Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Milyen telünk lesz?

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Milyen telünk lesz?
2023.01.01. 11:17
A La Nina jelenség extrém módon már a harmadik évét tapossa, ami nagyon úgy tűnik, hogy ezen térségre (Európa) nem a legkedvezőbb forgatókönyvet adja (éves viszonylatban szárazság).

Egyes elméletek szerint a térségünkben lévő szárazságot is meghatározhatja azzal, hogy kevesebb nedvesség tud "felszállni" a légkörbe a La Nina által érintett területekről (tengerrel borított felületek harmada), mivel a La Nina hűvösebb víz felületet jelent az adott térségben.

Véleményem szerint erre felé lesznek téliesebb periódusok a következő két téli hónapban is (mondjuk ez nem szokatlan, csak elszoktunk ezektől :), de az átlagtól (ami az évek teltével egyre magasabb hőmérséklet tartományt jelent) negatívabb, jelentősen negatívabb tartományba mutató jelenségekre (hőmérséklet) ismét márciust, áprilist tippelem, addigra a poláris örvény behullámzása (gyengülése) is hozzájárulhat az északon felgyülemlő hidegebb légtömegek délebbi területekre való jutásához.

Abban egyetértek, hogy hosszú időszakot (min 3-4 hetes egybefüggő) meghatározó téli periódusra már egyre kisebb az esély.
Emlékeim szerint már több, mint 5 éve (2017. január) volt erre felé utoljára ilyen időszak (be is fagytak rendesen a tavak).

Azon sem lennék meglepődve, ha a globális felmelegedés okozná a szokatlanul hosszú La Nina jelenséget az egyre jobban melegedő - vagy legalábbis nagyobb pozitív kilengéseket megélő - arktiszi térségből a tengeráramlatokba kerülő olvadék víz által.
Sajnos a világunkban uralkodó jelenségek (hadipar, szennyezőbb energiahordozó transzport, felhasználás, új fogyasztók nagyobb mértékű "bekapcsolódása" a keringésbe, stb.) ezt a folyamatot még rossz irányból meg is támogatják.

Nálunk (Kárpát-medence) a medence hatás is tud jelentősen nagy eltérések okozni vertikálisan, azaz egy anticiklonális időszakban az alsóbb rétegekben megülő hideg (egészség szempontjából egyre rosszabb minőségű) levegő által (ilyenkor a magas légkörnyi nyomás uralkodik - gyenge légmozgás, csapadék szegénység) , de az is a tavaszhoz (magasabb napálláshoz) közeledve egyre kevésbé lesz fajsúlyos.

BUÉK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.