Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bad Gastein, Bad Hofgastein

ÜZENETEK (201)Időben csökkenő Időben csökkenő
tonics
25 élménybeszámolót írt
25
13 éve tag
2013.12.23. 11:46
Sziasztok! Februárban tervezünk utat 6 fővel erre a terepre. Vissza olvasgattam a fórumban de szállás ajánlatot nem láttam. Tudnátok-e valamit ajánlani 6 fő részére? Apartman és szálloda is szóba jöhet.Köszi
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2013.12.16. 00:38
http://vimeo.com/81954604

Minden benne van, amiért annyira szeretjük ezt a helyet.

A délelőtti fények csillogása. Az árnyékos nyugati oldal porhava, amikor még senki sem járt előttünk. Aztán ki balra, minél messzebb, el a pályáktól. Óriási, sima lejtők hívogatnak, ahol nagyon felgyorsulhatsz. Csak arra figyelj, hogy ha meg kell állni, az ne váratlan legyen. Ha jócskán kitérünk balra, akkor az alsó részen már figyelni kell a terepre, hogy ne fogyjon el alólunk a lejtő és keresztezni tudjuk a patakokat. Ha időben elkezdtük a visszatérést jobbra, hogy majd ne legyen olyan hosszú a séta, akkor valamivel könnyebb a dolgunk. De ez a séta mindig megéri.

Ha ez megvolt, ott van a középállomás alatti rész. Meredekebb, mint fent, és nagyon változatos. Tele van letörésekkel, itt-ott egy katlan, természetes félcső, vannak dombok, kisebb ugratók. Ilyenkor még kevés a hó, ezért sok a bokor. Lehet gyakorolni az ágak közötti átcsúszást, lazán, rövid fordulókkal a deszka orrával előre. Esésvonalban. Edzésnek is jó, mert mire elfáradnál már le is érsz, és jöhet a következő menet.

Aztán elérkezik az északi oldal ideje is. Ez lehet a csúcspont, az a csúszás, ami felteszi a napra a koronát. De nem mindig az. Ha túl mély és laza a hó, akkor kevésbé jó. Ilyenkor a lankás részeken nem elég a lejtés, míg a meredek hegyoldalakon lavinaveszély van. A legjobb az, amilyen most volt. Friss a hó, hiszen aznap nyitották meg, de a szél lenyomta kissé. Végtelen a tér. Érezni lehet a szabadságot. Élvezzük a finom irányváltoztatásokat, az állandóan változó lejtés és a sebesség játékát. De a figyelem nem lankadhat, a beláthatatlan letörések előtt le kell lassítani, és ha kell, kikerülni. Van egy szint, ami alá nem szabad kerülni, ezért ebből adódik egy dilemma: inkább fent csússzunk ki a gerinc alatt, magasságot veszítve, de aztán folyamatosan, de lankás terepen, gondtalanul eresztve egészen a végéig? Vagy inkább jobb lecsapni korán, még az elején? Ekkor meredekebb a hegyoldal, élvezetesebb, változatosabb, de figyelni kell a letörésekre is, és ennek az lesz az ára, hogy az alján kell majd szintben csúszni. Én inkább a másodikra szavazok. Most is így tettünk az utolsó csúszáskor, és nem bántuk meg.

A síút maga is egy élmény, de az erdő még jobb. Igaz, tele van meglepetéssel. Van, hogy kijön a lépés, és lecsatolás nélkül lejuthatsz a szerpentin következő szintjéig, de ehhez jól kell eltalálni, hogy hol térjünk le. Lehetőleg ott, ahol még mi vagyunk az elsők. Mitől különleges ez az erdő? Mert meredek. Még annál is meredekebb... Az irtás pedig, amikor még nincsenek benne nyomok, a legnagyobb élvezet, miközben párnáról-párnára ugrálhatsz.
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2013.03.18. 17:49
"Nem tudom mitől van ez, de ez az már az első menetnél eldől."
No pont ez az! Kimész a pályára, s az első 150 méter után tudod, hogy ezt szeretni fogod, vagy nem. Megdöbbentő, s főleg az, hogy semmi logikus magyarázat nincs rá.
Előzmény: (bouquetk 157638)
bouquetk
386 élménybeszámolót írt
386
12 éve tag
2013.03.18. 17:39
Sikerült egy héttel elhalasztani az utunkat, így március 10-től öt napot itt síztünk. Harmadszor jártam itt, és egyre jobban szeretem. Mivel erről a helyről már szinte mindent megírtak, csak pár személyes élmény.

