Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Miért nem szeretem Szlovákiát topikból

ÜZENETEK (3)Időben csökkenő Időben csökkenő
megyesz
51 élménybeszámolót írt
51
17 éve tag
2009.11.15. 17:40
larpi szerintem is nagy "badarsagokat" irtal: az Unio egyik legnagyobb vivmanya (sok minden mas mellett) a szabad munkavallalas. En most eppen Maltan pincerkedem, de mar Angliaban is eltoltottem 1-2 evet, szoval ez nekem es meg jo par millio embernek csak jo! (Abba inkabb nem is kezdek bele, hogy aki nem unios, micsoda "kalvariat" kell megjarnia, hogy itt dolgozhasson...)
A kozos szlovak-magyar tori tankonyv pedig szerintem igenis jo otlet, talan ezek az elso lepesek, hogy normalizalodjon a ket orszag viszonya!
Hogy azert a sielesrol is szo essen (bar azt hiszem pont a legrosszabb topikban irom :) ):
Lassan 10 eve jarok Szlovakiaba sielni, s soha semilyen atrocitas, hatranyos megkulonboztetes, negativum nem ert a magyarsagom miatt. (Pedig mar tortem ossze szlovak homaro es hokotro gepeket is ... :) persze veletlen baleset volt, mindenesetre "kandikameraba" illettt volna az egesz story)
Az meg hogy mi tortenik a nagypolitika szintjen, hat nagyban sz..ok ra!
A kozelsege miatt nekem mindig is Szlovakia fog maradni az elsodleges sielohely, aztan ha van idom, penzem akkor meg johetnek az Alpok orszagai!
De a lenyeg: meteres havat az Alacsony-Tatraba (is), aztan marcius vegeig oda se neki!!! :)
Előzmény: (larpi 73611)
Agent
1646 élménybeszámolót írt
1646
20 éve tag
2009.11.15. 14:02
"Szerinted nem az a normális (unió ide, vagy oda), hogy mindenki a saját lakhelye környékén próbál meg munkát keresni?"

Hát, ez már nagyon idejét múlt elv, persze, ott keres, de hogy hol talál, az már más tészta. Tehát mindenki ott dolgozik, ahol van kereslet a munkaerejére/szaktudására, illetve ahol jól megfizetik és ez ma már teljesen helyfüggetlen. Illetve Felvidék esetében Észak-Magyarország is a "lakhely környékét" jelenti.
Kicsit emlékeztet ez arra, amikor az angolok nagy mellénnyel elkezdtek tüntetni, hogy kotródjanak haza a káeurópai vendégmunkások, mert elveszik előlük a munkát - azt a munkát persze, amit ők addig toronymagasról lenéztek.
Előzmény: (larpi 73611)
larpi
19 élménybeszámolót írt
19
14 éve tag
2009.11.15. 00:05
Én az összehasonlítást a szlovák és az osztrák pályák között azért, és csakis azért írtam, hogy jó lenne észbekapni, mert az igényes magyar végleg elfordulhat Szlovákiától, ha folyamatosan atrocitások érik. Értelemszerűen nem a természeti adottságokat akartam felróni, hiszen arról aztán senki nem tehet, hacsak nem Benes és Masaryk, illetve magyar részről pedig a töketlen állami vezetés, plusz a lehető legjobbkor tevékenykedő Kun Béla, akivel de szeretnék én is beszélni.
Nyugi, Magyarországon sem arról híresek a sípályák vendéglátósai, hogy türelmesen, évek alatt akarnak biztos egzisztenciát teremteni, hanem lehetőleg egy szezonon belül. Lásd Mátraszentistváni étterem, ahol az elmúlt szezonban egy kétfogásos ebéd egy személynek 3-4 ezer forintba került volna. ez nagyjából 15 eurónak felel meg. Négyen szoktunk járni, tehát ital nélkül 60 euró lett volna az ebéd. Osztrákoknál max a feléből kijövünk. De nem is a vendéglátós egységek azok, amik elsősorban egy síelni akarót zavarnak.
A magyarországi munkahelyeken dolgozó felvidéki magyarokról pedig csak annyit, hogy valami furcsa ok miatt, pont Magyarország északi megyéiben a legjelentősebb a munkanélküliség. Szerinted nem az a normális (unió ide, vagy oda), hogy mindenki a saját lakhelye környékén próbál meg munkát keresni? Ilyen értelemben bárki más, aki nem odavalósi, álláshelyeket vesz el, amiért még a helyi önkormányzatok, munkaügyi központok sem rajonganak, hiszen a kiadásaik nőnek a segélyekkel, egyéb támogatásokkal. Mi lenne, ha most, hogy euró van Szlovákiában, az itteni magyarok járnának át csak a határ menti olyan cégekhez, ahol magyarul is elég tudni? Pont az ottani magyar lakosság elől vennék el a munkát. Így érthető? (Tudom van már nyelvtörvény, és ez így már nem fordulhat elő.)
Más, illetve egy kicsit kapcsolódva másokhoz: Valóban szlovák-magyar közös történelemkönyv készül, erről volt városunkban egy kétnapos konferencia. Elég sajátos a felfogás, na de uniós pénzekből pont ilyen agyszüleményekre fog telni. Mint tudjuk a történelmet mindig a győztesek írják. Mi most lehetőséget kaptunk az asszisztáláshoz. (Egyébként a konferencián felváltva hangzott el magyarul és szlovákul egy-egy előadás.)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.