Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Franciaország
Valfrejus
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
YETI53
119 élménybeszámolót írt
119
18 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Valfrejus
2006.10.29. 20:28
Szia Tobi

Mivel Devoluy erősen átment Valfrejus taglalásába itt válaszolok inkább a kérdéseidre. A második világháború kitörése elött Valfrejus környékén Spanyol emigránsok építették az erődrendszert és a Maginot vonal ezen részét.
A sípályákon a csúcsról lefelé a felvonóból balra indulsz egy keskeny nyergen kicsúszva jobbra térsz (balra a PUNTA BAGNA fekete lejtői csábítanak) némi evezés a vizszintes szakaszon és ismét választás itt tovább balra azaz a legkülső pályán tovább a pály aljában balkézre kb 50 méterre találod az első látható és bejárható erődmaradványokat egy kaszárnya
romjait innen visszatérhetsz a pályára majd a két ülöszékes felvonó után kezdődik a JEUX. Ez egy vizszintes unalmas szakasszal kezdődik ahogy kibujsz a két csúcs közül és éppen eleged van az evezésből nézz vissza jobbkéz felé és kb 50 80 méter magasságban a függőleges sziklafalon meglátod az egyik sziklaerőd ablakát és kiugró építményét. Csússzál tovább a Lavoir ig és élvezd a tájat . A Lavoir alatt kb 150 250 méterrel jobbra és balra meglátod az erőd maradványokat lőréseket valamint egy táblát ami a II.VH-s emlékútvonalat is leírja nem mély hóviszonyok között az út járható. Én ötször voltam ott a legalacsonyabb hónál a Lavoirnál lévő telefonfülke éppen csak kilátszott a síút mellett (240 cm volt Punta Bagnán).Szóval csússz tovább balkezadnél mélyben csobog a patak. egy két kanyar kb ötszáz méter jobboldalon kb egy méterrel az út vonala felett nyílik az első alagút. Lámpa kell !!!!. A felülről beszivárgó nedvesség csodálatos jégoszlopokat alkot a lámpák fényét százszorozva veri vissza. Kb 100 méterrel lejjebb ugyanilyen alagutat találsz.
Valfrejusban a szállásoktól lefelé 5-10 perc járásra találod a NOTRE DAME du CHARMAIX kápolnát
érdemes megnézni, csak felülről közelíthető az aló útja 2002 ben egy hegycsuszamlás folytán leszakadt. Modane is bövelkedik VH-s emlékekben.
Pl ott van egy 1938 ban épített beton bunker amit a Németek fel akartak robbantani de csak annyit értek el hogy az építmény 63 éve sértetlenül de természetellenesen megbillenve áll. Már Aussois felé haladva találod a Viktor Emanuel erődőt .
Valfrejusról az azőta már átalakult MOUNT EVEREST magazinban is írtam egy fotókkal illusztrált cikket.
VALFREJUS egy családi örömsízés, igaz voltam ott mínusz 27 ben is amikor a középső ülőszékes tetején a hóra hasaltunk, hogy a szél el ne sodorjon és a Hüttében bent mínusz 8 volt mégis egy családi pálya kicsiktől a nagypapákig 60 km
Ha küldsz Mail cimet átküldök képeket
YETI53
1.jpg
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.