Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Érdekességek a söldeni versenyek előtt

2007.10.26. Bata Attila

Érdekességek a söldeni versenyek előtt Sölden újra nekifut a tizedik jubileumnak. A tavalyi eső elmosta a versenyt, de az idén már ez a veszély nem fenyeget. Szombaton rendezik meg a női, vasárnap pedig a férfi futamokat. Sok érdekes történt a versenysportban mostanában, ezekből válogattunk - a teljesség igénye nélkül.

Sölden nagyon készül. A környéken található 25 000 vendégágy nagy része már foglalt. A szervezők titkon abban reménykednek, hogy megdől a 2005-ös nézettségi rekord, amikor 29 500 néző tekintette meg a versenyt a helyszínen. A hóviszonyok kedvezőek, a pálya készen áll a szezon első versenyére.

Először a szövetségi kapitányok kaptak a fejükhöz, amikor kiderült Hans Pieren lesz a versenyigazgató. A versenyzők között csak a "Jeges" becenévre keresztelt versenyfőnök valamilyen megmagyarázhatatlan vonzalmat érez a pályák mesterséges jegesítése iránt. Bár korábban azt ígérte, hogy Söldenben annyira jók a viszonyok, hogy nem kell jegesíteni, néhány csapat nem hitt neki.

A svájciaknál majdnem halálos áldozatot is követelt a jegesítés. A Saas Fee gleccserén edzőtáborozó csapatnak helikopterekkel szállították fel a hatalmas vizesdézsákat, amelyet a személyzet locsolt szét a pályán. Az egyik svájci edző olyan szerencsétlenül lépett, hogy vizestömlővel a kezében eltűnt az egyik gleccserhasadékban, és csak a feje emelkedett ki. Szerencsére az utolsó pillanatban sikerült őt kihúzni, mielőtt elnyelte volna őt az alatta tátongó hatalmas mélység.

A szövetség is újítgat. Kell egy pár futam, amíg megszokjuk majd az új rajtsorrendeket, amelyet csak egy olyan számítógép találhatott ki, amibe beprogramozták, hogy a verseny izgalmas is legyen, a legjobbak se a legrosszabb pályán jöjjenek le, és a reklámok is beleférjenek a közvetítésbe.

Közben az olasz szövetség bekavart a nemzetközi szövetség terveibe. A FIS az autóversenyekhez hasonló sorozatban gondolkodik, stabil helyszínekkel. Erre az olaszok kijelentették, hogy aki a következő szezonban Itáliában versenyt akar rendezni, az perkáljon le félmillió eurót. Az eddigi színhelyek, Alta Badia és Bormio annak ellenére, hogy tavaly rengeteget költöttek fejlesztésre, kapásból visszautasították az ötletet. Az olasz szövetség jövőre Dél-Tirolba vinné a versenyeket, ahol kifizetnék a kért összeget, csak itt még komolyabb versenyeket sosem rendeztek.

Az első verseny előtt lehetetlen megjósolni az esélyeket. A tűz és víz, Maier és Miller, újra egy csapatban versenyez. Miller tizenegy év után szakított az amerikai csapattal és saját zsebből fizeti versenyeit, edzőit és teljes évadját. Bevallása szerint az idén jobban odafigyel a technikai számokra, de a vetélytársak inkább akkor ijedtek meg, amikor Miller bejelentette, hogy az idén visszafogja alkoholfogyasztását. A hétvégi futam előtt hátsérüléssel bajlódik, indulása kérdéses.

Nem kérdés, hogy Maier elindul, bár az edzéseken csak az osztrák titánok hátát nézhette. Sem az osztrák kapitány, sem a Head vezére nem vár túl sokat tőle, amely akár serkentőleg is hathat rá. Maier nyerte az utolsó söldeni versenyt, de idén már a dobogó is meglepetés lenne. Szakértők szerint egy-két versenyt elcsíphet, de tartósan nem lesz a legjobbak között.

Az osztrák csapat néhány hete Vatikánban járt, fogadta őket a Pápa. Sokan életük legnagyobb élményének nevezték a látogatást. Raich is élete legnagyobb élménye előtt áll, az ősz elején jelentette be, hogy tavasszal házasságot köt a női csapat klasszisával, Marlies Schild-del.

Az amerikaiak pedig már a holtszezonban is házasodtak. Lindsey Kildow nevét ne is keressük a rajtlistán, ezentúl Lindsey Vonn néven versenyez. Szintén férjhez ment Sarah Schlepper is. Az amerikaiak főleg olimpiai bajnokaikban bízhatnak. Ted Ligety és Julia Mancuso becsülettel végigdolgozta a felkészülést.

Az idei szezonban nincs un. főverseny, sem világbajnokság, sem Olimpia. Nem lehet tudni, hogy ki melyik időszakra időzíti majd a csúcsformát. Az első verseny előtt pedig mindig teljes a bizonytalanság, az sem lenne meglepetés, ha egy esélytelenebbnek tartott versenyző futna be a végén.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Top Tirol Apartmanház csillagcsillagcsillagcsillag
Az apartmanház Huben faluban, Söldentől északra található. A síbusz megállója közvetlenül a ház előtt van, amivel 10 perc alatt a kabinos felvonónál lehetünk. A házban összesen 24 db, 6 különböző típusú 2-7 fős apartman található és egy kiváló wellness részleg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.