Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síoktatásról, síoktató képzésről másképpen topikból

ÜZENETEK (3)Időben csökkenő Időben csökkenő
HPali
124 élménybeszámolót írt
124
20 éve tag
2013.04.11. 09:57
Azt hiszem, nem a lépcsős rendszerrel van senkinek gondja (mondjuk azon lehet vita, hogy az első szinthez mennyit kell tudni), hanem hogy másik országban oktatáshoz a legfelsőbb szintet, az Eurotestet követelik meg. Ez az osztrákoknak, olaszoknak, franciáknak nem fáj, nekik nem kell a vendégeikkel más országba átmenni: nekünk azért Ausztria keletibb részein kívül már probléma (pl. Olaszországban), az angoloknak Franciaországban most pláne kínos.

Az egész elég életszerűtlen és a mostani balhé is mutatja, hogy hiába az alpesi országoké a sok hegy és pálya, van szolgáltatás, amit hiába szeretnének nagyon a helyiek csinálni, annak a rohadt vendégnek úgy nem kell: a vendég a saját anyanyelvi oktatójával szeretne síelni és olyan helyet keres, ahol ezt megkaphatja - még olyan világnyelvnél is, mint az angol. Függetlenül attól, hogy az adott oktatónak van-e Eurotestje vagy nincs. Anno a síiskolában kaptam szinte teljesen holland gyerekcsoportot - hát nem volt sok közös témánk, ebben a korban azért még ők sem beszélnek és értenek olyan jól németül vagy angolul: gyerekmegőrzőnek jó voltam, a síoktatás hatékonyságát inkább hagyjuk... (Mondjuk az egész problémakör megkerülését is ott láttam: volt egy holland oktatólány, teljesen önállóan dolgozott, hozta a saját vendégeit, azokkal foglalkozott, a síiskolához kb. annyi köze volt, hogy az egyenruháját hordta és gondolom lejattolt valamennyit.)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.04.10. 17:28
Igen, gondolom, hogy mennél mindenféle képzésekre, és demozni is, de sajnos 15-éve még ez a rendszer nem működött. Épp csak szerelmi gondolat volt, amit a Síakadémia megalakulása kényszerített a világrajönni... (1999/2000-es tél, ISIA tárgyalások, rendszerépítés...)

Az írásod második fele nagyon szívemhez szól, mert legalizálja azt a fajta síoktatóképzési rendszert, mely Ausztriában már rég működik.
Idehaza ugyan meglehetősen negatív ellenkampány kísérte megjelenését, mely célja a szóbanforgó rendszer teljes lehúzása volt, de ettől még odakint meglehetősen jól működik, színvonala emelkedik.
A lépcsős rendszerű oktatóképzés célja pont ez, hogy minden oktatási színtérre a megfelelő embert tudjuk biztosítani. Az oktatónak meg van a lehetősége azt csinálni, amit szeret. Addig tanul, amíg érdeklődése, elszántsága, és persze tehetsége, kora lehetővé teszi.

Érdekességgként jegyzem meg, hogy miközben az a rendszer elég komoly lehúzást kapott anno(2éve) minden részlete miatt, mégis ez kezd meghonosodni idehaza is.
Az SMSZ képzése is lépcsős rendszerű, a CULT rendszerét nem teljesen látom még át - pl.mikor adja ki az OKJ-s bizonyítványt - de a Level D - C - B - A szintek, és a mögéjük csatolt oktatási jogosultság kísértetiesen hasonlít az osztrák rendszerben már (mégis?) bevált szintekkel.

(Itt töröltem/javítottam/bocs...)
...
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.04.10. 17:07
Tehát, miután teljesen kezd összefolyni két külön topikban folyó vita, Vasssy javaslatára átmentenénk ide a folytatást. Már, ha egyáltalán lesz...

Bemásolnám az utsó hozzászólást, amire reagálnék is rögtön:

HPali írta a "síelésünk kivesézése topicban.
(előzményei ott)
Ha magam szempontjából nézem, ezekre tényleg nincs szükségem - bár ha nem kb. 36 évesen, hanem huszonévesen kezdem az egészet és nem mostanra, hanem jóval hamarabb lettem volna ott, hogy 3 csillagos képzésekben érdemben részt vegyek, akkor magam miatt vszeg nekifutottam volna. (Nomeg 10-15 évvel fiatalabban, komoly kapcsolat nélkül vszeg holnap mennék szinkronsíelni Ozsiékkal.)

Szerintem Eurotestre, freeride-ra, buckasízésre - mindenféle magas szintű speciális igényre a síoktatók egy szűk körének van szüksége. Nem kell ezeket mindenkinek tudnia, hisz a piac, amelyre dolgozunk, az sem igényli. Természetesen jobban kell síelni a tanítványoknál - a tapasztalt, régóta és magabiztosan síelő tanítványoknál is, de nem kell mindent tudni. Aki megtanulja, az nagyon helyesen magasabb szintű oktatónak számít, a speciális tudással az általa megkereshető pénz is több lesz - és miután van egy halom oktató, aki hóekézik a kezdőkkel, így neki nem is kell ezzel untatnia magát. Mindenki jól jár... (Természetesen akinek nincs jogosítványa terepre, az pedig ne vihesse arra a tanítványokat - eltekintve a gyerekeknek csinált mindenféle erdei pályától.)
Előzmény: (Tumbász Geri 159087)
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.