Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Magyarországi síterepek fejlesztése

ÜZENETEK (65)Időben csökkenő Időben csökkenő
Gutbrod Rezső
152 élménybeszámolót írt
152
17 éve tag
2019.01.15. 13:19
Kedves kócos!

Szívemből szóltál, és hidd el sokan olvassák a hozzászólást, csak sokak még a puszta tényeknek sem akarnak hinni. Akkor egy Mo-i sípálya üzemeltető szemszögéből egy pár gondolat.

Mint síoktató, sok helyen járok külföldön, ahol szóba kerül kicsiny visegrádi gleccserünk is, a szerény magasságával, és persze nem is értik, hogyan működhet ez, hiszen pl Ausztriában sokkal magasabb pályákat kellett már bezárni pl. St Corona, Türnitz stb. A különbség pedig egyszerű, az itteni pályák között nincsen tényleges konkurencia, ha az ideálisabb téli napokat nézzük, annyi a látogató már, hogy egyszerűen a működésképtelenség határát súrolja. Persze ezzel tartósan nem lehet visszaélni, de az életben maradást legalább is biztosítja. Szóval fejleszteni kell, és nemcsak az igények bővülése miatt, hanem az egyre kedvezőtlenebb időjárás miatt is. Eplény példájából látható, hogy egy kellően felfejlesztett hóágyúrendszer csodákra képes, és ilyen kedvezőtlen időjárási viszonyok között, tartósan lehet üzemelni. Nálunk az egyelőre gyengébb kapacitású hóágyús rendszer is jó eredményeket hoz, de nagyon megszenvedünk érte, megérdemelnénk egy jelentősebb fejlesztést, és akkor a ratrakról és a felvonókról még nem is beszéltünk (30 éves átlagkor). Csak egy dilemma van, az eddig cégeknek adott, és végre létező, kézzel fogható 25%-os állami hozzájáruláshoz felvett 75%-os kölcsön akár be is buktathatja örökre a pálya működését, amit azért nem szeretnénk. Sajnos nálunk jelenleg, a kis lépések kora lejárt, most egy nagyobbat kell lépnünk, vagy végleg lemaradunk, azaz beledöglünk. És azért nem hagyhatjuk figyelmen kívül a környezetünk fejlesztéseit, Normafa 100%-os állami támogatását, vagy a távolabbi Sátoraljaújhely állami támogatott beruházásait. És higgyétek el nem az irigység beszél belőlem, a Nagyvillám Sípálya is kapott 600 millió Ft-os keretet a fejlesztéseire 2030-ig, csak annak megérkezését ki is kell várni, vagy azt nem a jelenlegi üzemeletetőnek címezték? Innentől kérem minden visegrádi gleccser hívő bárminemű támogatását!

Üdv! Egy hó és hegyimádó ember Magyarországról, ahol éppen szakad a hó.
Előzmény: (kócos 203563)
kócos
1234 élménybeszámolót írt
1234
19 éve tag
2019.01.15. 09:04
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Köszönöm, hogy megszakították az egyedül beszélés ritmusát. Már-már magamba beszélésre is gondolhattam, de az csak mindig magunknak szól.Bár az időjárás is úgy segítené Jeszenszky úr szavait, akkor talán a nemzet stratégia, nem a minőségi sportba ölné elhullajtott forintjainkat.Amit ott költenek, annak egy részét, egy nagyobb vállalat reklám költségeinek apró százalékaival lehetne újjáépíteni a vérkeringést Dobogókőn, s uram bocsá(!) a Visegrádi minigleccseren is visszavonhatatlan átalakuláshoz lehetne segíteni és diadalra vinni, az emberi akaratot, a tetteket és az alkotni vágyást.
Ezután hagyom a tetteket beszélni, némasággal támogatom a munkát,az akaratot.
Előzmény: (admin2 203489)
admin2
478 élménybeszámolót írt
478
Moderátor
2019.01.14. 09:18
Jeszenszky Gézától kaptuk az alábbi írást, amit változtatás nélkül ebben a fórumban teszünk közzé:

