Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Pécs - Misinatető topikból

ÜZENETEK (10)Időben csökkenő Időben csökkenő
babota
19 élménybeszámolót írt
19
14 éve tag
2012.02.11. 12:07
Magán az övön nincs biztonsági kioldó, de a felvonóhuzalra akaszkodó szerkezet olyan, hogy ha elesel, alapvetően "el is engedi" a huzalt. Van azonban néhány kikopott kapaszkodó, ami sajnos tart azután is, hogy elesel - de a sílakban olyat adnak, amivel ilyen nem fodul elő. Én egyszer estem ki, semmi gond nem volt.

Majd csinálok róla fotót és videót (utóbbit elkezdtem, de nem jött össze, egyedül nehéz bemutatót videózni ;)).

Most viszont: irány a pálya ;) Szerencsére az este folyamán Pécs kapott még egy pár centi hótakarót - és most is esik kisebb-nagyobb intenzitással és pelyhekben. Ószom.
Előzmény: (WéberF 134034)
WéberF
2040 élménybeszámolót írt
2040
17 éve tag
2012.02.11. 11:19
".. a derekamra hevederezett érdekes szerkezet..." gondolom el van látva egy 'biztonsági kioldóval' - én legalábbis csináltam magamnak annak idején ilyent (más pályához, pl. Csákányospusztán lehetett használni sajátot) - úgy működött, mint az autós biztonsági öv csatja.
A felvonó sodrony végén biztosan van vészkioldó, illetve vészleállító arra az esetre, ha valaki nem tudna lecsatolni - különben nem kaptak volna a közlekedési hatóságtól működési engedélyt.
Most már nagyon megnézném ezt a "felfejlesztett" pályát, ahol először álltam lécre 55 éve.
WFeri
Előzmény: (babota 133898)
babota
19 élménybeszámolót írt
19
14 éve tag
2012.02.09. 20:46
Nos, megtörtént, alapos tájékozódás (kérdezősködés;) után felmentem. Eleve azzal a szándékkal, hogy beiratkozom, elég masszívnak ígérik meteorológusaink a hónapot.

Őszintén szólva a sílakhoz érve kicsit elbizonytalanodtam, a pálya legfelső szakasza inkább volt barna, mint fehér. Mint kiderült, a szél lehordta onnan a havat. Aztán láttam, hogy néhányan vannak azért, 50 méterrel a tető alatt lekapcsolnak a felvonóról, és onnan indulnak. Úgyhogy befizettem, becsekkoltam, vállamra vettem a léceket és lebotladoztam a pálya szélén addig, ahol már a hó volt az úr (mint megtudtam, a sámlival is jelzett pályarész "A plató").

A pálya maga határozottan tetszett. A lejtése nekem pont bejön, sötétkék-világospiros - ha kívánhatnék egyet, a hosszát növelném. Ahol rendesen volt hó, ott a hó állaga is pont jó volt, bírtam a természetes buckákat. Sok helyen viszont kilátszott a fű. Próbáltam kerülgetni a foltokat, de teljesen nem tudtam. Félve néztem meg lécem szépen polírozott talpát a végén - és majdnem pozitívan csalódtam. Egy komolyabb bevágás akadt ugyanis, amit alighanem akkor szedtem össze, amikor a pálya széli mélyhóban valami ütést éreztem... gondolom szikla volt. Szóval aki félti a lécét, annak érdemes a bejárt részeken maradni, ott többnyire ártatlanok a foltok. (Én mindenesetre erősen gondolkodom azon, hogy beszerzek valami agyonhasznált, olcsó carvingot. A sílakban az urak a vasárnapi pécsi vásárt javasolták.)

A felvonó. Az kemény ;). Az alap, hogy síkesztyűgyilkos, szóval tényleg erős bőrtenyerű munkáskesztyűt kell vinni, lehetőleg olyat, ami bélelve van (munkaruha-szaküzletekben lehet ilyet kapni, állítólag egy ezres alatt megúszható) - és elég csak a bal kézre. Én a pálya weblapjának fórumában olvastam erről, és vittem magammal egy ezeréves, kővé keményedett darabot - hasznát vettem. (A bélés azért kell, hogy meleg és kényelmes legyen, mert úgysem fogja senki cserélgetni minden lesiklás végén. Én így terveztem, de aztán egy sporttársnak igaza lett: hamar meguntam.)

Nekem elsőre sikerült ráéreznem, hogyan kell a derekamra hevederezett érdekes szerkezettel rákapaszkodni a huzalra, de voltak, akik szenvedtek vele. Viszont tényleg keményen kell tartani, most is érzem a kezeimet. Érdemes figyelni arra is, hogy a huzal ne dörzsölje szét a ruhát (néha megcsúszik, és a lejtő egyenetlensége miatt függőlegesen is mozog). Az említett sporttárs tanácsa bejött: jobb kézzel a kapaszkodót tartom, bal kézzel pedig körbefogom a huzalt, és tartom magam mellett - hogy a melóskesztűt strapálja, ne a kabátot. A kapaszkodó alapvetően szépen kidolgozott darab, nem bántja a síkesztyűt - de érdemes vinni valami puhát, amit fém nyelére lehet tenni. Például egy bringakormány-markolatot (ez sem saját ötlet).

