Zakopane és környéke síterep leírás

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
laponként:
összesen 1
, rendezés:
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból:
Üzenet szövege
Feladó:  Símasín hapsi69FérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.02.23. 13:00
(Üzenetazonosító: 194540)
Símasín hapsi69 Hozzászólások: 13
Regisztrált: 2015.10.13.
35 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Évek óta járunk Zakopanéba,szinte minden télen 8-10 éve.Már sikerült csúszni a Gáspár-csúcsról is (Kasprowy Wierch) ,kb 4 éve,az akkori tapasztalataimat tudom leírni.Kíváncsi lennék,hogy mi változott azóta,mert jövőre is mennnénk!
Ezt a helyet nem úgy kell elképzelni,mint egy szokványos osztrák síparadicsomot,nem összevethető még egy Hochkar nagyságú hellyel sem.
Alapvető,hogy a rendszer a Tátrai Nemzeti Park része,tehát ott simára ratrakolt,hóágyúzott pályákat nem lehet találni,a hóminőség időjárás és használatfüggő.Ennek megfelelően kezdő sítudással nem ajánlott,és "tükörpályás" carvingtudás sem igazán kamatoztatható.Ezzel szemben "outpiste" tapasztalatok kifejezetten előnyösek.
Már a megközelítés sem egyszerű. A város szélén kell autóval leállni,természetesen parkolódíjért,sítaxival menni a lanovkához,értelemszerűen díjköteles,sortállni lanovkajegyért,majd lanovkához és az ember már fenn is van a csúcson.Innen a hegy 2 oldalára lehet lecsúszni,2 ill. 4 személyes ülőkés hoz fel vissza a csúcsra.
A lanovkáról tudni kell,hogy nem kifejezetten a síelőket szolgálja ki,a tömeg több,mint fele csak sétálgató turista,akik csak kilátózni,esetleg kisebb túrát tenni mennek fel a magas csúcsra.Nincs is ennek a "felvonónak" megfelelő saját pálya,nem lehet ezzel napjában többször felmenni,nem lehet rá bérletet váltani.Ahhoz hasonlítható a helyzet,mint Kaprunban,hogy először fell kell menni a gleccserig,onnan mozoghat az ember a csúcstól az Alpincenterig hozzávetőlegesen.A kis kapacitású ülőkéseken de.-re már tömeg van,jellemző az újabb sorbanállásos idővesztegetés.
Létezik egy kb 7 km hosszú kékes erdei út,ahol le lehet jutni a lanovkához,sőt szerencsés hóviszonyok mellett egészen a parkolóig is,de ez az újabb sorállás miatt nehezen ismételhető naponta többször.Kifejezetten lassú,néha botos tologatást igénylő út,csak utoljára,hazamenetelkor érdemes rajta lecsúszni.
Az élmény viszont feledhetetlen,többnapos utazásnál 1x mindenképp beiktatandó.
Zakopane környékén több kisebb pálya van,amik egy-egy napos síelésre kiválóan alkalmasak.Szymoszkova,Harenda,Jurgow-Hawran(Szepesgyörke),Nosal,Male Ciche.Ezek kisebb pályák, kb.ezer méteres hegyoldak 3-4 tárcsás és 1-2 négyüléses felvonóval,sajnos ezek nem "összecsúszhatóak",autóval kell mozogni közöttük,sajnos nincs is közös,egységes bérletük.A leginkább osztrák pályákkal összehasonlítható hely Bialka Tatrzanska,több új,modern buborékos 4-6 ülésessel.Néhány szállodának az "udvarán" egyébként saját 4-500 méteres felvonócska van,ezek privát működnek.
Előnye mindenképp a lengyel helyeknek,hogy mindennap este 21-22 óráig lehet síelni,és mondjuk az esti 16-tól 21-ig érvényes bérlet mindössze 40 zl.,tehát kevesebb,mint 3000 forint.
Személyes kedvencem Harenda,itt az esti síelés előtt a teljes pályát leratrakolják,du (!!!) szűz barázdákon lehet carvingolni,este 0 másodperces sorállás a jellemző!Itt 2 hete EK futamot is rendeztek,osztrák,svájci győztesekkel.
A kisebb pályák márciusban már sajnos nem hóbiztosak,a Gáspár csúcs a magashegyi adottságaival azonban sokáig síelhető.
Összességében a kisebb lengyel terepek előnye az olcsóság,családi kiránduláshoz,gyerekeknek,kezdőknek előnyös,pozitívum az esti síelés hangulatossága.Nagyon sportos,atletikus síelésre a lengyelek is Ausztriába mennek !Ha valaki pedig a kihívásokat szereti,annak a Gáspár-csúcsra is feltétlenül fel kell jutnia.
Előzmény: (petibp 194455)
laponként:
összesen 1
, rendezés:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.