Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

VB 2013: nagyszerű síterepek vetekednek egymással

2007.05.11. Bata Attila

VB 2013: nagyszerű síterepek vetekednek egymással Április végén lejárt a 2013-as havas világbajnokságok nevezési határideje. Az előzetes hírekhez képest nagyobb meglepetés nem történt, mindössze az számított újdonságnak, hogy az amerikaiak is harcba szállnak a 2013-as alpesi VB megrendezéséért, Vail és Beaver Creek az utolsó pillanatban beadta jelentkezését.

Talán a legnagyobb érdeklődés az alpesi világbajnokságot kíséri. Nos, jövő tavasszal nem lesznek könnyű helyzetben a döntéshozók, hiszen igazán "parádés" a mezőny. Az indulók között szerepel az osztrák Schladming, amely nem sokkal maradt le a 2011-es VB rendezéséről a német Garmisch-Partenkirchen ellenében. Sokak szerint az osztrákok az első számú favoritok, bár nem lehet tudni, hogy milyen hatással lesz pályázatukra, hogy a 2014-es Téli Olimpia megrendezésének egyik esélyese Salzburg.

Mindenesetre nem lenne újdonság, ha egy ország egymást követő években világbajnokságot és Olimpiát is rendezhetne. Így történt ez 2005-ben és 2006-ban, amikor az olaszok voltak a házigazdák, de a 1988-89-es rendezvények is Észak-Amerikában zajlottak. Mindenesetre a schladmingiak stájer rendezvényként próbálnak korteskedni, megkülönböztetve magukat a 2014-es Salzburg tartományi összefogástól, és próbálják felhívni mindenki figyelmét, hogy az esetleges Olimpia egyetlen versenyét sem tervezik a Schladming melletti négy hegyen megrendezni.

Komoly riválisnak számít majd a tekintélyes múlttal rendelkező svájci St. Moritz és az olasz Cortina d'Ampezzo. Korábban mindkét síterep számos rangos versenynek adott már otthont, és ezekben a városokban is minden adott egy remek VB megrendezésére. Sokáig kétséges volt, hogy az amerikaiak benyújtják-e pályázatukat, és pályázat esetén melyik síterep jöhet szóba esetleges rendezőként. Végül egy igazi nagyágyúval neveztek, Vail és Beaver Creek közösen adta be a pályázatát.  

Szintén a bőség zavara a jellemző az északi VB pályázóira. A jelöltek között szerepel a svéd Falun, a finn Lahti, a német Oberstdorf, az olasz Val di Fiemme és a lengyel Zakopane. Nagyon jó lenne egy ilyen rangos verseny a Magas-Tátrában, bár intő jel, hogy a 2011-es pályázaton Zakopane úgy járt, mint mi a labdarúgó EB pályázatunkkal, egy szavazatot sem kapott.

Nem jelentkezett egyetlen város sem, hogy megrendezné a 2013-as snowboard világbajnokságot, így a pályázat határidejét meghosszabbították. A freesytle világbajnokságot valószínűleg a norvég Voss-ban rendezik, hiszen más nem pályázott, míg a 2012-es sírepülő világbajnokságra a cseh Harrachov és a norvég Vikersund jelentkezett.

A FIS 1996-os rendezéssel kapcsolatos kemény feltételei óta nem fordult elő, hogy ilyen nagy számban tülekednének a rendezés jogáért. 1996 óta ugyanis a vesztes pályázók nem kapják vissza a nevezési díjakat és a rendezőknek jelentős többletköltséget jelent, hogy edzésnapokat kötelező biztosítani a résztvevőknek.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.