Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hogyan készül el reggelre a kedvenc sípályám?

2006.01.20. Bata Attila

Sokszor csodáltam esténként az aktuális szálláshely ablakain kinézve a koromsötétben rendezetten közlekedő ratrakokat a hegyoldalban. Mennyi munka lehet abban, hogy reggelre kifogástalan pálya várjon bennünket? Hogyan zajlik egy ilyen éjszakai műszak és mennyibe kerül egy átlagos esti pályakarbantartás?
Ratrak Tauplitzon
Ratrak Tauplitzon
Ezért ilyen drágák a bérletek? Nézzünk akkor egy kicsit körbe, hogyan is zajlik az éjszakai pályakarbantartás a világ talán legtöbbet dicsért pályarendszerében a franciaországi Három Völgyben, azon belül is az egyik legdivatosabb síterepen Courchevel-ben.

Zárás után egy órával, délután fél hatkor kezdődik a ratrakos munkaideje. Addigra már a legtöbb síelő elhagyta a pályát, kivéve azt a néhány apres-ski megszállottat, akik saját magukat sem kímélve majd még néhány pohár után fognak lecsúszni a sötétben. A munka azzal kezdődik, hogy amit mi napközben lesíeltünk a pályáról, azt vissza kell rakni. A pályamunkások szerint a síelők el sem tudják képzelni mennyi havat hordanak le a pályáról vagy túrnak ki a pálya szélére. Ezt a hatalmas mennyiséget kell szépen visszajuttatni a helyére.

A ratrakvezetők többsége amellett, hogy első osztályú műszaki szakember, még kiváló síelő is, ezért pontosan tudják, hogy a pálya melyik része lehet kritikus, ha nem terítik le vastagon hóval másnapra. A pályák nagy része persze elképesztően meredek bármilyen jármű számára, egy súlyos ratrak sem tud minden pályára felkapaszkodni, ezért csak itt 220 darab rögzített pont van a pályák mellett, ahová a ratrak csörlőjét be lehet akasztani és így a meredekebb pályákkal is meg tudnak birkózni.

Courchevel völgyhöz hozzátartozik a szomszédos La Tania is. A két terep összesen 140 kilométernyi pályát jelent minden este a munkagépeknek, amely területre átszámítva pontosan 528 hektár pályafelület. Itt minden este 21 rakrak vág neki a pályáknak 41 sofőrrel váltott műszakban. Az első csoport munkaideje hajnal 1-ig tart, majd jön a váltás, akik még reggel 9-ig dolgoznak a pályákon.

Nem olcsó mulatság egy ilyen pályakarbantartó gép. Az átlagos áruk kb. 250 ezer euró (63 millió forint) darabonként és óránként megesznek akár 25-30 liter dízel benzint miközben kb. két hektárnyi területet tudnak rendbe tenni. Ezek az adatok megdöbbentőek, csak a courcheveli részen egy óra alatt a 21 rakrak kb. 577 liter üzemanyagot fogyaszt el. Ki lehet számolni, hogy ennyi üzemanyaggal melyik síterepre lehetne eljutni Budapestről.

Ezeket a költségeket természetesen valahogy be kell építeni a bérletárakban, de ezen felül van még egy jó pár dolog, amely húzós tételt jelent az üzemeltetésben. A megállás nélkül üzemelő legmodernebb liftek óriási mennyiségű elektromos áramot fogyasztanak, és akkor még nem beszéltünk a hóágyúkról. Csak itt 562 (!) hóágyúval próbálják pótolni azt, amit a természet elfelejtett vagy ha kell akkor a jeges vagy kopott pályarészeket javítani.

Talán ebből is látszik, hogy milyen hatalmas költségekkel jár a síterepek üzemeltetése. Nem csoda, ha azt halljuk, hogy pl. Ausztriában a pályák egyharmada nyereséges csak, a másik egyharmad éppen csak meg tud élni és van a maradék egyharmad, akik tartósan veszteségesek. Ezek után tényleg minden tiszteletünk a magyarországi pályák üzemeltetőinek, akik megszállottként tartják életben a hazai dombokat. Természetesen költségeik és bevételeik nagyságrendekkel különböznek a külföldi pályáktól, de a nehézségekről bőven tudnának mesélni. Terveink szerint hamarosan egy magyar pálya üzemeltetésének nehézségeiről is beszámolunk majd. 

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.