Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Emelkedett a lavinaveszély a Magas-Tátrában

2007.01.22. Bata Attila

Emelkedett a lavinaveszély a Magas-Tátrában Az előző napok kedvezőtlen időjárása miatt harmadik fokozatra emelték a lavinaveszély mértékét a Magas-Tátrában az 1500 méter feletti területeken. Az utóbbi napokban jelentősebb mennyiségű hó hullott a magasabb részekre és az orkán erejű szél továbbra sem lankad.

Bár egyelőre a síelésre még nincs jelentős hatással, de visszatért a tél a Magas-Tátrába, annak is a magasabban fekvő részeibe. Az elmúlt 24 órában folyamatosan havazott és az alacsonyabban fekvő részeken 15 cm, fentebb pedig 35 cm friss hó hullott. Az 1500 méter feletti területeken átlagosan 20-40 centiméteres összetömörödött hóréteg helyezkedett el eddig is, amelyre most ráhullott a friss hóréteg.

A 35 fokos, vagy annál meredekebb lejtőkön lavinaképződéshez teljesen ideális körülmények alakultak ki. A Hegyi Szolgálat szakemberei felhívják a figyelmet, hogy a most lehullott laza szerkezetű hótömeg könnyen leválhat a megfagyott alapról. A helyzetet továbbá súlyosbítja, hogy a hegygerincen továbbra is állandósultak a 100 km/órás széllökések.

Általánosságban azt lehet mondani, hogy az 1100 méter feletti szélvédett területeket nagyjából összefüggő hótakaró borítja. A lehullott hó eléggé egyenetlenül oszlik el a szlovák hegyeken belül is. Az Alacsony-Tátrában és a Fátrában maximum 65 cm havat találunk, de ugyanitt akadnak teljesen hómentes területek is. Ugyanez a jellemző a Magas-Tátrára hegyeire, ahol 0-165 centiméter hó található.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.