Sportgastein. Első nap mentünk fel, mert lenn esett az eső. fenn igen korlátozott látási viszonyok fogadtak, és mégis azonnal megfogott a hely. Egyedül nem nagyon mertem kimerészkedni, a 3-as lavina miatt free részek elvileg zárva is voltak. De nem bírtam megállni, hogy egyszer a tetőről jobbra kicsit ne kalandozzak el. A nagy "geschlossen" táblánál már nagyon össze volt járva minden, így továbbmentem, egy elég szűk kis gerincen, majd le a combig érő hóban és vissza a pályára. Szeretnék ide visszajönni, és helyismerettel rendelkező megszállottakkal bejárni a terepet.

Garaukogel. A többi nagy rendszer mellett elveszik, így lehet, kevesen jutnak el ide. A negyedik nap az idő nem sok jót ígért, így úgy döntöttünk, hogy megnézzük. A parkolóban kb. 6-8 autó, síző egy se, hó se. A felvonó ment. Na ez érdekes lesz, hogy jutunk fel. Szerencsére a futószőnyeg előtt lehetett csatolni. Az már látszott, hogy a pálya alsó fele nem megy. A felvonó öreg és lassú. Mindegy, ha már itt vagyunk menjünk. Feljebb egyre több a hó, a második ülős is lassú, de csak felérünk. Balra a piros pályán indulunk. A teteje jó széles, ezt a részt egy csákányos is kiszolgálja. Jó a pálya. Nem tudom mitől van ez, de ez az már az első menetnél eldől. Az alsó része keskenyebb, hamar leérünk. Persze felmegyünk újra, most jobbra, a feketére. A hó kiváló, ketten vagyunk. Pár száz méter után megállok, a párom befut mellém, látom fülig ér a szája. Tudjuk, zárásig itt maradunk. A következő kör a B.6 fekete túraútnak jelölt. Egy hosszú majdnem vízszintes kicsúszás, aztán a tömény élvezet. Egyszerre meredek, és lejt oldalra. Kis ellen-dombok, amik mögé be lehet esni, a variációk végtelen tárháza. Sajnos, az aló fele le van zárva, mert levisz a felső felvonó alá. Délben megállunk egy forralt borra fenn a házban. Hangulatos, tele az 1958-ban itt rendezett világbajnokság képeivel. Zárásig maradunk, vagyunk vagy húszan. Jellemző, fél négykor a csákányos jobb szélén én húztam az első nyomot. Van itt egy kék pálya, megnézzük azt is. Hihetetlen, de ez is jó, szép erdei út hirtelen s kanyarokkal.
Nem szeretek felvonóval lemenni. Két nappal ezelőtt a Stubnerkogel lezárt alsó felén is le lehetett jönni, gondoltam itt is megpróbálom. Nap közben jött fel egy kb. 70 éves sítúrázó, és ő azt mondta, hogy cikk-cakkban le lehet menni. Láttam mások is bepróbálkoznak. Akkor nosza, vágjunk bele. Kissé szottyadt hóban, pár földfoltot kerülve értünk le, mögöttünk hagyva ezt a csodálatos helyet, és a szezon legjobb napját.
bouquetk
386 élménybeszámolót írt
386
12 éve tag
2013.02.26. 09:55
Jutányos áron (150 EU) átadnám Bad Gasteinbe az Erlengrund Appartmanházba szóló két főre érvényes kuponjaimat. ( 2 db 4 nap/3 éj 2 főre) A foglalás 2013. március 3-tól március 9-ig szól 7 nap/6 éjszaka, ellátás nélkül. Helyben fizetendő az üdülőhelyi díj és 45 EU takarítás. Megtekinthető : http://www.gulliver.hu/hu/favshow/72132/erlengrund/bad_gastein/