Egy zsúfolt téli szombat tanulságai

A jó félmillió magyarországi síző kezdi észrevenni, hogy itthon is lehet sízni. 2019. január 12-én – hála a mesterséges úton megnövelt hótakarónak - Eplényben és Mátraszentistvánon többszáz autóval többezer síkedvelő töltötte meg sípályákat, noha az időjárás nem volt ideális, viharos főn szél fújt. A budai Normafánál a szánkázóktól már nem lehet sízni, az örvendetesen jól előkészített sifutó útvonal is zsúfolt volt. Minden bizonnyal rengetegen voltak a Visegrád-Nagyvillám síterepen, a most megnyílt Kékesen és Sátoraljaújhelyen is, és remélem, hogy a csak természetes hóra épülő Bánkút is működni tudott. Ahhoz, hogy ez a legegészségesebb sportág elcsábítsa a fiatalokat a képernyőktől és a veszélyes szenvedélyektől, hogy a hazai síélet tovább fejlődjön, rövid- és hosszú távú lépésekre van szükség. Csak üdvözölni lehet, hogy a kormányzat nemzetstratégiai jelentőségűnek ismerte el és felkarolta a sportot. Indokolt lenne, hogy elsősorban az aktív sportolás, a szabadidős sport kapjon még több állami támogatást. A hazai turizmus előtérbe kerülése is örvendetes, itt is a számszerű és a minőségi fejlődésre a legjobb lehetőséget a téli sport, kiemelten a sísport kínálja.

A mindössze 320 és 520 méter magasság között sikeresen működő és rendkívül népszerű Eplény Síaréna azt bizonyítja, hogy hazánkban még számos további helyen lehetne sípályát, síéletet teremteni. A kulcs, hogy a helyi forrásokra, patakokra és természetesen a csapadékra építve a kialakítandó új, felvonós pályákon meg lehessen erősíteni a természetes hótakarót havat permetező berendezésekkel. Ez tőke mellett beruházót és üzemeltetőt igényel, és jó esetben is még évekbe telhet. Van azonban három, viszonylag gyorsan jól kiépíthető síterep, épp a legrégebbiek: a Budai hegyekben a Normafa és az Egyetemi lejtők, Dobogókő és a börzsönyi Nagy-Hideghegy. Ha ezeken megépülne az évtizedek óta igényelt és meg is tervezett függőszékes felvonó, és kiépülne a hókészítés, többezer ember tudna lakóhelyéhez közel télen 80-90 napon át sízni. Ahol kevés a helyi víz, ott is van kézenfekvő megoldás: Nagyvillámot a felső szakasz tenné igazán népszerűvé, ehhez a Dunából lehet felszivattyúzni a vizet. (Oslo közepén, az 520 méter magasan fekvő Tryvann Winterpark egy 300 méterrel alatta fekvő tóból nyeri a hókészítéshez szükséges vizet.) Nagy-Hideghegyen egy mély katlant egy kis gáttal elzárva lehetne víztározóvá kiépíteni.

Rövid távon is lehet enyhíteni a zsúfoltságot. Hazánk nemrég még legnépszerűbb síterülete, Nagy-Hideghegy jelenleg csak gyalogosan közelíthető meg, az 1200 m hosszú lesiklópálya felvonójának alsó két oszlopát pedig a 2014-es pusztító ónos eső és fadőlés összezúzta. Jelenleg a működőképes négy felvonóból csak egy jár, ez is elég az 1-2 tucat elszánt sportolónak, aki 6 km-en 450 méter szintkülönbséget leküzdve eljut a 865 m magas hegyre. Ha a jól kiépített erdészeti úton az Ipoly Erdő eltakarítaná a havat legalább a Magas Taxig és azon síbusz mellett korlátozott számban a magánautókat is fölengednék (az úthasználatért szívesen fizetnének), Budapest és Vác közönsége máris újra birtokba tudná venni szeretett síközpontját. Egy függőszékes felvonó pedig ezrek számára tenné megközelíthetővé a sítúrázásra is ideális Magas-Börzsönyt. Reméljük, hogy jövőre a Normafán is lesz legalább egy kis területen hókészítés és felvonó. Ma Ausztriából és Svájcból jól működő, csak nagyobb kapacitásúra cserélt felvonókat szinte ingyen lehet megkapni. Meglévő lejtőink behavazva és felvonókkal ellátva rövidesen fellendítenék a téli turizmust, beleértve a meglévő szálláshelyek téli kihasználását.

