Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bosznia-Hercegovina: Jahorina

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Nelson79
35 élménybeszámolót írt
35
17 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Bosznia-Hercegovina: Jahorina
2007.03.03. 19:12
Jahorinai élménybeszámoló:
A távolság nem sok (kb. 600km), de ennek ellenére nagyságrendileg 9-10 óra az út, mivel autópálya csak a szerb határig visz el. Ennek ellenére nem unalmas az utazás, mert amint átér az út boszniába végig hegyek között, fenyőerdők illetve hegyi réteken keresztül visz (no meg persze hihetetlenül szegény falukon át).
Az idei tél nem sok hóval áldott meg minket, tehát egész út alatt havat még hegyek csúcsán se láttunk, ezért élmény volt rácsodálkozni a jahorinán árválkodó kb. 30 cm szép hóra.
A pályák 1300-1900m között vannak, a falu 1500-1600 méteren. A fahatár kb. 1700 méteren van, felette nem is igazán jelölik ki a pályákat, tehát nagyon jó offpiste terep és a fahatár alatt is egész jó pályán kívüli részeket lehet találni. (Érdekes volt nézni h a fenyők milyen szépek és egészségesek, az ipar pusztulásának vannak előnyei). A jelölt pályák szélesek, de nem könnyűek, pirosnak mondanám a legtöbbet, nem igazán van a kezdőknek pálya. A pályákat minden este nagyon szépen ratrakolják, csak az a baj h hóágyú hiányában nem mindenhol tudnak csodát tenni. A hóhelyzeten javított h kedden leesett vagy 30-40 cm friss hó (aznap délután lementünk Szarajevóba sétálni és miközben a városban 12fok és eső volt, fent Jahorinán 0fok és havazás). Ennek ellenére nem volt minden pálya tökéletes, de ez nem is csoda, mert a helyiek elmondása szerint, egy normális szezonban egy méter hó mindig van a pályák alján, de nem ritka a 2-3 méter se. A felvonókhoz az olimpia (1984) óta szerintem hozzá se nyúltak, de ennek ellenére nem volt zavaró a koruk. Végig működött 3 dupla ülőszékes, illetve három húzólift (egy lenti ülős pályáján nem volt elég hó). Tömeg nem volt a felvonóknál, max. 3 perc volt a leghosszabb sorállás.
Nagy élmény volt az olimpiai pályán menni (még megvan az eredeti indítófaház is!).
Az árak még a szlovákiai szint alatt vannak (pl.: egy hétre pályaszállás szép apartmanban 100euró/fő alatt, 6 napos bérlet 70euró, 2 főre egy vacsi itallal 10-15euró.) A szegénység fennt jahorinán abszolut nem érzödik, minden szépen rendben van tartva.
A volt jugoszlávokon kívül nincs más külföldi és ezért probléma h senki nem beszél szerben kívül más idegen nyelvet (nekünk újvidéki barátaink fordítottak).
Szóval mindenkinek ajánlom Jahorinát, aki szeretne az alpokon kívül máshol is síelni.
Na befejezem mert senki nem fogja elolvasni,
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.