Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Rettegés a lejtőtől??? topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2011.01.26. 18:12
Szia Vid!

Laza kékpályás kezdés nélkül tényleg nem sok esély van a hatékony és biztonságos tanulásra. Ha a síelni tanuló tud választani, akkor oda menjen, ahol van ilyen.

Viszont ha van ilyen, akkor, a 4. napon jöhet akár már a piros pálya is. Ez bőven belefér az egy hétbe.

Az ötleted alkalmazott, működő valóság. Három részből tevődik össze:

1. Ívből kivezetés technikája és alkalmazás önállóan
2. Ívbe történő befordulás technikája és alkalmazás önállóan
3. A kettő összekötése és alkalmazás együttesen

Ez az oktatási módszer és a MEGFELELŐ sípálya ötvözése a tanulók 90 % - nál olyan alacsony szinten tartja a félelem érzést, hogy az gyakorlatilag elhanyagolható.

De az ördög ugye, mindíg a részletekben van. Amiről eddig szó volt, az a MIT. Az igazán nélkülözhetetlen dolog azonban a HOGYAN. Na, ehhez kell a képzett síoktató.

Esés!
Van aki tanítja, van, aki nem. Kár nem származik belőle. De viszi a drága időt olyasmitől, ami fontosabb. Mert az esés, előbb - utóbb úgyis jönni fog. És annak köze nem lesz a mesterségesen előidézhető esésekhez. A mi szervezett oktatásunkban inkább utóbb, mint előbb szokott bekövetkezni. Egy 10 fős, három napos 0 Km. kezdőcsoportban az átlag elesés 1 fő/db/túra.

Maradok barátsággal:
Replaci
http://www.kanyarsiklub.hu
Előzmény: (Vid 105884)
Vid
490 élménybeszámolót írt
490
19 éve tag
2011.01.26. 14:11
Sokan írják a fokozatosság elvét. Elvben persze egyetértek, de ha az átlag sízőt vesszük alapul aki max egy hetet tölt havon évente, túl későn fog eljutni arra a szintre hogy biztonsággal lejön bárhol. (Illetve hogy a felelős oktató fel meri vinni gyakorolni a megfelelő lejtőre)
Ez persze nem volna baj, csak sajnos nincs mindenhol lehetőség elkerülni a piros/fekete pályákat, és aki ezekkel nem tud mit kezdeni, annak sok félelmet fog okozni a síelés.

(Persze akinek kóros tériszonya van, vagy sebességiszonya, azzal nehéz mit kezdeni.)

Ezért én is hozzátennék egy ötletet:

A meredekebb lejtőkön mindenki a lejtővel való szembefordulástól fél. Rézsútban levelezve lefelé(és tönkretéve a hótakarót :) ) már általában kevesen félnek. Tehát valami olyasmi a ritmus hogy:
1.: jaj ott a lejtő
2.: huh megúsztam kifordultam
3.: jaj ott a lejtő

Én egy olyan meredek szakaszon, ahol van bőven kifutás, és közel van a lejtő alja(néhány méter) gyakoroltatnám azt hogy hogyan tudnak biztosan kifordulni a lejtő irányából oldalra.(Akár hóekével, vagy bármilyen módszerrel amit épp tanulnak, tudnak) Ha elég közel vagyuk a lejtő aljához, akkor ugye már nincs félelem, de a meredekség megvan, és ki lehet próbálni hogy hogyan működnek a dolgok.

Ha már ki tud fordulni oldalra magabiztosan, akkor nem for annyira megijedni a meredek szakaszon mert tudja hogy nem fog 100-al leszáguldani, bármikor kifordulhat.


A másik, (és ilyet hivatásos oktató nem mondhat) hogy miután meggyőződtem hogy a kötések megfelelően lazára vannak állítva, kipróbáltatnám (a sportosabbakkal) hogy milyen elesni, hogy ne féljenek tőle annyira.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.