok, hogy x fő ledealelem a helyiekkel, mivel én nem vagyok mindig ott, sőt keveset leszek ott, de megbízható helyiek vannak. Illetve nem egyszerű szerintem itthonról leszervezni, illetve a cerka is vastagabban fog és kevesebb a bizonytalanság.

Bérelni semmit sem lehet ott (pontosabban sok pénzzért a német heli-ski cégtől lehet, ha ép nem kell nekik és oda oadja - van aza pénz), ha freeridolni akartok, magatok és barátaitok érdekében legyen nálatok lavina set, a hegyi mentő szolgálat kezdetleges, tavaly a vezetőnéllaktunk elég sokat beszélgettünk.

Kellő igény esetén tudok szervezni egy hetes lavina oktatást oda magyarul amerikai lavina oktató papírral rendelkező mukitól, aminek a végén Level1 képesítést kaptok, ha ilyen igény van akkor én is ott leszek :-) tanulni, ismételni sohasem árt. Ez egy kicsit más, mint amikkor önjelölt lavina oktatók lavina kurzusokat tartanak itthon. Egy ilyen kurzus 4-6 fő a létszám.

Illetve ha freeride sielés oktatás is körvonalódik, ami alapvető hó ismeretek, utvonal választás, illetve hogyan is kell mélyhóban sielni. még kb 2 hét és jönnek véglegesednek a dolgok.
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2015.12.07. 21:19
tudsz vmi insider infót?
elvileg jövő héten lenne a nyitás, fb oldalukon lassan két hete semmi poszt.
Előzmény: (jóska63 184062)
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2015.12.07. 15:11
Tavaly utaztam ABS-es zsákkal, Lufthansa járaton. Simán feladtam a csomagban Ferihegyen, igaz, egy barátom bőröndjébe fért csak bele. Aztán már a becsekkolás után bemondták a hangosban a barátom nevét, hogy azonnal jelentkezzen X pultnál. Gondoltuk, miről lehet szó, így egyből én is mentem vele.

Hátravittek minket valami office útvonalon, volt ott rendőrség, bombaszakértő, reptéri biztonsági szolgálat. Alaposan megvizsgálták az egészet, szét kellett szedni a zsákot. Végül rögzítették mindkettőnk adatait, és engedtek felszállni. A gép miattunk indult később.

Hazafelé Barcelonában már eleve szóltam a csomag feladásakor, így ott csak egy 10 perces telefonálgatást bonyolított le a pultos csaj, és jöhettünk.
Előzmény: (Heliski 184260)
kolzol
40 élménybeszámolót írt
40
16 éve tag
2015.11.25. 21:23
beleugatni a világért sem akarok, de az ABS honlapján ott a dokumentum ami megengedi h a patron feladd csomagban. az más kérdés, h ezt minden légitársaság elfogadja-e... elvileg a IATA-nak megfelel.
Előzmény: (Heliski 184260)
Heliski
37 élménybeszámolót írt
37
19 éve tag
2015.11.25. 20:58
Nagyon várom az ifókat tőled, de addig is néhány kérdésem és javaslatom lenne, mivel írtad, hogy gyakorlatilag nincs lavinaszolgálat és egyéb, így megoldást kellene találni az alábbiakra:
- ABS-es hátizsákot nem tudunk odavinni csak palack nélkül - mivel a sűrített gázt tartalmazó tartályok a légi utazásból kizárt tárgyak-
- Lehet ott palackot kölcsönözni?
- vagy lehet e ABS-es hátizsákot kölcsönözni?

Nem tudom hányan leszünk, de ha lesz offpista - márpedig miért ne lenne, hiszen azért megyünk-, akkor ott meg kellene szervezned valamilyen oktatást, mert azért szeretném látni, hogy mindenki tisztában van a mentéssel.
Előzmény: (jóska63 184062)
jóska63
526 élménybeszámolót írt
526
15 éve tag
2015.11.13. 23:56
igen ez Mestia város központja
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.