Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Franciaország
Risoul - Vars
síterep infó oldal
ÜZENETEK (362)Időben csökkenő Időben csökkenő
szaszuka
66 élménybeszámolót írt
66
16 éve tag
2011.12.30. 11:52
a Foret Blanche is hagy némi kívánnivalót maga után...
bence84
92 élménybeszámolót írt
92
13 éve tag
2011.12.27. 22:47
A Pollux se jobb. Putri.
Előzmény: (netexp 123675)
zkis
9 élménybeszámolót írt
9
15 éve tag
2011.11.21. 19:34
Szia András!

Tudtommal idén nem is lehet foglalni a 2*-os szutyokban (legalábbis Intersi szerint). A többivel meg nincs gond.

K. Zoli
Előzmény: (netexp 123675)
netexp
61 élménybeszámolót írt
61
17 éve tag
2011.11.09. 09:31
Sziasztok, tudja esetleg valaki, hogy az utóbbi 4 évben felújították-e a Melezes nevű putri szállást? Csak mert 2007-ben nagyon hulladék volt még. Itthon pedig nem garantálják az irodák, hogy a "Const. Foret Blanche" épületei közül nem oda kerül az ember. Köszi.
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
2011.10.23. 10:32
Sziasztok,

Valloire vagy Risoul? Ezen filózok napok óta...aki esetleg mind2 helyen járt már, helyre rakhatna végre :)

köszi
kócos
1234 élménybeszámolót írt
1234
19 éve tag
2011.09.15. 16:24
Örülök, hogy láthattam. De ez a sok hó?
Előzmény: (peetair 120803)
peetair
12 élménybeszámolót írt
12
15 éve tag
2011.09.15. 10:36
Kis ízelítő, így szezon előtt:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
Szőllősi_György
19 élménybeszámolót írt
19
17 éve tag
2011.02.24. 01:49
Pedig Varsba érdemes átsíelni. Jó hosszan megy Varsba az odaút, néhol hullámvasútszerű érzése van az embernek, persze megfelelő sebesség kell hozzá :)
Risoulban voltam először és utoljára síelni, mert egy darabig nem megyek :( , de az első síelés élménye visszavitt ide minket majd 10 év után ismét tavaly :)
Akkor kb. 10 éve, a Yeti bárban hatalmasat buliztunk :)
Tavaly viszont hiába mentünk le a Yetibe, az hiszem keddi nap volt, punnyadás a köbön volt. Aztán két nap múlva lenéztünk megint,nna akkor már volt élet a bárban, a következő nap meg méginkább. Mindenki tóga szerű valamiben volt, már amennyire lepedőből lehetett ilyet csinálni. Szóval jól érezték magukat az emberek, én/mi kevésbé, mert azért a 10 év csak 10 év,alakultam változtam én is, s kissé kiöregedve éreztem magam ott a 20onéves fiatalok között a magam 38 évével :)
De, a hó az jó volt, Varsot is láttuk,s a Yeti is ott van, csak a megfelelő napon és időben kell menni a hangulatért :)
Előzmény: (bence84 109929)
bence84
92 élménybeszámolót írt
92
13 éve tag
2011.02.13. 22:21
Sziasztok!

Jöjjön az én vegyes érzelmekkel teli szubjektív beszámolóm Risoulról.

A Skilines utazási irodával utaztunk, 10/10 pont a korrekt, gyors és pontos szervezésért és a T.A. monogramú kedves idegenvezető hölgyünkért :)

Busszal érkeztünk, 17 óra volt az út Budapest-Risoul között, amiben már benne volt csaknem másfél órányi vásárlás Brianconban. A jármű korrekt volt, de 160 centi és 60 kg felett semmilyen humanoid létformának nem lehetett kényelmes ennyit egy helyben ülni...

