Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Svájc
Grindelwald - First
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
tothlevente
379 élménybeszámolót írt
379
14 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Grindelwald - First
2022.04.26. 09:49
Grindelwald. Sok meseszép hely van Svájcban (másutt is), de ez különleges közöttük is. Nagyvilági, de mégsem, városias, de mégsem... Itt mindenki megtalálhatja a számítását, aki szeretné.
Ha nyüzsgésre vágysz, akkor a belváros szállodái, ha el szeretnél vonulni a világtól, akkor a pályaszállások gazdag kínálata vár. Ez utóbbiakhoz hatalmas területek tartoznak, különösen, ha a fentebbi régiókban keresgéltek.
Nos mi is itt voltunk az Obere Gletscher Strasse fölötti részen egy gyönyörű gazdaságban, ahol szállást is kiadnak, mindig csak egy családnak, társaságnak max. 6 főig. Ez a Holiday Swiss apartman Grindelwaldban, ahol egy majd' nyugdíjaskorú házaspár látott minket vendégül. Ők a ház alsó szintjén laktak, a felső szintet adták ki. Itt maximálisan gépesített konyha, fürdőszoba, étkező és 3 2-ágyas szoba van.
Saját maguk készítette sajttal vártak minket, joghurt, házi kenyér, fondue... Mind-mind kérhető és vásárolható náluk. 15 fiatal boci az istállóban és ki tudja hány tehén fönt a hegyen. Szomszéd egy szál se, a kilátás viszont annál pazarabb. Az egyik szoba a Schwarzhornra, a másik az Eigerre néz, a harmadikból Firstet látni.
Pályaszállás. Közvetlenül a 22-es piros pályánál. Kilépve a házból lehet csatolni még márciusban is, majd lesiklottunk a Blümlisalp megállóhoz, ahonnan a 121-es járattal értük el bármelyik sícentrumot, vasútállomást, vagy éppen a helyi Grindelwald-First síterepet, amelynek a völgyállomásánál is megáll a fentebb említett busz. A buszok 15 percenként, a vonatok 30 percenként járnak.
Természetesen a Jungfrau-síbérlettel a buszok, vonatok is ingyenesen használhatók egészen Interlaken városáig.
A helyi síterepről. First hegyállomásig kabinos felvonóval lehet menni, a menetidő kb. 20 perc. Innen 4 személyes székes felvonók mennek még feljebb is. A felvonók számához képest nagy területen fekvő síterület. Simán el lehet tölteni itt akár egy teljes hetet is, ha valaki kimondottan csak erre a terepre váltana kedvezményes bérletet.
Mi márciusban a szezon utolsó hetét, március 21-26, töltöttük itt (is). Hó bőségesen volt. Déli fekvése ellenére 1700m-ig kulturált volt a pálya is még délután is. A városba levezető pálya volt délutánra összetúrva. Épp ezért reggelente mindig mentünk egy pár kört 2500m-ről le 1300m-re. Fantasztikus volt! Sehol senki. lehetett döngetni. ;)
Ezt követően a fekete 5-ös pálya jött, mert azért az délutánra felpuhult. De délelőtt kiváló volt. Ami a Schreckfeld alatti pályarészeket leginkább jellemezte március végén: nagyon jó alappal elkészített pályák, a kék és piros pályák még a nap végén is nagyon jól tartották magukat a 10-12fok meleg és az állandó napsütés ellenére is. Buckásodás, összetúrt hó a pályarendszer aljánál jelentkezett a nap végére. De csak a meredekebb szakaszokon. Schreckfeld fölött viszont egészen zárásig pazar volt a pálya, sőt a First feletti régióban az Oberjoch pályáin még délután is fagyott. Így mindig itt fejeztük be a napot.
Svájc állítólag legnagyobb "szórakoztató" parkja van itt. Tény és való, hogy több sí- és snowbordcross pálya van ezen a területen fantasztikus döntött kanyarokkal és ugratókkal. Szinte semmi forgalommal. Ezen kívül is számtalan ugrató a legkisebbtől a több emelet magasságúig. Tűzött pálya, ahol mérik az időt is. El voltunk kényeztetve. Minden pályán lejöttünk.
Számomra itt a piros 1 és a 9-es, valamint kék 1-es és 10-es tetszett a legjobban, de a reggeli piros 1, kék 3 piros 22 kombinációnak nincs párja.
A First síterep mellet bejártuk még a Kleine Scheidegg mindkét oldalát és a Mürren-Schilthorn síterületet is. Aki ide utazik, azoknak nem szabad szerintem kihagyni, de egyértelműen First vitte el a pálmát nálam is és a gyerkőcöknél is.
Amit még nem szabad itt kihagyni, az a szánkózás. Szánkózni ugyan mindhárom síterületen lehet, de itt Grindelwaldban találhatóak a világ leghosszabb szánkópályái. Mi is fordultunk párat. First és Bort között. Az 53-as és 55-ös szánkópályákat vizsgáltuk be. Ez utóbbi néhány helyen nagyon gyors 20% feletti lejtéssel, úgyhogy csak óvatosan!
A gyerkőcök nagy kedvence volt még a szánkós utolsó napon a First-Glieder. Ez egy 4 személyes sárkány, amellyel Firstról Schreckfeldig lehetett a levegőben lecsúszni. Nagy élmény volt számukra már a hátra felé való felhúzás is, hogy azután lefele száguldjanak. Van mellette beülős átcsúszópálya is.
Hüttékből talán kevesebb van, mint másutt, de azért senki nem marad étlen szomjan. Az Andis Skibar és s Schreckfelden lévő hütte minden igényt kielégít. Nemcsak gasztronómiailag, hanem panoráma tekintetében is.
Gyermekeink egyöntetű véleménye, hogy ide nyáron is vissza kell jönni. Így szállásadóinkkal már le is beszétük 2023 nyarát. Viszlát Grindelwald!
IMG-20220321-Schilt.jpg
IMG-20220325-Oberjoch.jpg
IMG-20220325-typisch-schwyzerisch.jpg
IMG-20220325-game-over.jpg
IMG-20220321-Kleine-Scheidegg-Maennlichen.jpg
IMG-20220321-Schreckfeld.jpg
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.