Az appartman tökéletesen felszerelt, hatalmas. Nagy konyha, étkező, nappali, külön háló, fürdő, külön WC. Az elmúlt szezonban is voltunk itt, tökéletes volt, ezért is szerettünk volna idén visszamenni. Sajnos a dolgok másképp alakultak. Leleveleztem a tulajdonossal, hogy akár 4 fő is mehet, mert a nappaliban kényelmesen el lehet férni. ( A további két fő összes költsége 219 EU, azt helyben kell fizetni.) Tavaly készült el az új wellness rész, két főnek egy alkalom benne van az árban.
Autóval pár km a sípálya, de síbusz is jár.
A kuponokat a Gulliver oldalon vettem, számtalanszor vettem már itt különféle utakat, soha semmi gond nem volt.
Falcon888
48 élménybeszámolót írt
48
14 éve tag
2013.02.25. 10:45
Szuper videót raktál össze. Gratula. Ebben a témában ilyen jót még nem láttam. 2 kamáraval mentél?

Sajnos most nem tudtam ott lenni de nem bánkódok mert hasonló élményekben gazdag héten vagyok túl (a beszámolóval jövök majd).
Előzmény: (golo 155975)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2013.02.25. 00:01
Angertalból sosem elég. Most végre az időjárás is kedvünkre való volt. 19-én kedden sütött a nap, de hideg volt, majd délután beborult, este havazni kezdett és másnapra leesett a meglepetés havunk. Porhó a legjobb terepen: egy álom. Freeride töményen, ahogy mi szeretjük:

1. rész
https://sielok.hu/video/angertal-porho-1/

2. rész
https://sielok.hu/video/angertal-porho-2/
Christína
31 élménybeszámolót írt
31
14 éve tag
2013.02.19. 16:20
Mi tavaly március 15.-én voltunk és térdig gázoltunk a latyakban, mert 10 fok volt a hegyen is.
Sportgastein-ben a legmagasabb ponton volt 2 fok, de a középállomáson már 6 fok volt délben.
Én a + fokokban már nem szeretek síelni, írj majd beszámolót milyen volt a hó márciusban. Lehet, hogy csak meleg évet fogtunk ki.
zerge
86 élménybeszámolót írt
86
14 éve tag
2013.02.19. 12:30
Régebben számunkra is alapértelmezett volt az autózás a sílifthez, újabban átszoktunk a helyi síbusz használatára.
Utazás elött a síterepek weboldalán mindig megtaláltam a helyi busz menetrendet. Jól működik a rendszer, ha megfelelő helyen van a szállás akkor nem több a gyaloglás mint egy késő délelötti indulás esetén a parkoló távoli zugából a síliftig.
Természetesen mindez ingyen, és még a kocsit sem kell reggelente takarítani a jeges hótól. :-)
tothlevente
379 élménybeszámolót írt
379
14 éve tag
2013.02.19. 11:04
Mi is imádjuk Bad-Gasteint, Angertalt és Hofgasteint, mert ennyire gyerekbarát síparadicsommal még nem találkoztunk, pedig sokfele megfordultunk már.
Meg kell próbálni az autót kiiktatni, mert elég sok szállás van ezeken a helyeken. Mi szinte sosem autózunk az ott eltöltött hét folyamán.
Nagyon tetszik a változatos pályarendszer is. Ügyelni kell arra azonban, hogy a síelésünk időpontja ne essen egybe síszünetekkel, mert bizony mások is kedvelik ezt a helyet. Mi eddig szilveszterkor, illetve januárban voltunk, legközelebb március második felében tervezzük az utat, mert akkor a gyerkőcök 15 éves kor alatt ingyen síelnek ,ha a szülők is síelnek. :)
Előzmény: (RM 154954)
Schneeglöckchen
4 élménybeszámolót írt
4
11 éve tag
2013.02.19. 09:07
Idén január végén voltunk Bad Gasteinben első alkalommal családdal, 2 tinédzser gyerekkel.
Maga a hely nagyon tetszett, szép, hangulatos, valamennyi síterep könnyen elérhető autóval. Dorfgastein kivételével mindet kipróbáltuk. Az infrastruktúrája elég jó, azonban a pályák állapota hagyott kívánnivalót maga után! Bad Gasteinben a pálya alján történő parkolás (főleg hétvégén) iszonyú zsúfolt és kaotikus (egyszerűen kevés a parkoló, kocsik egymás hegyén -hátán, sokan csak a távolabbi utcákban tudnak parkolni. Bad Hofgastein ilyen szempontból jó, csak a nagy kabinos felvonónál állandó a zsúfoltság és sorbanállás. A legjobb választás Angertal: bármelyik hegyen síelhetsz, bőséges kiépített parkolási lehetőség, mosdók stb., nekünk ez jött be legjobban.
A pályakezelést finoman szólva nem vitték túlzásba a sógorok. Egyik nap kipróbáltuk Sportgasteint. A pályák nem lettek volna rosszak, azonban a pályák, főleg a felső szakaszok állapota egyszerűen minősíthetetlen, kritikán aluli volt. Úgy nézet ki, mint amit hetek óta nem ratrakoltak . Oda biztosan soha többet nem megyünk. Én még Ausztriában ilyen igénytelen pályagondozással nem találkoztam. Megjegyzem, hogy a hó minősége hibátlan volt, tehát nem lehetett az időjárásra fogni.
Bad Gasteinben és Bad Hofgasteinben voltak nagyon kellemes pályák is. Összességében vegyes érzésekkel jöttünk el.
RM
873 élménybeszámolót írt
873
19 éve tag
2013.02.14. 23:11
Gyerekes tesztnek vetettük alá a régiót és jelesre vizsgázott. Mind a 3 csemete (5 éves már síel, 3 éves már kanyarodik/fékez és egy egy éves baba) jól érezte magát.

