Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síoktatásról, síoktató képzésről másképpen topikból

ÜZENETEK (6)Időben csökkenő Időben csökkenő
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.04.12. 12:45
Hali Ba!

Kezdek büszke lenni. 5 év után nekem írod 15.hozzászólásodat. :)

Félre ne érts, nem mondom, hogy ez csak pénz kérdés, és legkevésbé sem értek egyet az osztrák síoktatási törvények ehhez kapcsolódó kitételeivel!

Ez az emberi érdek és irígység kérdése.
Azért lép fel az iskola az idegen oktatókkal szemben, mert irígy a tulaj. Meg mert a saját országának politikája olyan szinten ellehetetleníti azt, hogy versenyképes tudjon maradni a külföldivel szemben. Így neki csak az marad, hogy utálkozik, feljelent, kellemetlenkedik...stb. (nagyjából csak eddig is lát...)

Ők sem gondolják, hogy valós eredménye lenne. Csak simán kellemetlenkednek. De amikor többedszer elviszik az oktatót a csoport elől, akkor szegény vendég is gondolkodni kezd. Aztán persze az iroda, vagy klub nem megy oda többet.

Tényleg nem a pénzről szól.
A külföldi helyzetét megnehezítik, hogy az ottani törvények szerint eleget tudjon tenni a hivatalos útnak, a hazait meg a végsőkig ellenőrzik, hogy betartja-e az előírásokat. A külföldi el kezd kiskaput keresni(talál is bőven) a helyi elkezdi a szabályokat feszegetni. A külföldit nem ellenőrzi gyakorlatilag senki, a helyihez bármikor be megy a finánc, a munkaügy, a TB és egyéb hatóságok. Meg is rakják, ha valami nem stimmel.
Na ők pontosan ezt és eddig látják.

Tudod, miért volt olaszországban lehetséges 2évtizedig utazási irodákkal dolgozni? Mert nem volt lehetőségük külföldi oktatókat felvenni az iskolákba, mivel a végzettségüket sehova sem tudták törvényileg besorolni.
Viszont, a falunak, síterepnek fontos volt a turista. Ott ezek a kapcsolatok sokkal inkább összefüggenek, mint az osztrákoknál. Ehhez hozzá tartozik, hogy az olaszoknál mindenki a legmagasabb végzettséggel dolgozik és magánvállalkozó. Nem egy tulajdonos dönti el, hogy feljelent-e idegen oktatókat. Nagyobb a kontroll.
Miért változott ez meg az olaszoknál is úgy 2 éve?
Felütötte a fejét, hogy bevezetik a második(alkalmazható) oktatói szintet. Magyarul: akkor dolgozz nekünk, vagy menj haza. -alapon.
Most pl. az olaszok egészm jól letisztázták az oktatók vándorlásának kérdéseit. Az új szabályozás tiszta, érthető és szerintem követhető is. Persze ez sem felel meg mindenkinek.

Azt meg, hogy a csoport, család hogyan ragaszkodik, szerintem nem kell nekem ecsetelned. Erre építettem éveken keresztül én is...
Előzmény: (Ba 159167)
Ba
16 élménybeszámolót írt
16
15 éve tag
2013.04.12. 11:16
Geri,

azért te sem gondolod komolyan, hogy csak pénz kérdése?? Ha lenne egy szabály, hogy a külföldi síoktatók fizessenek X eurót a hegynek, X euró adót (helyit, államit, stb mindegy)akkor mindenki szépen nyugodtan dolgozhatna?? Ez csak a maszlag része! Fogalmuk sincs ki mennyi adót fizet a hazájában, csak azt látják, hogy nekik nincsen munkájuk, vagyis kevesebb. De azt egyik sem fogja fel, hogy egy csoport, család sokszor jobban ragaszkodik az oktatójához, mint a helyhez. És persze ha a síiskola vezetőjének a panziójában lakik, akkor minden rendben? Ez hogy van? Simán csak arról van szó, hogy kellemetlenkednek, hátha valami összejön és akkor nekik X euróval több lesz a bevételük. Ez pont olyan, mint amikor mi nem értettük meg a Balcsin, hogy a hülye NDKs miért nem tanul meg magyarul és utána miért nem ide jár élete végéig, pedig mi fel sem újítottunk semmit és ugyanennyiért elmehetett bárhová európába. Most egy kicsit megváltozott, mert eltelt egy kis idő, jött egy finom szemléletváltás. Mjad jön ott is.
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.04.11. 22:54
Ebben teljesen igazad van.