Jeszenszky Géza
A Magyar Sí Szövetség tb. elnöke 1990-99 között

A Lehet-e sízni a Kárpátok alatt c. könyv szerzője
https://sielok.hu/rovat/konyvajanlo/cikk/lehet-e-sizni-a-karpatok-alatt/
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
kócos
1234 élménybeszámolót írt
1234
19 éve tag
2018.02.07. 10:59
Olvasom: a dátumot célszerű először megkeresni:" A hétvégén jártunk a Mátrában, ahol feltúrva találtuk a sípályát, lánctalpasok, markológépek dolgoznak. A közeljövőben megépítik a régóta tervezett libegőt, ami Mátraházáról (pontosabban a Veronika-rétről) Kékestetőig viszi majd a kirándulókat és síelőket. A Veronikán egy kiszolgáló épület is épül. A sípályát is szélesítik a középső részeken, fákat vágnak ki, követlenítik, simítják a talajt.
Néhány fotó, amit tegnap készítettünk:
https://sielok.hu/Matra-oktober.htm / 2003./ Minden 4 évben eladják! Mi meg nyaljuk mint a képzeletbeli szopókát!
kócos
1234 élménybeszámolót írt
1234
19 éve tag
2018.01.25. 17:29
Végig olvastam magam! Mint az öreg szerető, aki szerelmét kényelemből, megszokásból és talán hűségből megtartja, el élvezkedtem gondolataimon. Sajnálom, hogy másnak, akik tenni tudnának nem vert szöget az ülepükbe. Persze könnyebb a zsebben a madzagot markolni, mint célzatosan felépíteni egy nemzet egészségvédelmét. Persze, ahol a nemzet fogalma összetéveszthető a szotyolázással, vagy fátyolként takarja be a dohányzás előkészítő és folyamatosságát biztosító helyeit, ott könnyebb nézve úgy csinálni- a semmibe bámulva, mintha szurkolnánk.
Azért optimista vagyok. Mahu magja szárba szökkent, mint ahogy az alkotó ember utat tör magának Visegrádon, Eplényben, Sátoraljaújhelyen,felébred lassan többéves álmából a "magasan a legjobb" vanília fagylaltot is kínál s ha a természet is pártfogásba veszi Az unokáink unokái vagy talán később még örömmel próbálgatják!
kócos
1234 élménybeszámolót írt
1234
19 éve tag
2017.02.16. 20:19
Annak idején, amikor még azt gondoltam, hogy nem csak magamnak írok, 2006.évben, aztán 2008 évben is visszatértem ide. Később is! Néha úgy érzem, jó lett volna, ha megvalósulnak gondolataim/ Dobogókő, Visegrád, Bánkút, Kékestető fejlesztésére/-állami pénzből! Kérem szépen a stadionok csak állami pénzből épülnek! Másrészt nem valósult meg az a gondolat, hogy a működő síterepeken tömegesen lehetne a környék diákjainak síoktatását megszervezni! A nagy emberek egy böffentése több pénzbe kerül, mint amit erre ráfordítani kellene. Nem hiányzik a gyermeksereg öröme, boldogsága! Kár, mert saját gyermekük csak egymással játszhat! A korlátok között felnövő gyermek, bizonyos szintig, korlátozottá válik!
Tervező
84 élménybeszámolót írt
84
9 éve tag
2017.01.11. 19:39
Kb 6 éve egy hóágyús cég kidolgozott nekem egy műszaki és árajánlatot a szilváskői pályára, mert valaki neki akart futni ennek, aztán csendesen abbamaradt a dolog.
