Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Heti jegyzet: a sivatagból Amerikán át a Mátrába

2005.10.06. Bata Attila

Lassan már egy hónapja, hogy a maguk szeptemberi-október elejei tempójában szállingóznak a hírek a síelők.hu portálra. Bevallom, a legnagyobb bánatomra egy-két érdekesség valahogy mindig kimarad, de így is 55 havas hírről számoltunk be, ami elég szép eredmény ebben a témában kis hazánkban.

Amikor felkerült a cikk a fedett sípályáról a sivatagban, azt hittem, hogy néhány megszállotton kívül nem sokan olvassák majd, de hát a síelős kíváncsiság kiismerhetetlen. Korábbi tervek szerint szeptemberben már üzemelnie kellett volna a létesítménynek. Nos most úgy néz ki, hogy a síelők tömege helyett jelenleg az átadás időpontja csúszik. Mondanám, hogy ez arrafelé nem szokatlan, de ezt most speciel angolok építik. Persze, olyan nagy gond nem lesz, mire megjön ott a következő havazás valószínűleg készen is lesznek .

Az még rejtély, hogy mikor lesz kész, de a munkaerőt már toborozzák. Mielőtt kalandvágyó önkéntesek lázasan keresnének a Google-n ez ügyben, kezdem is az elrettentést. Lehetnénk például síoktatók. Nagy előny, hogy semmilyen papírt nem kérnek, de cserébe nem fizetik túl az embert a havi 602 dolláros (125.000 Ft) fizetéssel. Ennyit kap a liftkezelő, kevesebbet a ratrakos, és már le sem merem írni, hogy mennyit a kölcsönzős. Emellett kifejezetten csábítónak hat az ingyen repülőjegy haza - két év munkaviszony után.

Apropó pénz. Nem szívbajosak az amerikai Vail üzemeltetői. Egyhetes bérlet főszezonban 533 dollár (115.000 Ft). Csak halkan teszem hozzá, hogy ezt még a hurrikánszezon előtt kalkulálták ki. Hogy jön ez ide? Ennyi pénzért a legtöbb ratrakolt pályát ígérik a világon és vettek még további kilenc benzinfaló pályagépet.

Ezt a világelső dolgot is kezeljük amerikai módon, vagyis az Atlanti óceán nyugati partjainál számukra véget ér a világ. Így aztán megnyugtatnék mindenkit, aki pl. a francia Paradiskit választja, tízszer nagyobb területen síelhet, mint a legnagyobb észak-amerikai terep, amely éppenséggel nem is Vail, hanem a kanadai Whistler.

Ha már síterepekről beszélünk, akkor szomorúan kell megállapítani, hogy itthonról csak rossz hírek jönnek. Késnek (reméljük csak késnek!) a felvonók engedélyeztetései Mátraszentistvánban és Kékestetőn, és az ország többi részén sem rózsás a helyzet. A lelkes pályafejlesztők a hivatalok szorításaiban vergődnek, tonnaszám gyűjtik az engedélyeket, szakvéleményeket, és hozzájárulásokat. Ha azt a temérdek beszerzett papírt egyszer egymásra raknánk, már akkora hegyünk lehetne, hogy az osztrákok is idejárnának síelni. Persze, ha hajlandók lennének lift nélkül is felmenni ...

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.