Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Alpesi versenyhírek: Raich, Miller, és a többiek

2007.08.03. Bata Attila

Alpesi versenyhírek: Raich, Miller, és a többiek Lassan elkezdik a felkészülést a világ legjobb alpesi síelői. Sokan május óta most csatolnak lécet először, de vannak, akik már szorgosan gyakoroltak az európai gleccsereken. A nemzeti válogatottak nagy része a remek hóviszonyokat kínáló új-zélandi és dél-amerikai pályákon készül az idei szezonra.

Remek szezont zárt Anja Pärson, a svédek üdvöskéje. Három világbajnoki arannyal a zsebében nem is volt kérdéses, hogy a svéd szövetség újabb szerződés köt vele, a korábbiakhoz hasonló feltételekkel készülhet fel a következő szezon versenyeire. A korábban sikeresen bevált módszer szerint Pärson továbbra is édesapjával edz. Az új szerződés a három évre szól, a következő Téli Olimpiáig tart.

A síelők nagy része megkezdte a szokásos nyári utazásait a déli félteke pályái felé. Az osztrák Benni Raich és Mario Matt közösen utazott el augusztus 2-án a most már hóban egyre gazdagabb új-zélandi síterepre, Treblecone-ra. Az osztrákok a technikai számokat gyakorolják Új-Zélandon. Raich az idei szezonban szeretné visszaszerezni első helyét a norvég Svindaltól, ezért hamarosan Portilloba, a chilei hegyekbe utazik, ahol az osztrák lesikló válogatott edzőtáborozik. Raich szerint, ha javulni tudna a gyors számokban, akkor idén megnyerhetné az összetett Világkupát.

Ugyancsak Portilloban gyakorol a másik osztrák élversenyző, Hermann Maier, aki már a finomhangolásnál tart az új HEAD léceivel. Maier jelenleg a sícipőket is teszteli, még nem döntötte el, hogy milyet választ a következő szezonra. A chilei táborban Maier mellett más klasszisok is megkezdik az edzéseket, pl. Aksel-Lund Svindal vagy Bode Miller.

Új-Zélandon igencsak erős forgalom várható augusztusban. Számos női válogatott választotta az itteni hegyeket a felkészülés helyszínének. Ide indult a tíz versenyzőből álló amerikai női csapat Mancuso és Kildow vezetésével. Augusztus 19-én, szinte órára pontosan váltja őket Round Hill terepén a svájciak női csapata.

Szintén Új-Zélandra, a Hutt hegy lejtőire érkezik majd az osztrák női csapat is augusztus 12-én. Úgy néz ki, hogy a héten megsérült Marlies Schild részt vehet az edzőtáborban. Jól sikerült az operáció, és egy speciális védőkötéssel gyakarolhat az edzőtáborban. Az osztrák klasszis a zermatti gleccseren törte el a bal kézfejét. Sérüléssel bajlódik Renate Götschl is. Térdfájdalmai kiújultak a mölltali gleccseren tartott edzéseken. Azóta már megoperálták, de még legalább egy hétig biztosan nem edzhet.

Bode Miller már korábban bejelentette, hogy a jövőben nem kíván az amerikai csapatban versenyezni. Eheti interjúban kijelentette, hogy azért szakított a csapattal mert a szövetség 60-70 ezer dollárral akarta csökkenteni a támogatását, és nem fogadta el egyéni elképzeléseit sem a versenyzéssel kapcsolatban. "Akár a csapattal, akár egyedül készülök fel, mindenképpen saját magam fizettem volna a versenyeztetésemet, így legalább magam választom ki a segítőimet." Bár Miller egyénileg indul, de a FIS szabályainak értelmében köteles lesz az amerikaiak nemzeti színeit a síruháján viselni.

Szintén népszerű edzőtábor az argentin Tűzföld. Augusztus 8-án érkeznek ide a svájciak lesikló specialistái. Egy hetet töltenek az Ushuaia-i síparadicsomban, majd tovább utaznak a chilei határ közelében található másik felkapott síterepre, Las Lenas-ra. Helyüket Albrecht vezetésével a szlalom csapat foglalja majd el.

A szomszédaink is kedvelik ezt az argentin terepet, hiszen már itt gyakorol a műlesiklás szlovák reménysége, Veronika Zuzulova. Az egyre jobb eredményekkel büszkélkedhető Zuzulova édesapjával, aki egyben edzője is, utazott Argentínába, miután nem volt szerencséjük az európai gleccsereken végzett edzésekkel. Augusztus 18-án érkeznek ide a horvát csapat legjobbjai Ana Jelusic vezetésével. Figyelemreméltó, hogy a horvátok júliusban elvitték a legjobb férfi és női versenyzőiket (A,B és C válogatottakat) egy kéthetes edzőtáborba a zermatti gleccserre.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.