Szóval tessenek érdeklődő, agilis, pénzes stb befektetőt keresni, tudom adni a műszaki berendezések terveit. Aránylag nem is lenne sok, (persze ez relatív), viszont ez nem az üzletelés helye, akit érdekel, keressen közvetlenül.
Konrád Leo
128 élménybeszámolót írt
128
7 éve tag
2017.01.11. 19:21
Az Északi- középhegység klímája kedvezőbb, mint egyéb dombvidéki területeké, konkrétan Szilváskőre gondolok, ahol 10 éve még sípálya is működött. Most nem tudom mi lehet ott, de 2 éve nagyon elhagyatottnak tűnt a lejtő, a régi felvonók roncsai szomorkodnak a szép környezetben. Salgótarján környékének is jól jönne egy kis „eplényi” fellendülés. Több száz méter széles, enyhe lejtésű pályát nem kell megépíteni, mert már készen van, nyilván hóágyú nélkül ez is csak vegetálna, de tudomásom szerint van patak a környéken. Szilváskőpuszán épülhetne hütte, turistaház stb. Ez is egy ötlet.
P1100240.JPG
P1100232.JPG
P1100256.JPG
P1100238.JPG
P1100224.JPG
P1100204.JPG
- Marky -
753 élménybeszámolót írt
753
15 éve tag
2017.01.11. 15:25
...mint pl? :)
Előzmény: (skioutlet 192448)
Tervező
84 élménybeszámolót írt
84
9 éve tag
2017.01.11. 12:40
Egyetértek, a patak rossz helyen van. Javaslom, vigyük fel a hegytetőre, és akkor nem kell szivattyúzni, mert lefelé folyik a víz. Környezetbarátabb !
Előzmény: (TZoli 192441)
skioutlet
837 élménybeszámolót írt
837
18 éve tag
2017.01.11. 09:38
...ezért is lesznek fejlesztések egyéb, más helyszíneken is:)
Előzmény: (TZoli 192441)
TZoli
1156 élménybeszámolót írt
1156
20 éve tag
2017.01.11. 09:24
El kéne engedni ezt az Eplényt.
Sokan írják, hogy nagyon jó adottságokkal rendelkező síterep. Az igazság viszont az, hogy ez túlzás. Dimbes-dombos terepen kialakított keskeny kanyargós pályák, amiket nagyon kevés napokon tudnak teljes mértékben kihasználni. Be kéne látni, hogy a jelenlegi megvalósítás is már túl megy a reális, megvalósítható célokon.
A terület egyetlen pozitívuma, hogy a Malom völgy területe egy hideg csepp. Itt mindig hidegebb van pár fokkal, mint a környéken. Ezt kihasználva tovább marad meg a hó. A 7-es pálya kialakítása nagyon jó ötlet volt. Viszont félek, hogy már ezzel is és esetleg a további erdőirtással, terület átrendezésekkel Eplény nem fogja-e elveszíteni ezt a mikroklímát. De a síterep szempontjából a patak is nagyon rossz helyen folyik. Mindennek útban van. Ráadásul ahhoz kevés a vízhozama, hogy segítse a hógyártást.
2000-től járok sűrűbben errefelé. Szemmel látható a környék fejlődése, épülése. Eplénynek nagyon hasznára vált a sícentrum. Mára átalakult, egy üdülőfalú lett és megszépült. De lássuk be, hogy ez nem mehet a végtelenségig. Ez egy nagyon jó lehetőség a vonzáskörzetében élőknek a téli kikapcsolódására. Ne akarjuk egész Magyarország minden síelőjét ide csábítani. Mert nem lesz jó vége.
Előzmény: (skioutlet 192434)
skioutlet
837 élménybeszámolót írt
837
18 éve tag
2017.01.11. 08:48
További fejlesztési lehetőségekről tárgyalás zajlott Eplényben.

