Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kicserélik az 59 éves ülőszékes liftet - egy hasonlóra

2007.02.24. Bata Attila

Kicserélik az 59 éves ülőszékes liftet - egy hasonlóra Jelenleg két darab már nyugdíjas korú sílift üzemel Észak-Amerikában, abból az egyik Vermont hegyeiben. A síterep döntést hozott arról, hogy kicseréli a majdnem hatvan éves szerkezetet és helyette épít - egy teljesen hasonlót. A hagyományok tisztelete volt a fontosabb a döntéshozatalkor.

Komoly döntést kell hozniuk tavaly az amerikai Mad River Glen Ski Area részvényeseinek. Itt működik Észak-Amerika egyik (összesen kettő van!) legöregebb együléses felvonója. Sokkal olcsóbb lenne egy modern kétüléses vagy egy négyüléses liftre cserélni, de a helyiek ragaszkodnak a hagyományokhoz és a drágábbik megoldást mellett döntöttek és egy másik együlésesre cserélik.

A 158 ülésből álló lift kb. 420 utast képes szállítani óránként. Ez valószínűleg így is marad, hiszen a hagyomány kötelez. A dízel motorral hajtott egy üléseshez hozzátartozott egy legalább félórás sorbanállás is, amely szintén megmarad a jövőben is. A lift alacsony kapacitásának köszönhetően azonban a tökéletes élményben részesülhetnek azok, akik az üres domboldalon csúsznak le. A legzsúfoltabb napokon is szinte egyedül lehet síelni ezen a pályán.

A síterep másik érdekessége, hogy legalább 1700 tulajdonosa van. Mad River Glen az egyetlen részvénytársaságként működő amerikai síterep, amelynek vannak hátrányai is. A jelen esetben például az összes részvényessel egyeztetni kellett a lift átépítése előtt. A részvényesek 81 százaléka megszavazta, hogy az 1948-ban épített lifthez hasonló lift épüljön a kiszolgált lift helyén, így nem lesz modern többszemélyes ülőlift továbbra sem a General Stark hegy oldalában.

A régi liftből csak az oszlopok maradnak meg, hiszen a mérnökök szerint ezek sokkal jobbak mint a ma használt oszlopok. Az oszlopokat áthelyezik és új betonalapot kapnak. Az ülőszékekből 140-et árverésre bocsátanak, ahol a részvényesek elsőbbséget élveznek. Az ülőszékek kikiáltási ára ezer dollár. Az árverésekből és az egyéb adományokból befolyt összeg a másfél millió dolláros beruházás költségeit csökkenti majd.

Csak annyi változást engednek meg a helyiek, hogy a lift megfeleljen a modern kor biztonsági szabályainak és dízel motor helyett elektromos áram fogja hajtani a jövőben. Az új ülőszékek amennyire csak lehet tökéletes másolatai lesznek a korábbi székeknek. Az építkezést már tavasszal megkezdik, hogy a következő szezon kezdetére már üzemelhessen az új-régi együléses felvonó.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.