Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Vis Major által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (31)Időben csökkenő Időben csökkenő
Vis Major
31 élménybeszámolót írt
31
14 éve tag
2010.01.26. 09:20
ÜdW, gustavson!

Tudtommal nemcsak a Hefa boltban, hanem Eplényben, nagyjából a falu közepén lévő Mókus büfében is lehet készpénzért napi és négyórás jegyet venni, Veszprém felől még pont útba is esik.
Előzmény: (gustavson 81642)
Vis Major
31 élménybeszámolót írt
31
14 éve tag
2010.01.17. 23:24
Köszi a megerősítést, ezek szerint nem csak én gondolom úgy, hogy némely esetben felesleges az utólagos reklamáció, leginkább olyankor, ha valaki nem tájékozódik előre. Még valami eszembe jutott egyébként a sorbanállással, és a felvonókapacitással kapcsolatban, aztán cáfoljatok, ha rosszul számoltam. Adva van ugye egy modern csákányos felvonó Szentistvánon, aminek ha jól tudom, akkor 1400 fő a kapacitása óránként. Ez ugye az ideális eset, tehát minden csákányon ketten lógnak, és nem áll meg a felvonó semmiért. Namármost ha például veszem Szentistván felső 400 méterét, akkor azt hiszem elmondhatjuk, hogy átlagos sítudással az ember le tud jönni rajta maximum 1 perc alatt, de akkor már nagyon szüttyögött. A felvonó 300 méter hosszú, és tegyük fel, hogy 2 m/s-al halad. A maximum 2,4 lehet tudomásom szerint egy ilyen típusnál. Ez azt jelenti, hogy kb. 3 perc alatt lehet felérni vele, tehát ha a ki meg beszállást is hozzáadom, akkor mondjuk 5 perc egy kör, sorállás nélkül. Tehát egy ember egy óra alatt megtesz 12 kört, azaz az 1400-as óránkénti kapacitásból egymaga elvisz ennyit. Egy gyors osztás, és ki is derül, hogy 1400/12=116,6. Tehát ha pongyolán számolok, mert ugye esetleg van leállás, kiesés, ilyesmi, akkor 100 ember folyamatosan síelve megeszi a felvonó teljes kapacitását ezen a 400 méteres pályán, feltéve, hogy aránylag egyenletes az eloszlásuk. Ha ennél több az ember, akkor elindul a sorbanállás a felvonónál. Ennek fényében érdemes szerintem reklamálni azon, hogy sor volt a hétvégén, amikor gyaníthatóan azért inkább ezres nagyságrendű síelővel lehet számolni.
Vis Major
31 élménybeszámolót írt
31
14 éve tag
2010.01.17. 10:19
ÜdW minden fórumozónak!

Ez a Szentistván kontra Eplény téma már sokszor ki lett vesézve, talán sok újat nem lehet elmondani annak, aki egy ideje olvasgatja a fórumokat róluk. Én magam jártam már mindkét helyen, és azt hiszem, hogy itt is, ott is lehet olyan dolgot találni, amibe bele lehet kötni, ha az ember nagyon akarja.
DE!
Azt gondolnám, hogy aki előzetesen tájékozódik az egyik vagy másik terep adottságairól és az éppen aktuális viszonyokról, azt nem fogja felkészületlenül érni sem az, hogy például a panaszok szerint a Mátrában rossz idő esetén csak 400 méter a síelhető pálya és sor van, vagy esetleg lassú a kiszolgálás a hüttében, sem pedig az, hogy Eplényben nem lehet lejutni a parkolóba, vagy szűkebbek a pályák.
Ezeket a dolgokat egy kicsit is előrelátó ember feltérképezi, és ennek fényében megy el ide vagy oda, nem pedig a fórumban panaszkodik, sok esetben feleslegesen, mert az üzemeltetőkön kívül álló körülmények határozzák meg a panasz tárgyát.
Vegyük csak sorra:

- Az a panasz, hogy Szentistvánon rövid a pálya, ha nem megfelelő az idő a hóágyúzásra, egy előre látható körülmény, mint ahogy az is, hogy ha rövid a pálya, sok lesz az ember, nagy a tömeg a felvonónál, hétvégén meg pláne. Akkor nem kell elindulni, ha ezt nem vállalom fel, de utólag panaszkodni rajta felesleges, erről nem az üzemeltető tehet, ez adottság. Ellenben nézzétek a pozitív oldalát a rövid de széles pályának: a kezdők nem félnek annyira, hogy a jobbak centikre mennek el mellettük, mert van hely, bár azért a jobbaknak is először a síkresz tanulmányozását ajánlanám.

- Hogy lassú a hütte meg drága, azon még talán lehetne javítani, de aki előre tájékozódik, az vihet magával elemózsiát, én is így tettem anno.