Szállásunk a SpothausGastein-ban volt. Ismerős ismerőse a tulaj, magyarok voltunk a házban, összejött egy kis gyerekcsapat, jól eljátszottak egymással. Két konyha jut az 5 szobára, így kényelmesen elláthattuk magunkat.

BadGastein-ben a Stubnerkogel kabinos aljánál van két szőnyeg. Van egy kis buckapálya is. Ezek nem fedett szőnyegek, jól átlátható az egész. Teljesen kezdő picivel talán itt érdemes kezdeni. A tetőn jó étterem (salzburgi síszünet ellenére sem volt tumultus ebédidőben, szép kilátás, jó étel ...), szenzációs játszóház és egy függőhíd a semmi felett csalogatja nem csak a síelőket. A játszóház (Fun Center) minden igényt kielégít: csócsó, léghoki, kis mászófal, labdafürdő, csúszdás mászoka ... Felnőtteknek internet elérés, wifi, bőrkanapék ... Mindez benne van a síbérlet árában. A délelőtti síelés után óriásit játszottak itt a gyerekek.

FONTOS: A kabinos tetejére egy síbérlettel + egy sétálójeggyel mentünk fel (babakocsiban vittük a picit). A kabinos emberke nehezményezte, hogy miért van mindkettőnkön sícucc. Az nyugtatta meg, hogy a síjegyünk u.n. "kisgyerekes" jegy volt. Ezt azok a szülők kérhetik SkiAmadéban, akiknek 3 évesnél kisebb gyerekük van. Jegyvásárláskor lefényképeztek minket és hivatalosan használhatta mindkettőnk a síjegyet. (A normál jegy elvben nem átruházható.) A kisgyerekes jegy ára egyébként megegyezik a felnőtt jegy árával.

A nagy kedvenc az Angertal alján lévő "szőnyegrendszer" volt. Itt talán 5 elég hosszú fedett szőnyeg + egy kezdő csákányos van a "bébi" részen. Vannak "tűzve" pályák, csilingelős kiskapuk alatt lehet síelni sőt még mesterséges akadályok is vannak (bukkanó, "mérleghinta" ...). Ezt a részt 3 éves lányom imádta. 4. nap már egyedül "barangolt" ide-oda. Itt, lent a főépület első szintjén van egy elég nagy étterem, ahol üvegfallal leválasztott játszó/pihenő szoba is van. Lifttel is fel lehet menni az "aulából", ez babakocsival megkönnyíti a közlekedést. Itt csak a zsúfoltság volt a gond, úgy kellett asztalt vadászni. A játszórészt szerették a gyerekek, bár itt csak párnák voltak, de lehetett belőlük várat építeni. Kint az épület mellett is van egy kis játszótér (csúszda, iglu ...). Szóval igazi törpeparadicsom az egész.