Azt tudtuk, hogy jó ideje nem esett hó, de a látvány, ami fogadott, még ennél is megdöbbentőbb volt. 1850 m magasan maximum 40-50 centi jégkása, földes-poros hókupacok és kopár hegyoldalak a tőlünk északra fekvő vidéken. Az első ijedség után hamar megnyugodtunk, amikor elsétáltunk a sípálya felé, ott ugyanis szép fehér, jól tömörített porhó fogadott.

A szállás a SARA apartmantelep POLLUX nevű épületében volt. Képzeljünk el egy lepukkant kollégiumot, na ez még annál is lejjebb volt színvonalban. 30 négyzetméteres, 2 szintes apartmanban laktunk nyolcan, amiben csupán egyetlen egy WC volt. Az apartmanról készült fotók alapján tágasabbnak tűnt. Volt a felső szinten 2 kis lyuk, az egyikben kihúzható ágy, a másikban 180x60 centis emeletes ágy. A földszinten a nappali-konyhában kihúzható ágy, egy kerek asztal, ahol 8 fő nem fér el kényelmesen és háttámla nélküli kemény fa hokedlik voltak. Ezen kívül a WC előtti bejárati (előszoba) részben volt még egy emeletes ágy, így aki itt aludt, az jól megismerhette lakótársai ürítési szokásait. Szekrények, akasztók, polcok fent egyáltalán nem voltak, lent néhány beépített azért előfordult.
Összességében: a szállás igénytelen hulladék, alá kéne pakolni 200 kiló trotilt és megnyomni a megfelelő gombot. 14 év és minimális igényszint felett NEM AJÁNLOTT!!!

A síelés számomra újdonság volt, bár nehezebb dologra számítottam. Második nap már gond nélkül mentek a kék pályák és néha még pirosra is rávitt a kényszer, pl. L'Homme de Pierre csúcsról csak piroson lehetett megközelíteni a Cote Belle kék pályát, valamint PTE de Razis csúcsról is csak 200 méter kemény piros után tudtunk lekanyarodni a Vallon Bleu kék pályára. Némi gyakorlás és bátorság azért kellett a biztonságos lesikláshoz :)

A síterep óriási, 6 nap alatt nem jutottunk át Vars felé, mert még így is voltak besíeletlen pályák Risoul lankáin. Van 2 szép hosszú zöld pálya, amik ideálisak a teljesen kezdőknek és számos rövidebb-hosszabb izgalmas kék pálya. Pirosakat meghagytam a következő alkalomra.
A pálya minősége az első 1-2 napban még kielégítő volt, de ahogy teltek a napok, úgy lett egyre rosszabb. Nem egy helyen focipályányi jégfoltok voltak a meredek kék és piros lejtőkön, ami nem várt bravúrokra sarkallta a kezdő síelőt. Hiába hóágyúzták és járták a gépekkel, nem bírtak versenyezni a hegytetőn tomboló +19°C-kal és a forró napsütéssel. Talán jövőre rendes tél lesz.

Az éjszakai élet siralmas volt... Van a híres Yeti bár, ahol állítólag a legnagyobb bulik tombolnak, ehelyett francia férfiak játszottal benne kék osztriga bárost. A társaság elnézett utána 2 nappal a központban lévő Morgan clubba, ahol ugyanez fogadta őket. Hol voltak a lányok??? Hol volt a MEEX-es party sítábor Risoulban??? Döbbenet... :D

Összefoglalva: Risoul síterepe kiváló, ha az időjárás kegyes, a buszos utat nem ajánlom, valamint érdemes rászánni +10-20 ezret egy tágasabb apartmanra és előre feltérképezni a terepet buli szempontjából :)

Jó síelést mindenkinek!
koriakos
1 élménybeszámolót írt
1
13 éve tag
2011.02.03. 09:40
VARS!