Egyfelől a vendég keresi a saját oktatóját, de már az iskolák is igyekeznek oktatókat biztosítani a letöbb vendég számára.
Itt lép be ez az "életszerűtlen" "piacvédelem". Mert ez nem más, még akkor sem ha nekünk nem tetszik.
Az osztrák is igyekszik alkalmazni magyar oktatókat, és az olaszok is bevezetik lassan a 2.lépcsős rendszert, hogy alkalmazni tudjanak külföldieket.

////SZTORI és példa:
A hely Bad Kleinkirchheim.
3 konkuráló síiskolával.
Közeledik a szlovén síszünet, melyre az iskolák extra, szlovén oktatói gárdát alkalmaznak (3hét). A faluban már dolgozik egy szlovén oktatópáros egy utazási iroda szolgálatában.
Eljön a várva várt nap és megérkeznek a szlovén családok tömegével. Majd egy kisbusznyi oktató az utazásiiroda szállításában.
A dolog pikantériája, hogy a szlovén iroda számára a BKK-i önkormányzat biztosítja a dísztermeket ingyen, hogy a csoportszervezési feladatok mellett természetesen a síoktatást is eladják és szervezzék. :)

Ugyanez az önkormányzat persze adókat szed be a síiskoláktól, valamint egyéb hozzájárulásokat is leakasztanak a hóágyúzásra, területhasználatra...stb.

Szerinted mekkora balhé lett?
3 iskola még nem működött együtt úgy, mint akkor.
Teszem hozzá, karintiában ráadásul akkor még 2napra volt korlátozva a külsős oktatók ott tölthető munkaideje. Még egy stájer oktató sem dolgohatott többet ottani területen.
Legrosszabbul persze az addig megtűrt oktatópáros járt, mert ők bőven kitöltötték minden hivatalosan lepapírozható, magyarázható idejüket./////

Ezek a problémák messze nem csak a külföldiek kiszorításáról szólnak. Vannak itt komolyabb mélységek is a helyi érdekviszonyok területén. És még hány hasonló konkrét sztorim van...

Amúgy az egész síoktatási rendszer és szolgáltatás nagy változásokon megy át mostanában.
Aki követi a hiradásokat az ezzel kapcsolatos fórumokon, az látja, hogy kavarog a lé rendesen a lavorban.
De itt nem csak az iskolák érdekvédelmeire gondolok, hanem az utazási irodák szerepére, a vendégek igényeinek megváltozására, az oktatás szerepére és a keresleti oldal fizetőképességére.

A síoktatás ezen része nem egy könnyű világ.

Alapvetően az osztrákok viszik idén a prímet az oktatásügyi balhékból és ellenőrzésekből. Az olaszoknál most letisztult kissé a helyzet, pedig tavaly már nagyon kemények lettek.
Ez a francia-angol balhé egészen újkeletű. A franciák sosem voltak elnézőek a külföldi oktatókkal, na de az angol oktatók gyakorlatilag a saját képzettjeik... ez kezd kissé az osztrák vonalra hasonlítani.
...
Előzmény: (HPali 159128)
HPali
124 élménybeszámolót írt
124
20 éve tag
2013.04.11. 09:57
Azt hiszem, nem a lépcsős rendszerrel van senkinek gondja (mondjuk azon lehet vita, hogy az első szinthez mennyit kell tudni), hanem hogy másik országban oktatáshoz a legfelsőbb szintet, az Eurotestet követelik meg. Ez az osztrákoknak, olaszoknak, franciáknak nem fáj, nekik nem kell a vendégeikkel más országba átmenni: nekünk azért Ausztria keletibb részein kívül már probléma (pl. Olaszországban), az angoloknak Franciaországban most pláne kínos.

