Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síoktatásról, síoktató képzésről másképpen topikból

ÜZENETEK (5)Időben csökkenő Időben csökkenő
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2014.03.04. 05:50
Ozsiék nem a hóekét "tagadják", hanem a kiterheléses hóekét.
Előzmény: (RM 170983)
Pásztory Gábor
94 élménybeszámolót írt
94
15 éve tag
2014.03.04. 05:37
Kedves RM!

1. Lehet, hogy elcsépeltnek hangzik, de a keveset futott kezdőnek nincs helye " kicsit meredekebb, esetleg szűken helyen ". Ezt rögtön el lehet kerülni, ha folyamatos felügyelet alatt síelnek. Ilyen a jól képzett oktató.

2. A tanulóink megtanulnak hóekézni, sőt a fékező hóekét is megcsinálják csak nem mi tanítjuk meg rá Őket!

3. Nekem is mint szülőnek és mint oktatónak rendkívül fontos, hogy a gyerekeim ill. tanulóim " tudja kontrollálni a sebességét, ne essen pánikba... " Pontosan ezért tanítom ill. nem tanítom az itt elhangzott hóekéket.
A biztonság és a símozgás helyessége párban járnak. A símozgás helyessége erősíti a biztonságot!

üdvözlettel
Pásztory Gábor
Előzmény: (RM 170983)
RM
873 élménybeszámolót írt
873
19 éve tag
2014.03.03. 21:56
Én csak azt nem látom, hogy egy "keveset futott" kezdő, ha nem hóekében, akkor hogyan tud problémamentesen lejönni egy kicsit meredekebb, esetleg szűkebb helyen. Ha van rá pl. oktató vagy egyéb videó szívesen megnézném. Nekem pl. mint szülőnek sokkal fontosabb, hogy a gyerek tudja kontrollálni a sebességét, ne essen pánikba semmilyen szituációban, minthogy minden teljesen egymásra épüljön a símozgásának felépítésében. Laikusként én azért látom a hóekét az első lépésnek, mert könnyen elsajátítható és relatív "biztonságos" sízést tesz lehetővé kis sítudással is pl. szűkebb helyen, esetleg kicsit meredekebb pálya letörésnél.

Gondolom az osztrák sí válogatott is az "osztrák iskolát" járta végig, aztán mégis egész jól összerakták a mozgásukat. :-) Bár ha Miklós Editet az új módszerrel "alapozták", lehet elhiszem, hogy jobb lehet ... ;-)
Pásztory Gábor
94 élménybeszámolót írt
94
15 éve tag
2014.03.03. 20:13
Kedves RM!

Az is baj azzal a hóekével, amin itt a vita folyik, hogy akik ezt oktatják, ezt tartják a sítanulás első lépésének.
Pedig nem az! Vannak sokkal fontosabb összetevők is előtte, amik a későbbiek során számítanak! A mozgástanulás során, amit először teszünk a ládába, arra fog épülni az összes többi. Ha ez helytelen, akkor rossz alapokra épül a sítudás. A mozgástanulás egy spirál, ami ismétli önmagát mindig csak egy kicsivel magasabb szinten. Ha valamire nem épül semmi, azt miért kell tanítani?
Ennek az a veszély és csapdája, hogy lehet, hogy soha sem derül ki, mert a tanuló nem jut olyan szintű tudáshoz vagy esetleg csak magasiskolánál jelentkezik a laikus számára, hogy gáz van.
Én kiterheléses hóeke ellenzője vagyok. Az összes gyerekem ( sajátjaimat is beleértve ), tanulóm megtanul hóekézni, a megfelelő időben, és mindannyian képesek szűk helyen biztonsággal közlekedni és megállni is! ( És az esélyt is megkapják, hogy helyes, egymásra épülő technikai alapokhoz jussanak! )
Előzmény: (RM 170966)
RM
873 élménybeszámolót írt
873
19 éve tag
2014.03.03. 19:39
Laikusként, amit kérdeznék. Most minden hóeke "rossz", nem illik a carvingolás mozgástanulásának folyamatába vagy van "jó" hóeke is? A gyerekeimet hordtam síiskolába és ők is egyenes csúszás - fékezés hóekével - hóekés kanyar jobbra/balra - hóekés kanyarok folyamatosan - megindulás párhuzamos léctartás felé utat járták be ... Én a stabil hóekének azért örültem, mert mindig tud hova "menekülni" a gyerek. Egy keskeny erdei úton, meredek pályán, ... előveszi a jó kis hóekéjét, kinyitja amennyire kell és ha úgy se megy legrosszabb esetben fenékre ül. Oké lehet mondani, hogy mindig csak a szintjének megfelelő meredekségű, szélességű ... pályán húzza az ember a carving íveket, de azért az élet nem teljesen ilyen. Vagy rosszul gondolom?
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.