Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Pitztal gleccser

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
beee
39 élménybeszámolót írt
39
13 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Pitztal gleccser
2016.11.12. 13:24
Sziasztok!

Október 23-24-én kezdtük idei szezonunkat a Pitztaler Gletscher-en.
A völgyben nem volt hó, ellenben gyönyörű őszi színek fogadtak bennünket.

Szállásunk Plangeross-ban volt, 3 km-re a gleccsertől - így reggel nem kellett korán kelni, pár perc alatt a bejárat előtti kis parkolóban voltunk.

Szokás szerint nyitáskor érkeztünk. Megvettük a bérleteket (ajánlom a White 5 bérletet), ezzel az első 15 perc liftezést meg is hagytuk a versenyző csapatoknak.
Így mire felmentünk a lifthez, már nem volt túl nagy sorakozás - de persze a rendszer miatt (2 szerelvény váltja egymást 15-20 percenként) muszáj volt kicsit várni. És persze mire jött a "vonat", addigra azért tele is lett.

Fent gyönyörű kora tél fogadott: a pályákon szép, tökéletes hó - pályán kívül is látszott a pár nappal ezelőtti havazás nyoma, de persze sok helyen kilátszott a szikla.

Ezen a hétvégén volt a szomszédban, Söldenben a világkupa nyitó, így VK csapatok már nem voltak Pitztalban. Az ifjúság viszont nyilván ellepi ilyenkor a gleccsereket, így sok edzős csoport volt a pályákon. Ők inkább reggel száguldoztak a "mi pályáinkon", utána átvonultak a kapuk közé, nem sok vizet zavartak.

Reggel a csákányos pályáján (20-as pálya) kezdtünk, majd ahogy kinaposodott a másik oldal, átvonultunk a 36-os pályára. Majd mikor már untuk a laposat, újra vissza a 20-asra.
Mindkét pálya tökéletes állapotban volt, jég csak nagyon picike, az is csak 1-2 jellegzetes helyen (mindkét pálya kb. fele után összeszűkülő részen). Szinte nem is volt jég.
Alul tömör, rajta finom friss hó, jobbat nem is kérhettünk volna. Még télen is megállná a helyét, nemhogy október végén.

Kimondott tömeg nem volt, a lifteknél sosem vártunk többet kb. 1 percnél. A 36-os pálya felső lapos részén volt nagyon sok kezdő, őket azért egy idő után már nem esett jól folyton kerülgetni.

Amúgy is sokkal jobban tetszett a csákányos 20-as pálya lejtése, egyetlen hátránya a csigalassúságú csákányos lift volt.

A felső (26) meredek pályát idén térdkímélés gyanánt kihagytuk, így arról nem tudok véleményt mondani. Tavaly ilyenkor több volt a hó és a 26-os akkor is elég jeges volt, most sem hiszem, hogy kevésbé tolták volna le róla a havat. :)

A síelés összességében: tökéletes szezonnyitás, szuper idő, nem volt tömeg, nagyon jók voltak a pályák.

A kiegészítő infrastruktúra: nekem nagyon fura, hogy az étterem irtózatosan tömeges. Ugyanezt, sőt, sokkal nagyobb tömeget is Hintertuxon messze jobban helyezik el, ott szívesen eszem a Sommerberg-TuxerFernerHaus éttermekben. Itt viszont lent brutál hangzavar, fent pedig a panorámaablakoknak köszönhetően szinte elviselhetetlen meleg volt. Szóval inkább csak egy pici időre ültünk be pihenni és enni-inni egy könnyűt, de a normális ebédet délutánra halasztottuk és lent ettünk a faluban.

Liftek: a csákányos nagyoooon lassú és irtó gyakran megállítják - gondolom a nem könnyű kiszállója miatt. Elkelne ide egy ülőlift. Persze tudom, gleccser, nem úgy megy az, hogy a jégbe csak úgy ülőliftet tűzködünk. Pedig egyébként nincs bajom a csákányossal, csak a szűk kiszállóhely miatt irtó lassan járatják.

Ráhordó lift (a "vonat"): igazán járathatnák folyamatosan. Lefelé délután 1-2 között messze nem járt 15 percenként, inkább olyan 20-25. Megvárták, hogy megteljen és nem indították el 70%-os kihasználtsággal. Üzleti szempontból érthető, de éhesen-fáradtan, síelésre kalibrált bakancsban álldogálni nem kellemes.

A nyavajgások ellenére összességében nagyon jó hely a Pitztaler Gleccser, simán megyünk oda máskor is! Picike terep, úgyhogy 2-3 napnál tovább már azért uncsi lenne.

A völgyben sok más völgyhöz hasonlóan végig van az úttal párhuzamos sétaút, ahol nagyon jókat lehet estefelé sétálni, mindenkinek ajánlom!
Végre tél! Megérkeztünk a gleccserhez, már nagyon mocorognak a lécek! :)
Első csákányozás a 20-as pálya mellett.
2016/17 szezon indul! :)
Kilátás a Mittelbergbahn tetejétől, szemben a Wildspitze csúcsa, alattunk a 36-os pálya.
36-os pálya közelről.
Mittelbergbahn, a 36-os szép lapos pálya mellett.
Ősz a völgyben: Plangeross település széle.
A 20-as kék pálya alsó része.
Újra a 36-os lapos.
Gyönyörű táj, könnyű pálya, tökéletes hó. (36-os)
Itt aztán lehet száguldozni! :)
25-ös pálya teteje, a Gletscherseebahn mellett. Itt csak a pályán volt hó, kicsit puhább, de nagyon jól fogta a léceket.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.