Az egész elég életszerűtlen és a mostani balhé is mutatja, hogy hiába az alpesi országoké a sok hegy és pálya, van szolgáltatás, amit hiába szeretnének nagyon a helyiek csinálni, annak a rohadt vendégnek úgy nem kell: a vendég a saját anyanyelvi oktatójával szeretne síelni és olyan helyet keres, ahol ezt megkaphatja - még olyan világnyelvnél is, mint az angol. Függetlenül attól, hogy az adott oktatónak van-e Eurotestje vagy nincs. Anno a síiskolában kaptam szinte teljesen holland gyerekcsoportot - hát nem volt sok közös témánk, ebben a korban azért még ők sem beszélnek és értenek olyan jól németül vagy angolul: gyerekmegőrzőnek jó voltam, a síoktatás hatékonyságát inkább hagyjuk... (Mondjuk az egész problémakör megkerülését is ott láttam: volt egy holland oktatólány, teljesen önállóan dolgozott, hozta a saját vendégeit, azokkal foglalkozott, a síiskolához kb. annyi köze volt, hogy az egyenruháját hordta és gondolom lejattolt valamennyit.)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.04.10. 17:28
Igen, gondolom, hogy mennél mindenféle képzésekre, és demozni is, de sajnos 15-éve még ez a rendszer nem működött. Épp csak szerelmi gondolat volt, amit a Síakadémia megalakulása kényszerített a világrajönni... (1999/2000-es tél, ISIA tárgyalások, rendszerépítés...)

Az írásod második fele nagyon szívemhez szól, mert legalizálja azt a fajta síoktatóképzési rendszert, mely Ausztriában már rég működik.
Idehaza ugyan meglehetősen negatív ellenkampány kísérte megjelenését, mely célja a szóbanforgó rendszer teljes lehúzása volt, de ettől még odakint meglehetősen jól működik, színvonala emelkedik.
A lépcsős rendszerű oktatóképzés célja pont ez, hogy minden oktatási színtérre a megfelelő embert tudjuk biztosítani. Az oktatónak meg van a lehetősége azt csinálni, amit szeret. Addig tanul, amíg érdeklődése, elszántsága, és persze tehetsége, kora lehetővé teszi.

Érdekességgként jegyzem meg, hogy miközben az a rendszer elég komoly lehúzást kapott anno(2éve) minden részlete miatt, mégis ez kezd meghonosodni idehaza is.
Az SMSZ képzése is lépcsős rendszerű, a CULT rendszerét nem teljesen látom még át - pl.mikor adja ki az OKJ-s bizonyítványt - de a Level D - C - B - A szintek, és a mögéjük csatolt oktatási jogosultság kísértetiesen hasonlít az osztrák rendszerben már (mégis?) bevált szintekkel.

(Itt töröltem/javítottam/bocs...)
...
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.04.10. 17:07
Tehát, miután teljesen kezd összefolyni két külön topikban folyó vita, Vasssy javaslatára átmentenénk ide a folytatást. Már, ha egyáltalán lesz...

Bemásolnám az utsó hozzászólást, amire reagálnék is rögtön:

HPali írta a "síelésünk kivesézése topicban.
(előzményei ott)
Ha magam szempontjából nézem, ezekre tényleg nincs szükségem - bár ha nem kb. 36 évesen, hanem huszonévesen kezdem az egészet és nem mostanra, hanem jóval hamarabb lettem volna ott, hogy 3 csillagos képzésekben érdemben részt vegyek, akkor magam miatt vszeg nekifutottam volna. (Nomeg 10-15 évvel fiatalabban, komoly kapcsolat nélkül vszeg holnap mennék szinkronsíelni Ozsiékkal.)

Szerintem Eurotestre, freeride-ra, buckasízésre - mindenféle magas szintű speciális igényre a síoktatók egy szűk körének van szüksége. Nem kell ezeket mindenkinek tudnia, hisz a piac, amelyre dolgozunk, az sem igényli. Természetesen jobban kell síelni a tanítványoknál - a tapasztalt, régóta és magabiztosan síelő tanítványoknál is, de nem kell mindent tudni. Aki megtanulja, az nagyon helyesen magasabb szintű oktatónak számít, a speciális tudással az általa megkereshető pénz is több lesz - és miután van egy halom oktató, aki hóekézik a kezdőkkel, így neki nem is kell ezzel untatnia magát. Mindenki jól jár... (Természetesen akinek nincs jogosítványa terepre, az pedig ne vihesse arra a tanítványokat - eltekintve a gyerekeknek csinált mindenféle erdei pályától.)
Előzmény: (Tumbász Geri 159087)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.