A többit úgyis elmondják a helyszínen - ahol egyébként abszolút barátságos a hangulat. Állítólag hétvégén igazán barátságos csak, akkor tombol a hütte-fíling az egyébként állati jó kilátással felszerelt tetőtérben. Megnézzük azt is.
Előzmény: (hunyadee 133809)
hunyadee
117 élménybeszámolót írt
117
15 éve tag
2012.02.09. 10:24
Kedden fel se lehetett menni a Misináig (semmilyen járművel), de múltkor is Dömörkapu felől gyalogoltunk, így visszafelé meg lehet úszni a hegymenetet. Ja, és akkor a végén ott a dömörkapui büfé forraltborral, de csak 7végén. Vagy: a klubtagság 9e ft, ha most belépsz, még ki tudod használni. De most már ne kérdezősködj tovább, hanem nyomás amíg van hó! :)
Előzmény: (babota 133689)
babota
19 élménybeszámolót írt
19
14 éve tag
2012.02.07. 23:41
@hunyadee - nna, ez már vidámabb ;) Nekem éppen egy ilyen gyakorlós-technikacsiszolós lehetőség kéne, amivel alkalomadtán tompítható az örömsízés hiánya.

A felső rész mennyire gázos? Át lehet jutni rajta úgy, hogy a léc ne sérüljön? Vagy inkább legyalogolni az alsó 3/4-ig?
Előzmény: (hunyadee 133684)
hunyadee
117 élménybeszámolót írt
117
15 éve tag
2012.02.07. 22:41
Ma sóhajtva elengedtem magam mellett a futólépéseitek emlékeit és felcammogtam a pálya tetejére, amíg a párom egy csapat vidám skinhead mellett popsitepsizett. Javítom is a múltkor írtakat: a pálya 3/4-e jól síelhető, csak a felső rész van lekopva. Most is csak kb. 10 klubtag volt, úgyhogy még elbír a pálya új tagokat. Más lehetőség híján, talán érdemes belépni, mert tanulásra, technika csiszolására jó a pálya. Örömsízéshez én túl rövidnek és egyszerűnek érzem. Bár a kisebbik pályát még nem ismerem, de láttam hogy a boardosok ott jól elszórakoznak, sőt volt aki a fák közt jött le. Tavaly 3 síelhető nap volt, idén jóval több lesz.
Az a dömörkapui pálya helyén már régen erdő vagy út van, de a büfé - ami talán 50 éve is megvolt - nagyon jó, igazi kultúrsokk volt, hogy ilyen hegyi hangulatú kis hely is van Pécsen. Remélem egyszer te is a talpasokkal eljutsz ide még.
Előzmény: (WéberF 133504)
WéberF
2040 élménybeszámolót írt
2040
17 éve tag
2012.02.06. 18:59
Valójában az én gyerekkoromban, amikor tényleg "futólépésben" mentünk, vállon a síléccel fel a hegytetőre a síoktatónk "parancsára", az nem ez a direkt Misina alatti pálya volt. A Dömörkaputól kellett begyalogolni, elhagyva a valamikori síugró-sáncot (én még ugrottam is róla, de az egy más történet), tulajdonképpen Kisrét volt a pálya. Kb. 100-150 m lehet onnan tovább a mostani "Misinai" terep.
A Dömörkapunál, közvetlenül a Kisrét felé vezető túristaút mellett jobbra lefelé is volt egy "sípálya", de sosem volt elég jó hó rajta, meg meredek és túl rövid is volt, ezért nem használta senki az én ottani síkorszakomban.
WFeri
Előzmény: (hunyadee 133488)
hunyadee
117 élménybeszámolót írt
117
15 éve tag
2012.02.06. 18:40
Most kapott megint 10 centit, szerintem holnap lesz a legjobb, de csak az alsó fele. Fent csak arra volt jó, hogy eltakarja a köveket. Időt nem tudok mondani a mászáshoz, nem is ez a lényeg - csak annyit tudok hogy én 6 kiskör után sokalltam be, pedig még nem voltam fáradt.
Előzmény: (babota 133493)
babota
19 élménybeszámolót írt
19
14 éve tag
2012.02.06. 18:25
@hunyadee - Kösz a választ, bár nem gyújtott alá a lelkesedésemnek ;) Remélem kap még havat a lejtő, annyira kipróbálnám már.
Előzmény: (hunyadee 133488)
hunyadee
117 élménybeszámolót írt
117
15 éve tag
2012.02.06. 18:04
Sziasztok! Feri, ha ti az egész misinai pályán futólépésben mentetek fel akár egyszer is, akkor nagyon veletek volt az Erő, vagy csak én vagyok elpuhult :) A képen talán nem látszik, de 40cm porhóban bandukolok - itt futólépésben teljes cuccal?! Két okból nem is mentem a tetejére, csak a legaljától a turistaútig: egyrészt elég volt az a kb. tíz klubtag akik a drótkötelet használták, hogy a pőre földig legyalulják a pálya felső felét (igen, azok a foltok a kő és föld!). Hiába, mivel nem volt egy tömör fagyott alap, pár óra és egy tucat ember elég ahoz, hogy a friss 40cm havat legyalázzák.
Viszont, és a másik ok: számomra érthetetlen módon, de a túristaútnál csatlakoznak rá a drótra, az az alatti szakaszt nem használják, pedig ott a drót vége az aljában, 1-2 ember használta csak végig. Maradjanak meg e szokásukban! Mert így jó kis friss mélyhóban, a lécet kímélve lehet csúszni - így is leizzadtam minden körnél, mire felértem. Rajtam kívül csak egy outsider csúszott, de két kiskör után besokallt. Erőnléti edzésnek jó egy ilyen túra, de a lesiklás/mászás arány olyan rossz, hogy mire leérek, rövidebb idő, minthogy megírom ezt a választ, nem csinálunk rendszert ebből a pályából. Ha végre ilyen szép tél van, szánkóval kell nekiindulni a Mecseknek. Sokan teszik is, sőt már 1-2 sífutót is látni.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.