Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Albrecht: osztrák versenyzőből lett bolgár

2007.02.04. Bata Attila

Albrecht: osztrák versenyzőből lett bolgár A bolgárokat az idei világbajnokságon a korábbiakhoz képest nagyobb figyelem övezi, köszönhetően a nemzeti csapathoz került Kilian Albrecht miatt, aki korábban osztrák színekben versenyzett. A bolgár hatóságoknak gyorsított eljárással sikerült elintézniük, hogy Albrecht megkaphassa a bolgár útlevelet.

Albrecht története egy kicsit bennünket is érint, hiszen mi magyarok is részesei voltunk Albrecht állampolgárság-kereső kalandjainak. A világklasszisoktól hemzsegő osztrák csapatba nagyon nehéz bekerülni. Akinek kevésen múlik, hogy nem kerül be a négy legjobb osztrák közé, az a képességei  alapján vélhetően még a világ legjobbjai közé tartozik, és bármelyik ország csapatába beférhet.

Így gondolkodik Albrecht is: "Teljesen nevetséges volt, hogy egyszerűen kitettek az osztrák csapatból. A profi sport egy hivatás, ugyanazok a szabályok érvényesek rá, mint bármelyik más állásra. Ha meg van a képességed és a tudásod, akkor oda kell menned, ahol alkalmazni akarnak téged."

A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) illetékesei nem nézik jó szemmel a mostanában elharapózó hirtelen jött új állampolgárságú versenyzőket. Gian-Franco Kasper elnök szerint, tisztában vannak azzal, hogy nagy világversenyek előtt az erős nemzetek csapataiból kimaradó versenyzők más színekben próbálnak szerencsét, és hamarosan összeül a szervezet elnöksége, hogy ennek gátat szabjon. A pletykák szerint, ezentúl legalább két éves állampolgárság után lehet csak az új ország színeiben versenyezni.

A New York Times felhívta az Ausztriában tréningező, most már bolgár versenyzőt, aki tagadta, hogy pénz fogadott volna el az állampolgárságért. Arra a kérdésre, hogy hányszor járt Bulgáriában az útlevél átvétele előtt csak hangos nevetés hallatszott a vonal másik végén és a kérdés megválaszolatlan maradt.

Albrecht kálváriája tavaly előtt kezdődött, amikor először került olyan helyzetbe, hogy kevés esélye volt bekerülni az osztrák nemzeti csapatba. Először szóba került, hogy a Dubai válogatott színeiben indul a tavalyi Olimpián, de az ázsiai ország még sí szövetséggel sem rendelkezett és nem volt tagja a FIS-nek. Mindenesetre az osztrákok adtak neki még egy esélyt az Olimpia előtt, de nem tudta magát beverekedni az osztrák csapatba.

Az idén ősszel felröppent a hír, hogy magyar színekben fog versenyezni, több osztrák síelővel együtt, de a honosítás folyamata valahol elakadt. Miután a magyar lehetőség meghiúsulni látszott, gyorsan felvette a kapcsolatot a bolgár szövetséggel. A kapcsolatfelvételben segítségére volt jó barátja, a német királyi családból származó, ma is aktív síelő Hubertus von Hohenlohe, akinek voltak kapcsolatai a bolgár szövetségnél.

A megegyezés összejött és így Albrecht már az egyik leggyorsabban fejlődő bolgár síterep logójával a ruháján kezdheti meg első futamát az idei világbajnokságon. A többi bolgár síelő versenyeztetéseinek körülményeiről nincs jó véleménnyel. "Akármelyik versenyre utaznak, mindig a legrosszabb körülmények között laknak, néha olyan szobákban szállnak meg, amely igazából csak egy WC."

Albrecht a 2002-es Olimpián a negyedik helyen végzett műlesiklásban. A világbajnokságon, amennyiben minden a tervek szerint alakul, február 17-én rendezik meg a férfiak szlalom versenyét.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.