Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Élezés: térddel, csípővel vagy akármivel topikból

ÜZENETEK (4)Időben csökkenő Időben csökkenő
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2012.12.27. 18:38
Én csak azokat az érzéseket próbáltam meg leírni ami a saját mozgásom során megtapasztaltam. Az már csak hab a tortán ha sikerült ebből valamit jól elemeznem. :-)
A baj csak az, hogy ettől még nem fogok jól síelni. :-(

Még valami. Még mindig magamat elemezve. Ebből a befelé forduló csípőtől a talpon jelentkezik egy fogatás ami a síléc elejét igyekszik kitörni, kiszakítani az ívből. Hozzá jön még egy szép kis hátra terhelés amitől a síléc hátulja lesz túlterhelt. És amikor a sílécek elejének kellene, hogy bekormányozzon az új ívbe akkor az nem is kap terhelést. Tegyünk a képletbe még egy kellően kemény sít és már meg is van a végeredmény. Parádésan kiugrik alólam a léc én meg túrhatom a havat. :-)
Előzmény: (ozsi 148003)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.12.27. 16:36
Joci, a hokedlis leírásból az derül ki, hogy még egy nagyon fontos dolgot észrevettél: a befelé nyomott fenék kifelé csavarja a térdet.

A lábunk három tagja a lábfejtől három ízületen keresztül kapcsolódik a törzshöz. Egyik sem tud olyan mozgást végezni, hogy az ne legyen következménnyel a többire.

Ha ezt egybevetjük Replaci leírásával, egyértelmű az összefüggés:
- Hajlított térddel a befelé mozduló térd kifelé forgatja a sarkot és kifelé forgatja a csípőt és ezzel az egész medencét. Ha tehát letörjünk a térdünket oldalra, a fenekünk kifelé mozdul a kanyarból (hacsak külön be nem csavarjuk kis elfordulással).
- A hokedlire leülő (betolt) fenék hatására a térd kifelé fordul (x-láb alakul ki), hacsak egy másik izommunkával meg nem akadályozzuk. Amiatt az ívbelső lécen kisebb lesz az élszög.
Előzmény: (ozsi 147971)
csipo-terd.jpg
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.12.27. 11:12
Én úgy látom, hogy Joci pont életszerűtlen (képi, dinamika nélküli) elképzelés hibáját írta le meglehetősen pontosan.

Nagyon remélem, hogy a vezetésem alatt álló democsapat egyik elöl mintát síelő tagja sem mutatott olyasmit, amit Joci leírt.

Ha középpontos-külpontos megkülönböztetést jól értem, akkor megint Jocinak kell igazat adnom: a külpontos helyzet az élváltás környékének a sajátja, és a legkevésbé sem stabil helyzet (hiszen pont azért indul meg az élváltás, mert nem a középponton halad át az erők eredő vektora). Ez senkinél sem a legstabilabb helyzet.

Az anticipáció nem azonos az előfeszítés. Az előfeszítés az erőkkel szembeni ellenállás (az izomrugók felhúzása). Az anticipáció (elővételezés) általános mozgásvezérlési-idegrendszeri jelenség, amikor megelőzve indítunk egy mozgássort. Apró szaknyelvi eltérésnek tűnik, de komoly félreértésekhez vezethet. Ha szlengben beszélünk, használjunk köznapi szavakat, a szaknyelvet próbáljuk megtisztelni a pontos fogalmazással.
Előzmény: (ozsi 147971)
ImageLib-35-948-0.00.00.00.jpg
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.12.27. 11:04
„A megfelelő élhelyzet létrehozása a kulcs szó és ebben igazat adok neked. Ám amikor én ezt megfogalmaztam akkor a "sámlis" élhelyzet kialakítására utaltam. Logikusan amikor egy székre főleg egy alacsony székre próbálsz meg leülni, akkor igyekszel a fenekeddel közelítve rátelepedni. Nyugalmi ellazult helyzetben a két léc felett állva ezt úgy tudod megtenni, hogy a frontális helyzetből kitűrve egy csípő és törzs forgatás kíséretében a hegy felé forgatok magad és próbálod a feneket ráhelyezni, ráültetni a képzeletbeli "sámlira". Ebből a helyzetből csak egy kicsavart térdhelyzet lesz. Sőt, minél mélyebbre mész, a térdeket annál nagyobb csavaró csavaró hatás éri. Nagyon belső lábas is tud lenni a dolog. És mivel fenékkel közelítünk a sámlihoz ezért egy igen komoly hátra terhelés is lesz belőle. Kvázi sokszorosan is instabil helyzetről beszélhetünk, amiben az erők útja nem a test tömegközéppontjában támad, hanem külpontosan. Emiatt az adott töréspontoknál " ízületeknél " nagyon komoly csavaró feszültség lép fel.”
(Joci)


„Van síoktató válogatottunknak két olyan tagja, akiket gyermekkoruk óta ismerek, és bár senkit nem sorolnék hátra, tény, hogy mindkettő a demó első sorában adja a mintát.

Közülük az egyiknek a csoportjában voltam, amikor síoktató továbbképzésen az új, (bocsánat, de én Bartus Miklós óta már csak csípővándoros megoldásnak nevezem), az első igazán komoly benyomást tette rám ez a felfogás. Ha egyszer meglátnád az ő ívvégi pozícióját a legnagyobb (és természetesen legideálisabb) él szöggel, alighanem újragondolnád, amit most leírtál.

Amiket leírsz, azokban van valami, de, már bocsánat a síelés, pláne egy szint felett, nem a kisasszonyok sportja. Elméletek garmadája magyarázza ezt a helyzetet pro és kontra, a legegyszerűbben megérthető az un, ívvégi előfeszítés, régen ezt nevezték anticipációnak, a korszerűbb felfogás már másként tekint rá.

...

"Kvázi sokszorosan is instabil helyzetről beszélhetünk, amiben az erők útja nem a test tömegközéppontjában támad, hanem külpontosan." Akár hiszed, akár nem, egy professzionálisan síelőnél az egész ívnek ez a legstabilabb helye.”
(Replaci)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.