Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A pályagépek veszélyesek lehetnek

2006.10.13. Repárszky László

A pályagépek veszélyesek lehetnek A lánctalpasok (ratrak) előkészítik a pályákat, hogy élvezettel sízhessünk a simára döngölt pályákon. De a sízők gondtalan tartózkodására nézve ezek igen veszélyes gépek lehetnek.
A sízőknek előrelátóan kell haladniuk, és mindig gyorsan ki kell tudniuk térni. A vészmegállás fontosabb, mint a vész-elszáguldás. Lassabb haladásnál a fékező hóekével tudunk megállni. Nagyobb tempónál többnyire csak akkor tudunk megállni, ha a jégkorongozókhoz hasonló mozdulattal mindkét lécet keresztbe fordítjuk (hoki megállás).

Különösen nagy veszélyforrások a pályák találkozásai és a sízők becsatlakozási pontjai a pályákra. Ezek előtt meg kel állnunk, vagy legalább a tempót erősen csökkenteni kell, hogy a másik pályán haladókat jól láthassuk.

A síző saját gondossága
A lánctalpasnak néha a sízés idején és rosszabb időben is dolgoznia kell. A lánctalpas vezetőjének a sízőkkel szembeni felelősségétől függetlenül a sízőnek is mindig szem előtt kell tartania, hogy a lánctalpas nehezen irányítható és vezetőjének nincs mindig lehetősége körben kilátni.

Távolságot tartani
A felismerhetően üzemelő lánctalpashoz ne menjen közel a síző. A biztonságos távolság jó látási viszonyok között hátul illetve elől tizenöt, oldalt három méternél nem lehet kevesebb.

Nem ráragadni
Csak ha a jó látási viszonyok lehetővé teszik a távolság betartását, akkor szabad a lánctalpas után lemenni. A gép hirtelen megállhat. Jó síző soha nem akaszkodik a lánctalpasra.

A pálya-lánctalpas nem mindig látható
A lánctalpasnak nem belátható terepeken is kell dolgozniuk, és ezért hirtelen felbukkanhatnak a síző előtt; ennek megfelelően csak előrelátóan haladjunk.

A lánctalpasok megcsúszhatnak.
A meredek lejtőn a lánctalpas is megcsúszhat. Az alatta haladó sízőnek ezt gondosan szem előtt kell tartani, és bő távolságot kell hagynia.

A lánctalpasnak van elsőbbsége
Nem a lánctalpasnak kell a sízőt elengedni, hanem fordítva. Ezért a sízőnek mindig meg kell bizonyosodni arról, merre halad és hogy nem változtat-e irányt. Szűk helyeken jobb megállva kivárni, míg elmegy.

Észrevehetővé tenni magunkat
Ha a síző - esetleg, mert elesett vagy megsérült - nem tud gyorsan elég helyet engedni a lánctalpasnak, jelzést kell adnia, hogy a vezető észrevegye. Ha kell, a többi, közelben lévő sízőnek is kell a vezetőt figyelmeztetni.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.