"Kormánybiztosi klaszterülés és koszorúzás az Intersport Síarénában" című cikkünkben számolunk be az ülésről a "Síelj Itthon!" honlapján.
Tervező
84 élménybeszámolót írt
84
9 éve tag
2017.01.09. 13:41
Na, meg hogy hogyan jut fel a T. publikum, mert a felvezető út néhány éve elég rossz volt emlékezetem szerint, meg keskeny, kacskaringós, nem éppen téli autózáshoz kedvező.Sok helyen családi házak közt megy, majd örülnek, ha becsúszik valami ügyes autós a kertbe....
Előzmény: (bouquetk 192272)
bouquetk
383 élménybeszámolót írt
383
12 éve tag
2017.01.09. 08:46
Nemsokára elégetnek 500 millió forintot a Misinán. Lesz minigolf meg műjégpálya az étterem tetején. Az persze fel sem merült, hogy az igen jó adottságú sípályát fejlesszék.
Előzmény: (Tervező 192149)
Tervező
84 élménybeszámolót írt
84
9 éve tag
2017.01.09. 08:18
Nem kell cserélni,de jelenleg nem azonos a magyar előírás és az egyébként harmonizált EN-szabvány szerinti ajánlás, valamint az Osztrák stb előírások.(A cserének megvannak a műszaki kritériumai)
Nálunk évente előírt a roncsolás mentes vizsgálat, az említett helyeken pedig először a felszerelés után, majd 4 év után, ill. a kötélvizsgáló által meghatározott időpontban, a kötél állapotától függően van előírva vizsgálat.
Tehát a magyar előírás a biztonság felé tér el, de turkál az üzemeltetők zsebében....
Előzmény: (sneeuw 192260)
sneeuw
62 élménybeszámolót írt
62
8 éve tag
2017.01.08. 23:48
Látom, ez a szakterületed. Jó, hogy vannak itthon is, akik értenek ehhez. Azt szeretném csak megkérdezni, hogy az ülőfelvonóknál a drótkötelet előírás szerint x évente cserélni kell, vagy az előírás csak arra kötelez, hogy x évente ellenőriztetni kell? Köszönöm!
Előzmény: (Tervező 192149)
Tervező
84 élménybeszámolót írt
84
9 éve tag
2017.01.07. 09:05
Elnézést a gépelési hibáért "projektírogató"..
Ugyanezzel a partnerrel Mánfára is készítettünk elképzelést, régen ott is volt felvonó, jó kis családi terep lenne, alul patak van, hóágyúzás csak a szokásos hatósági harcok kérdése.
2-3 pálya nyomvonal kijelölhető lenne, a terep felső része igényelne kis bokorirtást, a többi most is szép rét, csak nyírni kell.
Jól megközelíthető, szép kis üdülőhely, Árpád-kori templom,freskó részletek stb...
Erre sem akadt "vevő".
Előzmény: (Tervező 192149)
Tervező
84 élménybeszámolót írt
84
9 éve tag
2017.01.07. 08:59
Néhány éve egy projetírogató cég neki is futott ennek, elég sok anyag elkészült,már elvileg a vízvételezést is tisztáztuk, néhány szakhatósági papír is megvolt, de valahol elakadt a dolog. Gondolom érdeklődő befektető stb nem került elő. Pedig fent rendelkezésre állna az egykori étterem a TV torony mellett, igaz, kicsit szétverték, de azért rendbe tehető, újra büfé, síkölcsönző, minden beleférne. Két hosszú pálya csak kis fűnyírást igényel.
Az csak hab lenne a tortán, ha a városból kabinos felvonóval (középállomás az állatkertnél) fel lehetne menni, mert akkor a téli-nyári üzem szinte biztos, hogy fenntarthatóvá teszi. Csak hát első nekifutásra sok pénz, legalább egy stadion árának 1/5-e....
Akit érdekel, saját címemen megkereshet, az általam készített anyagot meg tudom mutatni. ( https://www.siterv.hu )
Előzmény: (sneeuw 192130)
sneeuw
62 élménybeszámolót írt
62
8 éve tag
2017.01.06. 23:17
Szerintem a Dél-Dunántúlon lenne igény egy Eplény szintű vagy azt megközelítő síközpontra. Pécsett nagyon sokan szeretik ezt a sportot (köztük sok egyetemista és főiskolás), de a közeli városokból (pl. Szigetvár, Nagyatád, Kaposvár, Dombóvár, Szekszárd, Baja, Mohács) is sokan kilátogatnának. Kézenfekvő lenne a pécsi (misinai) síterep fejlesztése (ideálisan a 2 piros mellé 2 kék, 1 fekete sípálya + 1 szánkópálya; 35-40 hóágyú, 2-3 ratrak, egy 4-üléses + 2-3 csákányos felvonó). Tudom, hogy ez csak egy álom, de az eplényi síaréna is egy megvalósult álom.
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.