- A pálya szélessége Eplényben olyan amilyen, a kiépíthető pályákat alapvetően a környezetvédők határozzák meg, nagyon komoly megkötések vannak e tekintetben, hiszen minden területbővítésért külön meg kell harcolni, és valamit valamiért alapon megy a dolog, ha itt bővítesz, akkor ott egy kicsit vissza kell adni a természetnek. Szerintem ennek is van pozitív oldala, ugyanis a keskenyebb pályát hamarabb be lehet havazni, ergo hosszabb a síelhető szakasz, még ha keskenyebb is, ez nyilván kellemetlenebb a kezdőknek, akiket zavar az, ha mások is vannak a pályán.

- A parkolóhelyekre megintcsak igaz, hogy a bővítés alapvetően természetvédelmi szempontokba ütközik.

A reklámszlogenről csak annyi észrevételem lenne, hogy a reklám (BÁRMILYEN reklám) alapvetően túlozni szokott egy kicsit, de mindenképpen a pozitívumokat hangsúlyozza, a negatívumot pedig meg sem említi, ez ugyanis egy ilyen műfaj.
Annyit azért még hozzátennék, bár így is hosszúra sikeredtem, hogy azzal kérkedni, hogy egy-egy pályának milyenek a természeti adottságai, teljesen felesleges dolog, hiszen azt nem a kérkedő hozta létre, ilyen és kész.

Sok havat, és hosszú telet minden síelőnek és boardosnak!
Vis Major
31 élménybeszámolót írt
31
14 éve tag
2010.01.16. 10:24
Amikor mi voltunk Eplényben, akkor a szállásadóink elmesélték a titkot, miszerint létezik egy rövidebb út az erdőn át...
Ez egészen konkrétan úgy néz ki, hogy Eplény közepe-vége felé (Veszprém felől érkezvén) van egy buszmegálló, ami mellett lakozik egy kis vegyesbolt. Namármost ha az ember vegyesbolt mögött felmegy a hegyoldalba, akkor kb. 400-600 méter erdei séta után a pálya derekánál találja magát. Az azért mindjárt nem 3 km, és nem kerül semmibe. Mivel az erdei útban van egy pár útelázagás (sic!), ezért előtte szerintem érdemes a helyiektől érdeklődni. Nekem úgy rémlik, hogy a vegyesbolttól indulván az ember egy focipályán találja magát, aminek az átellenes sarkából indul egy ösvény. Ezen haladván egy hármas elágazáshoz ér a vállalkozó kedvű síelő, aminek a bal oldali ágát választván jutunk el a pályához. Mi magunk nem mentünk ezen végig sosem, hiszen hétköznao nem volt gond a parkoló, úgyhogy ha rosszul emlékszem leírásra, ne engem szidjatok, inkább kérdezzetek előtte a boltban, vagy a Mókus büfében (ez is ott leledzik a megálló mellett). Remélem, tudtam segíteni, jó csúszást mindenkinek!
Vis Major
31 élménybeszámolót írt
31
14 éve tag
2010.01.10. 11:28
Én egyetlen darab kővel sem találkoztam a pályán hétközben (pénteken jöttünk haza), ellenben a Holle anyó mellett vigyázni kell a pályáról való lesiklással a síléctartók mellé, mert ott viszont volt egy pár, nem is csúsztunk el a parkolóig, mint tavaly. De hangsúlyoznám, a pálya nem köves!
Előzmény: (kole77 79270)
Vis Major
31 élménybeszámolót írt
31
14 éve tag
Topik: Normafa
2010.01.10. 11:20
Szerény véleményem szerint ez a vízmizéria sem akkora para, hiszen ahogy elnéztem pl. Mátraszentistvánon sem természetes víztározóból ágyúznak, hanem az valami mesterséges tó szerű képződmény. Akkor meg csak ásni kell, nem? A helyi lakosok meg még akár jól is járhatnának a sípályával, hiszen akár ki is adhatja a telek egy részét akármilyen vállalkozásnak, aki a sípálya miatt oda akarna települni, nem utolsó sorban ugye minden vállalkozás amelyik ott nyílik, az a kerület adóbevételét növeli, nem? Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy akinek természetvédelmi területen épült a kis vityillója, az nekem ne ugasson, ha más is ott szeretne valamit létrehozni, és nem csak saját magának, ugyebár... Egy ilyen környéken majdnem biztos vagyok benne, hogy jóformán akármelyik helyi lakosba bele lehetne kötni az ilyen-olyan környezetvédelmi előírások be nem tartása miatt, akkor viszont meg miről beszélünk?
Vis Major
31 élménybeszámolót írt
31
14 éve tag
2010.01.08. 13:43
Tartok tőle, hogy a hétvégén eső lesz, ma reggeltől délig kint voltunk, de még az alsóm is vizes lett...
Amúgy az a grilles megoldás nagyon jó, a Sólyomig viszi a szél az illatot.
Vis Major
31 élménybeszámolót írt
31
14 éve tag
2010.01.07. 15:42
Lehet, hogy valamit rosszul csinálok, de elvileg sikerült képeket feltöltenem az oldalra a mai és a tegnapi napról:

