Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Magyar Kupa topikból

ÜZENETEK (4)Időben csökkenő Időben csökkenő
WéberF
2039 élménybeszámolót írt
2039
17 éve tag
2017.01.09. 20:36
Ugye nem aktuális az előző 2 hozzászólás (sem).!! WFeri
Előzmény: (WéberF 159395)
WéberF
2039 élménybeszámolót írt
2039
17 éve tag
2013.04.23. 20:58
Nagyon szomorú, hogy jogászkodni kell, szabályzatokat idézni, a sportszerűségről pedig szó sem esik. "Amikor én még kissrác voltam ..." örültünk, hogy volt néha egy testnevelőtanár, aki a szabadnapját áldozta néhányunk örömére. Csak a szabadidő-sportért csinálta. Az akkor még jó volt. Igaz, azóta elmúlt 50 év. WFeri
Előzmény: (skioutlet 159390)
skioutlet
837 élménybeszámolót írt
837
18 éve tag
2013.04.23. 11:48
A MAGYAR SÍ SZÖVETSÉG FEGYELMI ÉS ETIKAI SZABÁLYZATA
MSíSz Elnökségének 2009. november 11-i ülése:

5§.
Fegyelmi/etikai vétséget követ el az 1.§ (1) bekezdésben meghatározott az a személy, aki a vonatkozó hatályos magyar jogszabályokat, a Nemzetközi Szövetség vagy a Szövetség szabályzataiban foglalt kötelezettségeket, előírásokat vagy sporttevékenységgel összefüggő szerződéses, tagsági vagy egyéb jogviszonyból származó kötelezettségeit vétkesen megszegi, vagy sportolóhoz, sportvezetőhöz méltatlan magatartást tanúsít, így különösen:
.......
h) rágalmaz, illetve emberi méltóságot sértő kifejezést használ más sportolóval, edzővel, szakvezetővel, (vezető) tisztségviselővel, bíróval vagy a versenyt rendező egyesülettel, különösen a Magyar Sí Szövetséggel, és az abban tevékenykedő tisztségviselőkkel, munkatársakkal, bírákkal kapcsolatban, illetve ezen személyek rossz hírnevét kelti,
i) bárkit, különösen sportvezetőt, sporttársat vagy versenyzőt becsületsértő kijelentéssel illet,

A fegyelmi büntetés célja és kiszabásának elvei
10.§
(1) A fegyelmi büntetés célja a nevelés, továbbá az, hogy akár az elkövető, akár más hasonló jellegű vétséget ne kövessen el. Ennek megfelelően a fegyelmi büntetést úgy kell kiszabni, hogy az igazodjék a fegyelmi vétség súlyához, az elkövető vétkességének fokához, továbbá az enyhítő és súlyosbító körülményekhez.
(2) Ha az eljárás alá vont a fegyelmi büntetés hatálya alatt újabb fegyelmi eljárás alapjául szolgáló kötelezettségszegést követ el, ugyanaz a fegyelmi büntetés ismételten is kiszabható.
11.§
(1) A sportoló és a sportszakember esetében a pénzbüntetés, valamint a hat hónapot meg nem haladó sporttevékenységtől, illetve szakmai tevékenységtől eltiltás, sportszervezet esetében az egy évet meg nem haladó nemzetközi sportrendezvényen való részvételtől eltiltás fegyelmi büntetés méltányosságból próbaidőre felfüggeszthető, ha az elkövető körülményeire, valamint az elkövetett kötelezettség-szegésre figyelemmel a büntetés célja a büntetés végrehajtása nélkül is elérhető.
(2) A próbaidő hat hónaptól egy évig terjedhet.
(3) A próbaidőre felfüggesztett fegyelmi büntetést végre kell hajtani, ha az elkövetővel szemben a próbaidő alatt elkövetett kötelezettség-szegés miatt szóbeli figyelmeztetésnél vagy írásbeli megrovásnál súlyosabb fegyelmi büntetést alkalmaznak.
(4) A fegyelmi büntetés végrehajtásának felfüggesztésére a fegyelmi határozat jogerőre emelkedését követően - a fegyelmi eljárás alá vont kérelmére - a Szövetség Elnökségének van hatásköre.

További részletek:
http://www.skihungary.hu/hu/dokumentumok

Vannak ismerőseim, akik pont az ilyen esetek miatt hagyták abba gyermekük síversenyeztetését. A hazai és nemzetközi vitorlássportban már sokszor keményen és eredményesen felléptek az ilyen esetekben.
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
Hannes Trinkl
1 élménybeszámolót írt
1
10 éve tag
2013.04.22. 13:53
Egy síbajnokság utózöngéi.
Az idei gyerek és serdülő alpesi sí országos bajnokság Hinterstoderben került megrendezésre. A versennyel kapcsolatosan lehetőségem volt egy kicsit úgymond kulisszák mögé is bepillantani, és megtapasztalni a szövetség, és a verseny egyesületek munkáját, valamint a szülők és hozzátartozók verseny közbeni megnyilvánulását. Sajnos a pozitív környezetválasztás (remek idő és hamisíthatalan alpesi hangulat) ellenére számos negatív jelenség is észlelhető volt a két nap során. Úgy gondolom, hogy a szövetség alapvetően jószándékú hozzáállásával a verseny rendezése tekintetében nem volt probléma, bár néhány esetben szükség lett volna egy kis határozottságra, főleg az esélyegyenlőség biztosítása tekintetében. Nyilvánvalóan a pálya karbantartására szükség van verseny közben is, de ha ez az edző-apuka részéről éppen azelőtt történik,amikor a gyermeke már a rajtban áll, azért az egy kicsit elgondolkodtató és nehéz kimagyarázni. Egyébként "legyen-e fekete pályán a gyerek versenypálya vagy sem" problémakör taglallása során a legmegdöbbentőbb kommentárt az egyik, még népszerű gyerekklub edzőnőjétől hallottam, aki hadd hulljon a férgese jelszóval támogatta a fekete pályán történő rendezést. Még szerencse, hogy semmilyen tekintetben sem lett igaza, mert maradt a verseny a diákolimpiai pályán, és nem volt súlyos sérülés sem.
De a legvisszataszítóbb jelenség mégis az volt, amikor a célban egy anyagiakban nem szűkölködő családi síklub edző-anyukája kiabálva és a szaporodást elősegító pozíció felvételére bíztató szavakkal "esett neki" a gyermekek és a szurkoló szülők füle hallatára a síszövetség egyik rendezőjének inkább vélt, mint valós sérelmek miatt. Még akkor sincs erre magyarázat, ha a verseny kimenetele miatt úszni látszottak azok a milliók, amit a családi sívállakozás a versenyzőibe fektetett. Hiába, a pénz nem minden, bár kétségtelen tény, hogy az alpesi síelés nem szegények sportja.
Hát ennyit akartam leírni, és az írásom célja nem a bántás, hiszen akkor konkrét neveket is írtam volna, hanem a javító szándék volt. De végre tudomásul kéne venni mind az edzőknek, mind pedig a szülőknek (tisztelet a kivételeknek), hogy egy magyar gyerek OB nem a felnőtt világbajnokság, és a gyerekeknek is inkább a pozitív példamutatásra lenne szükségük, mint az ilyenfajta negatív megnyilvánulásokra.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.