Sziasztok!
Január utolsó hetében a hőmérséklet nappal -8 és -16 között változott. Felhőtlen, gyönyörű időben sikerült 6 napot folyamatosan síelni. A pályák jól kezeltek. Sajnos rég eset friss hó így 2 naponta hóágyúznak de ez a pályák mninőségén nem ront. Reggelre minden pálya készel áll a tökéletes síelésre. A felvonók elég régiek így oda kell figyelni a beszállásnál. Néha lassúnak is bizonyúltak. -16 fokban, szélben 2500 m környékén elég kellemetlen. Viszont a látvány a felvonóból mindenért kárpótol.
Szállásunk a RESIDENCE Le Hameau des Rennes apartman házban volt amit ajánlok mindenkinek. Otthonos, jól felszerelt és gyakorlatilag a felvonó mellett van. Pár méter gyaloglás után már le lehet síelni a felvonóig ahonnan már bár melyik pálya könnyen elérhető. Vissza felé szintén pár méter kell csak gyalogolni.
A pályák jelölése érdekes. Nem sikerült a kitalálni mialapján sorolják be a pályákat mert néha a kék pálya vetekedett az enyhébb feketékkel. A piros pedig néhol lankásabb volt a kéknél.

Összeségében a nagyon jó élményekkel tértem haza és bátran ajánlom minden haladó síelőnek.

--
koriakos
YETI53
119 élménybeszámolót írt
119
18 éve tag
2011.01.30. 10:36
RISOUL