https://sielok.hu/fotoalbum/692807/galeria/
Vis Major
31 élménybeszámolót írt
31
14 éve tag
2010.01.04. 14:37
A próféta szóljon belőled!
UFF!!
:)
Most már muszáj, hogy igazad legyen, mert holnaptól péntekig tanyát verünk Eplényben..
Elvileg lesz nálunk fényképezőgép, ha sikerül, akkor majd teszek fel képeket.
Bár a hírek szerint keddtől már üzemelni fog az alsó webcm is.
Előzmény: (KCsabika 78309)
Vis Major
31 élménybeszámolót írt
31
14 éve tag
2009.12.04. 15:59
Miért, mi van az egyes közepén? Én ugyanis tavaly voltam először, és akkor azt emlegették a szállásadók Eplényben, hogy van valami módja annak, hogy a faluból az ember direktben meg bírja közelíteni a pályát..
Ez lenne a módja a dolognak?
Néztem én ezt googlemaps-en, de elég messzinek tűnt..
Előzmény: (KCsabika 75402)
Vis Major
31 élménybeszámolót írt
31
14 éve tag
2009.11.06. 09:58
Sziasztok!


Én tavaly voltam Eplényben, és Szentistvánon is, jártam már osztrák és olasz pályán, gyerekkoromban relatíve sűrűn mentünk kisebb magyar pályákra (Kékes, Bánkút, Nagyvillám), Szlovákiába pedig Donovalyba, vagy a Chopok-ra, nekem ezek képeznek összehasonlítási alapot.
Előrebocsájtom, hogy kifejezetten kis költségvetésű síelésben gondolkodom, ugyanis erre fussa, és azt hiszem, hogy ezzel nem vagyok egyedül, manapság meg pláne.
Ez konkrétan azt jelenti, hogy egy évben egyszer jutok el síelni, és ha van üdülési csekkem, akkor nyilván szeretném felhasználni, és mivel nem ragaszkodom a hütték áraihoz, tehát inkább olyan szállást foglalok, ahol lehet főzni.
A magam részéről a táblázatból a kiindulási pont megjelölését hiányolom, már ami a benzinköltséget illeti. Az, hogy kinek az autója mennyit fogyaszt, nem hiszem, hogy vita tárgyát kéne, hogy képezze, ki-ki számolja a saját fogyasztását, a 10 l/100km csak egy összehasonlítási alap szerintem.
A pályák összehasonlítását pedig nem gondolnám, hogy feltétlenül ft/km-ben kéne meghatározni, ugyanis számomra például semmit sem von le a síelés értékéből, hogy többször ugyanott csúszok le.
Ellenben például jó mérőszám lehet a ft/óra, mert egy rövidebb kirándulásnál nem mindegy, hogy mennyit utazok és mennyit síelek (itt jön be például a pálya nyitvatartása és a távolság).
Nyilván nem mindegy a sítudás, hiszen aki jobban tud, az igényli a hosszabb pályákat, a kezdőknek elég a rövid is.
Magyar viszonylatban szerintem megintcsak nem mindegy az üdülési csekk használatának lehetősége, adott esetben az egy főre járó üdülési csekkből meg lehet úszni egy többnapos kirándulást kompletten.
Okos ember kishazánkban nem megy hétvégén síelni, hiszen zsúfoltság van, és nem érvényesül az a szempont, hogy mindegy, hogy ugyanott csúszok-e le többször, marad a hétköznap.
Most lehet, hogy Eplény melletti kardoskodásnak hangzik, de én így számolok (Budapestről, három főre, kisautóval, üdülési csekkel, 5 hétköznapra, jómagam + két kezdő):

- Kisautóval utazunk, nem mindegy, hogy mennyit ülök benne.

- Magyaro. vagy külföld tekintetében szempont az üdülési csekk felhasználhatósága, és a távolság, tehát külföldre nem megyek.

- Ha már itthon maradunk, hóágyú legyen

- Budapestről indulván mindegy, hogy jobbra megyek vagy balra (Eplény vagy Szentistván), de Eplényben a síbérletet is lehet üdülési csekkel fizetni, nem csak a szállást.

- Kényelmes gyerekek vagyunk, nem rohanunk a pályára reggel 8-ra, tehát szempont a napi nyitvatartás hossza, itt megintcsak Eplény nyer, lévén, hogy mindennap van esti sízés, ergo nem fáj, ha lassan kelek fel, esetleg egy kis pihi is belefér a szálláson az esti sízés előtt.

Bocs, ha túl hosszúra sikeredett, de úgy láttam, hogy sok (legalábbis számomra) fontos dolog kimaradt az eddigiekből.


ÜdW!
elsőelőző
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.