Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

10 ezer síelő nyitotta meg a szezont a Három-völgyben

2021.11.20. Bata Attila

Szombaton megkezdődött a síszezon a francia Három-völgyben is. Ezúttal az Alpok legmagasabban található üdülőfaluja Val Thorens (2300 méter) indította be a lifteket. Akár az üzemelő liftek számát, akár a vendégek számát nézzük, erősen indítottak a franciák.
Még a járvány előtti békeidőket is felülmúlta a hétvége. Val Thorens szokás szerint november második felében kezdi meg a szezont, és már az első hétvégén rendszerint sok pályával és üzemelő lifttel. Könnyű nekik, hiszen a pályák 99%-a 2000 méteres magasság felett fekszik. Az első hétvégén az összes lift (31 db) kétharmadát már üzemeltették. A 150 kilométernyi pálya 35%-a már síelhető volt. Azt is vegyük figyelembe, hogy itt nem voltak nagy havazások, a pályákon "viszonylag vékony" (20-40 cm) a hóréteg. A nyitáshoz három héttel ezelőtt kezdtek el hóágyúzni.
Nyitás előtt 2 nappal
A síelők pedig csak jöttek és jöttek. A tömeg ellepte a síterepet, ebben szerepe lehetett az időjárásnak vagy annak, hogy már sokan ki voltak éhezve egy jó kis csúszásra. Itt például 20 hónapos kényszerszünet után indultak be a síliftek, amelyek tavaly nem üzemelhettek a síszezonban.

Az első napon közel 10 ezren keresték fel a síterepet. Az üzemeltetők ötezer síelőt vártak az első napra. Ennyi síelő még a "régi szép időkben" sem nagyon gyűlt össze a nyitásra. Még inkább elégedettek lehetnek a szállásadók, ahol a korábbi - sikeres- szezonokhoz képest is 30-35%-al emelkedett a foglalások száma a mostani időszakban.

Franciaországban eddig a Tignes gleccseren lehetett síelni, hozzájuk csatlakozott most Val Thorens, valamint a hét elejei nagy havazásból profitáló Montgenèvre, ahol csak hétvégére nyitottak ki. Jelképes, de említsük meg, hogy a Pireneusokban Porté-Puymorens síterepe egy 300 méteres kezdőpályát és egy korongos liftet is beüzemelt.

Franciaországban jelenleg nincs korlátozás a síterepeken. A síelőknek a sorokban maszkot kell viselniük, de semmilyen igazolást nem kérnek a síbérlethez. Amíg a napi friss fertőzöttek heti átlaga nem éri el a 200-at, addig itt nem kérik a zöld kártyát. Amikor november elején erről beszámoltunk, akkor tartottak 60-nál, azóta ez a szám megduplázódott, most érték el a 120-as határt.

Konkrét országos szabályozás még nem lépett életbe. Maguk a síterepek is sürgetik a kormányt, hogy minél előbb reális és világos rendelkezésekkel szabályozzák egyrészt a síelők kötelezettségeit, másrészt az üzemeltetés feltételeit.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.