Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ki számít kezdő és ki haladó síelőnek?

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Ki számít kezdő és ki haladó síelőnek?
2012.07.25. 21:31
Szia!

Lassan már közelebb vagyunk az új szezonhoz, mint a régihez, és még nem igazán kaptál választ a kérdésedre.

A világ nagy sí nemzeteiben eléggé különböző megfogalmazások léteznek, mind megfelelő, én a miénket (Kanyarsí Klub Síiskola) osztanám meg veled.

1. Kezdő síelő 0 Km. -től az alaplendületig. Az alaplendület azt jelenti, hogy hóekében, (támaszhelyzetben) fordulunk a völgy felé, majd párhuzamos lécekkel fejezzük be a kanyart, (ívet).

2. A mi felosztásunk szerint a kezdő és haladó síelők között van még az "éppen haladó" szint. Az éppen haladó sávnak a teteje, amikor a tanulónak az ív végén, az új ívbe történő beforduláshoz már nem kell támaszba nyitnia a külső lécét, hanem párhuzamos lécekkel tudja elidítani az új kanyart. A párhuzamos lécekkel történő kanyar indításnak csak egy része a végrehajtás technikája, nem kevésbé fontos egy olyan szintű egyensúlykészség felépítése - kialakítása, melyben már támaszhelyzet nélkül is biztonságban érzi magát a síelni tanuló.

3. A haladó szint is egy meglehetősen széles sávot ölel fel. A mi felosztásunk szerint haladó szinthez a forgatott, (hosszú, középhosszú, rövid) lendületekkel végrehajtott alkalmazásszintű sebességszabályozások tartoznak. Véleményem szerint a forgatás elsajátítása az amatőr síelésnek nagyon fontos biztonsági része.

4. A nagy sebességű hosszú karcolt íveket, a jó minőségű lécbe beépített rugalmasságot tudatosan használó síelő inkább már az erős haladó kategóriát képviseli. (Pl. a síelő úgy terhel, hogy az ív végén a léc dobjon el, (ribaund), a síelő pedig a levegőben állítja be magát az új ív elejébe érkezéshez.

5. A meredélyen, buckán, kemény - jeges pályán, mély hóban, firn hóban, töredezett - kérges havon történő síelések már olyan, hétköznapi megoldásoktól jelentősen eltérő technikákat igényelhetnek, melyek miatt az ilyen síelőket teljes joggal sorolják a mester kategóriába. (Pl. hogyan lehet megsíelni egy térd magasságában 5 mm vastagságban hófelszíre fagyott jégréteggel bíró havat).

6. A freeride, freestyle, (levegőben is a mozgás urának maradni), pedig már a mester kategóriának is a felső rétegét képviseli.

Mint már említettem, többféle felosztás létezik, és azok mind megalapozottak lehetnek. A mi, (sajnálatosan kevés) tapasztalataink a fenti felosztást tükrözik, ahhoz próbál igazodni.

Üdvözlettel:
Replaci, Kanyarsí Klub
Előzmény: (formasu 137517)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.