Egyébként síeltünk is. A pályák nem voltak a legjobb állapotban. A salzburgi síszünet + sok külföldi (főleg Cseh, Német, Holland) vendég lesíelte a pályákat. Előfordultak jeges foltok. A hóminőségen a szerdai havazás javított, sajna ez már utolsó napunk volt. Pályán kívül is sok hó volt, volt, hogy sajnáltam koptatni a lécem a kemény pályán, így inkább ott mentem. A BadGastein-Angertal-BadHofGastein hintát síeltük be. Az ezer méteres szintkülönbségek memozgatták az embert. Kedvenc pálya: B15-B11 kombináció.

Kis negatívum:
Sajna csak 6 éves korig ingyenesek a szőnyegek, felnőtteknek kell a bérlet. Ez nem olcsó, 4 napos jegy kaukcióval 170EU fölött volt ...
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2013.01.29. 17:01
Nem tudom, hogy hol az irónia határa, ezért komolyan válaszolok. Persze, hogy ott voltak Norbiék, ahol mi szoktunk, és ez jó. Nézz át a ChD-fórumra, inkább ott folytatom.
Előzmény: (Chopoker 152816)
Chopoker
422 élménybeszámolót írt
422
16 éve tag
2013.01.29. 16:35
Elképzelni sem tudom, hogy melyik ez a ház, amiről szó van. Golo, Te mint helyi ismeretekkel rendelkező, tudod, hogy miről is van szó? Csak nem ott volt pálinkás, ahová mi is járunk? Próbáltam DCh csúszásra rávenni, de 1-1,5m alatt nem nagyon mutatott hajlandóságot, pedig mi már ölég tököseket nyomtunk ott is az idén, igaz ez a fórum nem erről szól. Visszatérve tényleg jó volt így olvasni a részletes beszámolót, mindig tudtam, hogy éppen hol járunk.:-) Köszönöm, bár az én lelkesedésemmel nem volt gond! Golo, nem jössz mostanában a másik kedvenc helyünkre, hogy teljesen visszatérjen a lelkesedésed?
burny18
16 élménybeszámolót írt
16
13 éve tag
2013.01.29. 16:16
Sziasztok!
Február 3-9ig leszünk kint deszkákkal... Még nem jártunk ezen a síterepen, de már 8-10 éve deszkázunk és mindenki ügyesen csúszik mély hóban is. Vannak esetleg ötletek arra, hogy mivel kezdjünk (melyik heggyel), melyik pálya melletti területtel?
Itt azt értem, hogy melyik rész könnyebb esetleg kicsit, mert akkor azt a területet első nap ejtenénk útba, melyik ami már komolyabb...stb Nagyjából szeretnék összeállítani egy tervet, hogy ne ott menjen majd a tökölés, hogy melyik hegyre menjünk és melyik felvonót vegyük igénybe...
Előre is köszi!!
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2013.01.28. 18:49
A beszámolómban említett házban lehet mélyhóléceket bérelni igen baráti áron: 5 Euro/nap.
Közülünk is többen béreltek a hétvégén és elég jól bizonyítottak azok a sík...
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2013.01.28. 18:32
Minden elismerésem neked!

Pinyi most Franciaországban rájdol, reményeim szerint néhány nap múlva hazaér, és teljes gőzzel állhatunk neki a február közepe utánra ugyanide szerveződő néhány napos túra megszervezésének.

Viszünk annyi mélyhósít, amennyit meg tudunk szerezni, (FELAJÁNLÁSOKAT SZÍVESEN VESZÜNK). Mélyhósí oktatás, kis lavinaismeret lapáttal, szondával szintén.

Még egyszer köszi, Replaci
Olasz Gergő
573 élménybeszámolót írt
573
17 éve tag
2013.01.28. 16:42
Szerintem nyugodtan mehettél volna.
Előzmény: (P.Gabor 152666)
P.Gabor
18 élménybeszámolót írt
18
19 éve tag
2013.01.28. 16:39
Sírhatnékom volt, hogy ott lévén ugyan, de kellő tudás hiányában a javát ki kellett hagynom!
De remélem még lesz alkalmam bepótolni :)
Előzmény: (Koty 152641)
Koty
862 élménybeszámolót írt
862
17 éve tag
2013.01.28. 14:28
Sírhatnékom támad ezt olvasva, hogy ki kellett hagynom!
De remélem még lesz alkalmam bepótolni :)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.