Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Túrasí felszerelés topikból

ÜZENETEK (5)Időben csökkenő Időben csökkenő
JobaRob
33 élménybeszámolót írt
33
16 éve tag
2022.11.16. 20:29
Tessék!
https://i.imgur.com/TwUy4dc.jpg
https://i.imgur.com/7Rrdkt2.jpg
https://i.imgur.com/UHqKMSq.jpg
https://i.imgur.com/FhHXd7I.jpg
Írj, ha nem látszik! Régen volt róla szó, egy régi alpin snowboard kötésből készült, a műanyag az POM, kötőelemek saválló acél.

Igazából én nem túrázok, hanem freeride-olok. Így ha kifogy a pálya mellett az érintetlen hó, ezzel olyan helyekre feljutok könnyen, ahol még van. Ha nincs puha hó, nem megyek le a pályáról.
Néha van kivétel, amikor meg nem nyitott (de nem is lezárt) pályákon is szoktam fel-le menni (nyilván előtte megkérdeztem, de La Plagne-on és Bovecen is pozitívan álltak a dologhoz).

Ennek következményeként szélesebb, rockeres léceim vannak. Még ha az említettekre sincs lehetőség, akkor is a pálya szélső két méterén túrom a (puha) buckákat. Szerintem a pályán síelésnek ez a része hasonlít legjobban a kezeletlen hóhoz.
Előzmény: (Bélapó 216405)
bouquetk
386 élménybeszámolót írt
386
12 éve tag
2022.11.16. 16:29
Ha hobbid a barkácsolás, akkor rendben. Egyébként meglepően kevés pénzért lehet kapni használt sítúra cuccokat. Egy felfele abszolút jó keskenyebb léc egy hagyományos Fritsci kötéssel pár 10 ezer, hozzá való bakancs (nem kell pin-es) tizen ezer. Bármilyen adapternél, barkácsnál jobb. És biztonsággal le is tudsz vele csúszni egy sípályán. Van még olcsóbb megoldás is, pl. a régi Silvretta kötésekkel szerelt egyenes lécek. Felfele ezek is teljesen jók. Van kis kompromisszum, mert kényelmetlen becsatolni, de ilyet 10 ezer alatt lehet venni. Én a Mecsekben használok ilyet, ha csak 10 cm hó van, egy hulladék fókával. És nem zavar, ha végig karistolják a kövek.
Előzmény: (JobaRob 216402)
babeneba
8 élménybeszámolót írt
8
14 éve tag
2022.11.16. 14:43
Bélapó, ha érdekel a BCA-s, elhozom Emmihez, nekem 2 pár porosodik a padláson. Én azzal kezdtem :)
Előzmény: (Bélapó 216405)
Bélapó
1434 élménybeszámolót írt
1434
18 éve tag
2022.11.16. 07:23
Tennél fel képeket a sajátodról?
Előzmény: (JobaRob 216402)
JobaRob
33 élménybeszámolót írt
33
16 éve tag
2022.11.15. 21:22
Üdv!
Hátha érdekel valakit, sikerült szereznem a saját gyártmányú mellé egy hivatalos túraadaptert.
(Számos megoldás létezik a túrakötés kikerülésére. Van akik a kötés alá tesznek egy zsanéros szerkentyűt -MFD-plate-, így az egész kötés emelkedik lépéskor, illetve lejtőn menethez megfelelő szögben ki is támasztható. Van akik a kötés első részét cserélik egy régebbi pin-es kötésre. A leggyakoribb megoldás, hogy a sima lesikló kötésbe adapter kerül.)
Szóval nekem egy BCA Alpine Trekker névre hallgató amerikai gyártmányt sikerült beszerezni használtan.
https://i.imgur.com/uelNP1n.jpg
https://i.imgur.com/jLX5NRF.jpg
A hátul becsatolós kék biztonsági pántos a gyári. Meglepődve tapasztaltam, hogy bizony a saját gyártmányú tömegét és a kifinomultabb sarokemelőt leszámítva sokkal merevebb és jobb. A gyári viszont jóval könnyebb, így mindig nálam lehet ezért gyakrabban is fogom használni.

Közös hátrányuk ezeknek, hogy addig jó velük felfelé menni, amíg nem kell cikk-cakkban menni. Na azt nem szeretik... A saját gyártmányúban egy hajósbolti zsanért, majd egy erős saját gyártmányút, majd az elasztikus anyagra áttérve egy sima gumit sikerült kikészíteni. Jelenleg szövetgumi van benne zsanér helyett, de azt tervezem, hogy egy nagy ipari bordásszíjból lesz a végleges.

Mindent összefoglalva a száz valahány dollárt a BCA Alpine Trekker-ért ki ne fizesse valaki. Én 50 Euróért vettem, na annyit kb. ér.

Ha még egyszer belevágnék ebbe, vennék egy régi pin-es rendszerű túrakötés elülső részt és a lesikló kötésnek megcsinálnám lecserélhetőre az elejét, valamint a bakancsomat átalakítanám elöl pin-esre (nyilván csúszni nem kell benne így lecsatolni sem kell, mert esés nincs). Ez sem saját ötlet.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.