2011. es tapasztalatok Risoul-Vars síterepén. Január utolsó hetében kedvező időjárás mellett a terep 95 %-a nyitva volt, a hőmérséklet éjszakánként kb. mínusz 20-ig süllyedt, és nappal sem emelkedett mínusz 10-12 fölé, így olvadásról, kásás hóról szó sem lehetett, a felvonókon árnyékban pedig igencsak hideg volt. Összességében kedvezően karbantartott pályák és nagyon jó hóminőség fogadott.
A SARA turista fogadóirodát a Cassiopée házból egy külön faházba költöztették a Les Balcon de SIRIUS közvetlen közelébe. A település forgamirendjét megfordítva így ismét az érkezénél találjátok a becsekkoló irodát. Az újonnan idelátogatókat megtévesztheti a sok tök egyforma ház, amit különböző csillagképekről neveztek el és csak a ház közvetlen közeléből látható a nevük.
A *** szállások elég szűkek, inkább csak nagyon szoros baráti kapcsolatban levők férnek el a 6 főre kimért 36 négyzetméteren súrlódás nélkül.
100 kg vagy 2 m felett a WC gyakorlatilag használhatatlan (beleszorultok). Az üdülőhelyi illeték 5.32 Euró 7 napra gyermekkedvezmény nincs 1 éves kor felett mindenkire érvényes. WiFi 7 napra 30 Euró TV 25 Euró körül van 250 Eurós külön kaucióval, Eurosport NINCS a programválasztékban.
A síbérlet roppant érdekes de egyben praktikus is . Semmiféle azonosító chippet nem tartalmaz egy kb. 2x3 cm-es fotót kell rá fóliázni és a felvonóknál, néha ellenőrzik a meglétét. Tehát aki nem visz fotót 3 Euróért csináltathat, ( „leleményesek” újságból kivágott többé-kevésbé hasonlító fotókkal szerelik fel a bérletüket.) Ez az elavultnak tűnő módszer viszont beruházás takarékos és munkahely megőrző.
Amikor megérkeztek ,szombaton működik a Pelinche felvonó, ami gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy induláskor kb. 20 m sétával a pályára kerüljetek, ami a Pelinche-ig vezet és a tányéros felvonó tetejéről a rendszer szívéig, csússzatok, ez még másnap vasárnap is így van, de ha hétfőn ismét erre indultok, számíthattok egy kiadó emelkedővel járó visszakapaszkodásra, ugyanis a Pelinche csak hétvégén és iskolai szünetben üzemel. Persze ez a sí térképen is rajta van Franciául és némelyiken angolul.
Maga a terep kicsit szokatlan rendszerű, azaz néhány napba telik kiismerni . A színezés pedig jószerivel is becsapós előfordul néhány igen erős kék pálya és ugyanakkor könnyű fekete is. A zöld pályák azonban mindig zöldek (mint a szomszéd nője) és a felvonókról többnyire belátható mi vár rátok a pályán. A tányéros felvonóknál külön jelölik, hogy ha némi nehézség vár a síelőre, pl. 50%. os emelkedő vagy többszörös nyomvonaltörés. A tányérosak gyorsak és kevésbé hidegek mint a régebbi ülőszékesek.Az új gyors székes felvonók pedig hamar felvisznek a pályák tetejére. Ködös időben nehéz lehet a tájékozódás. Néha előfordul néhány kikerülhetetlen jégfolt sajnos általában a legrosszabb helyeken. Kellemes a SNOW park a jól kiépített pályáival, nagyon kezdőket egy álló gondolás felvonó viszi a legkisebbek pályájáig, vagy a világoszöld tanulópályáig.
A szoba leltárokat érdemes alaposan áttanulmányozni, ehhez segítség a Francia vagy Angol szótár esetleg a nyelv jó ismerete, mert többnyire hiányos a felszerelés , nem feltűnően de apartmanonként úgy 10-15 Euró értékű hiány lehetséges, de átadásnál még itt votak a leglazábbak. Igaz a kulcs elvesztése 75 Euró mert felszámítják a zárcserét.
A helyi élelmiszerboltok a CASINÓ hálózathoz tartoznak áruválasztékilag igaz a nevük SPAR érdemesebb még útközben a Brianconi Casino Geant.ban feltölteni a készleteket-
Egy síszervíz wax és élezés 12 Euró és tíz perc, helyben megvárható.
A 2011 januári árak, Croissan 90 cent a Flute 1.25 Euró ( ez a bagette nagyobb változata)
Tej 1,20 tól 20 db 0,33 Kronenburg 12-13 Euró Rövidital 12-20 Euró/üveg . A hegyen vagy lent étteremben egy déli kaja itallal kb 15-18 Euró. A faluban napközben a frissensült grillcsirke darabja 14,5-16 Euró természetesen elvitelre,
A település Keleti oldalán található az üzletek zöme, ha nem csak a napi bevásárlás, hanem némi tradicionális élelmiszer, ital vagy szuvenír beszerzése is szóba kerül. Péntek délelőttönként van ugyanitt a hetipiac, sajtokkal és sonkákkal, szalámikkal-
Összességében a szállások méretén és a pályák rossz látási viszonyok közötti problémásságán kívül a hely igen kellemes látványos síterület. Minden megtalálható : végtelen távlatok, vagy erdőben síelés , jól jelölt veszélyes öv a pályákon kívül, kellemes hangulatos vendéglők, mind a pályán, mind a településen, zenés bulizós helyek.
Mindenkinek nagyon jó síelést és csupa kellemes élményt kívánok Risoulban is
Vid
490 élménybeszámolót írt
490
19 éve tag
2011.01.27. 13:22
Itt többen írták hogy milyen elavult a felvonórendszer. Én nem értem hogy ők hol síeltek, mert szinte minden hosszabb pályánál gyor felvonók vannak. Pld az olimpiai pálya, mely egy marha hosszú piros edigi tapasztalataim szerint páratlan, már ami a feljutás sebességét, és az egyben lesíelhető távot illeti. Még normál hóviszonyok esetén is meg szoktam álllni rajta pihenni.
Van egy két tárcsás (Pld KL nél) de szerintem a legjobb pályákhoz összességében nagyon gyor a feljutás, nálam pont ezért 5 csillagos a hely. Orcierrel nem említhető egy szinten.
Tökszi
30 élménybeszámolót írt
30
15 éve tag
2011.01.23. 23:50
Szia playa8!

