Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Wax használata Hf vs Nf topikból

ÜZENETEK (3)Időben csökkenő Időben csökkenő
magnum56
322 élménybeszámolót írt
322
15 éve tag
2023.12.04. 22:28
Szia Endre!

Igazad van, nem szabad vastagon kenni, mert akkor darabokban válik le a vax. Én egész vékonyan csinálom, ezért sohasem jött még le róla. De még sohasem égettem meg a léc talpát. A vékonyan és forrón elkent vaxot ki kell tenni a hidegre, mert ha kihűl, akkor tükör simára eldörzsölhető. Ha melegen akarod eldörzsölni, akkor felgyűrődik a vax és nem lesz sima.
De ha lehűlés után simítod el, akkor tökéletes lesz. Megy, mint a rakéta, és nem fog tapadni.

Egyébként felétek már lehet síelni?
Láttam a TV-ben, hogy hó már van, de rossz az idő.
Voltál már csúszni?
Előzmény: (endre77 219462)
endre77
317 élménybeszámolót írt
317
4 éve tag
2023.12.04. 21:29
Szia Magnum!!

Hat ez egy egyszeru formaja..az igazsag hogy ha szerencsed van mukodik..ugyanis a rendes gyertyak is kulombozo kemenyseguek...attol fuggoen hogy milyen anyagbol waxbol wannak/petroleum base ,novenyi....stb..s milyen anyagok vannak benne peldaul szilardito paraflint...stb../
Aztan a vekony meleg felhordasanl vigyazni kell nem tudod a hoerteket es konnyu megegetni az aljat a lecnek!Ha nem huzod le muanyag lappal sosem lessz tokeltes sima..s vastag lesz ami azt jelenti hidegben le fog szakadozni a lec aljarol!A parafa az megint ha vastagon van nem sokat er ...s vigyazni kell az eleknel ugy ki veszi az elt ,-hogy csak csodalkozol!!

Erdemes jol lehuzni vekonyra jol kikefelni es aztan....esetleg masnap megismetelni....paraf csak akkor ha sietsz hidegen mint egy zsirkretat felhordo s azt beledorzsolod a parafaval!!

Ha melegebb az ido jo mely mintazat a talpon segit!! Jol ki kell kefelni a waxot!!HIdegben nem kell mely minta s akkor nem is kell kikefelni csak lehuzni jol!!Estleg parafaval eligazitani


Ez a gyertya dolog ez sem melegebb sem hidegebb idoben nem fog jol mukodni!!De vedi az aljat!!...Egyebkent a jo wax amikor szinte eszrevetlenul suhan a lec nem csak arra kell hogy vegsebesseg hanem amikor forditod elrol elre szinte eszrevetlen nem tapad a lec!!!...A waxnak a lec talpanyagaba kell bele ivodni nem rajta maradni!!

Udv!! Remelem nem haragszol a hozzaszolasomert!!
Előzmény: (magnum56 219461)
szenhidrathydrocarbon-alacsony-fluor-es-magas-fluor-tartalmu-waxok---es-a-hozza-valo-szerszaamok.jpg
waxolo-szerszamok.jpg
magnum56
322 élménybeszámolót írt
322
15 éve tag
2023.12.04. 16:36
Az én vaxolási megoldásom abszolút fluormentes, egyszerű, olcsó, és konyhai , mivel a konyapulton a gáztűzhely mellett szoktam csinálni. Én egyszerű gyertyaviaszt használok, és nem azért vaxolok, mert szeretnék néhány századmásodpercet nyerni lecsúszáskor, hanem két ok miatt:
- azért, hogy ne tapadjon a lécre a friss hó
- és, hogy védje valamennyire a talpat

A vaxolás menete a következő:
1. Beviszem a léceket a meleg konyhába
2. Egy erős gumival rögzítem a kötésen a féket, hogy ne legyen útban (lyukas bicikli belsőből ferdén levágott 5 mm vastag gumikarika)
3. Letörlöm egy ronggyal a talpat
4. Felteszem a léceket a konyhapultra
5. Felmelegítem a 40 éves szlovák sí-vasalómat a gáztűzhelyen
6. Amikor jó meleg, gyertyaviaszt hozzányomva végig csepegtetem a talpat
7. Ha kell, újramelegítem a vasalót, és simára elhúzom a viaszt úgy , hogy egészen vékony legyen a viaszréteg
7. Kiteszem a hidegre lehűlni a lécet 10 percre
8. Parafával tükör simára dörzsölöm a viaszt.

Ezt idény elején szoktam megcsinálni, de ha lekopik a viasz, akkor megismétlem idény közben is. Egy léc kb. 5 perc alatt megvan, a lehűlési időt nem számítva. (Egy sör fejében ismerősöknek is megcsinálom ;)

Ez a művelet akár a sípályán is elvégezhető, mert a vasaló spiritusz-kockával is működik. Régebben és is használtam különböző hóra való vaxokat, de ma már nem látom értelmét.

Egyébként egyetértek a vegyszeres vaxok kitiltásával. Ha senki nem használ ilyet, akkor ugyanott vannak a versenyzők, mintha mindenki használná, de így környezetkímélőbb.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.