Mi ma értünk haza Risoulból,nagyon jól éreztük magunkat. Egy új 6 fős 2 szintes apartmanban voltunk elszállásolva. A szállásunkra semmi rosszat nem mondhatunk,3 fürdőszobás LCD tévével felszerelt tágas apartman volt,amihez szauna és uszoda is tartozott. Ottlétünk alatt szinte az összes pálya üzemelt és végig napos időnk volt.Párszor találkoztunk csak jeges pályaszakaszokkal. Általában az összes pályát leratrakolták éjszaka. Sokan panaszkodnak az elavult felvonó rendszerre,de meg lehet oldani,hogy naponta 1-2 szer kell a tökös felvonókat igénybe venni. Kezdőknek tökéletes választás,sok a kék és zöld pálya,de a haladók is találnak maguknak valót. Tanuló pálya is található ahol a kezdő lépéseket el tudjátok sajátítani. Ezt a Télé Pulsé felvonóval tudjátok elérni. Risoulban több éjszakai bár és disco is található.
Jó síelést és bulizást nektek!
Előzmény: (playa8 99238)
mitro
1153 élménybeszámolót írt
1153
16 éve tag
2011.01.18. 13:12
Használjátok a naptárat! :)
Előzmény: (jóska63 104325)
jóska63
526 élménybeszámolót írt
526
15 éve tag
2011.01.17. 14:23
természetesen
jacques00
1 élménybeszámolót írt
1
13 éve tag
2011.01.17. 13:25
Sziasztok! Jön valaki Risoulba 01.28 - 02.06 között?
arokob
1 élménybeszámolót írt
1
13 éve tag
2011.01.11. 11:52
LAST MINUTE lehetőség!

1 főt keresünk Risoul-Vars síútunkra, a következő részletekkel.

időszak: 2011. január 14. - 23 (indulás Győrből)
szállás: 4 fős apartman
A részvételi díj a következőket tartalmazza:
Szállás (7 éjszaka), síbérlet (a teljes 185 km-es rendszerre, 6napos), buszköltség, csoportos biztosítás, ágynemű és üdülőhelyi díj, "társas" sízés költségei és ezeken kívül minden egyéb közös költséget.
Ezek forint költsége összesen 29 eFt, autósok esetén 12 eFt.
Az euró költségek:
felnőtt: 200EUR
gyerek (5-11éves): 170EUR
baby, gyalogsí: 100EUR

További részletek: 30/348 85 77
playa8
2 élménybeszámolót írt
2
13 éve tag
2011.01.04. 22:18
Kedves Szaszuka!

Köszönöm az info-t. Már alig várjuk, hogy induljunk:)


Jó havat neked is!
Előzmény: (szaszuka 99534)
szaszuka
66 élménybeszámolót írt
66
16 éve tag
2010.12.23. 11:06
Szia Playa8!

Pár üzenettel alább olvashatod a beszámolómat, mi is itt laktunk, nagy gond nincs a szállással, de elég szűkös és a felszereltségben is voltak hiányosságok. A kezdők nem fognak csalódni a síterepben, sok a kellemes tanulópálya. Éjszakai élet: a Yeti nevű bárban elég komoly bulikra lehet számítani, főleg ha betéved egy-két magyar is ;)
Nem hiszem, hogy rossz élményekkel térnétek haza, de szerintem ár/érték arányban lehet találni jobb síterepeket is Franciaországban. Jó havat!
Előzmény: (playa8 99238)
playa8
2 élménybeszámolót írt
2
13 éve tag
2010.12.21. 16:10
Sziasztok!

Február 5- én megyünk Risoulba a baráti társasággal. Sok a kezdő síelő a csapatban, remélem jó választás számukra. A Residence Foret Blanche nevű apartmanban kaptunk szállást. Megosztanátok a szállásról és a terepről néhány tapasztalatot? Milyen az éjszakai élet arra felé? Nem szeretném ha első síelős élményük rosszul alakulna:)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.