Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hamarosan négyezres csúcs lesz a Kis-Matterhorn?

2007.09.26. Bata Attila

Hamarosan négyezres csúcs lesz a Kis-Matterhorn? Ha a természetnek nem sikerült négyezer méter magas csúcsot faragnia a svájci Kis-Matterhorn csúcsából, akkor a zermatti lifttársaság besegít egy kicsit. Egy 117 méter magas tornyot építenének, amellyel a hegy magassága éppen elérné a marketing szempontból is jól hangzó bűvös határt.

A jelenleg 3873 méter magasnak elkönyvelt csúcs tetejére a helyi felvonótársaság egy 117 méter magas üvegpiramist építene. A piramisban helyet kapna egy vendéglő, egy multimédiás konferenciaterem és egy szálloda, bár a szakértők szerint az átlagembernek nem olyan könnyű elaludnia négyezer méteres magasságban. A látogatók egy speciális kabinon keresztül juthatnának csak be az építmény belsejébe, amely kiegyenlíti a belső és a külső légnyomás közti különbséget.

Sokan felháborodással fogadták a terveket, a környezetvédők pedig teljesen értetlenül állnak a tervek előtt. A dolognak további pikantériát kölcsönöz az a tény, hogy a tervpályázatot egy olyan építész nyerte meg, aki korábban már nyilvánosan is javasolta, hogy robbantsák fel a Matterhorn csúcsát, mert akkor a körülötte élő emberek nem lennének annyira letargikusak, mert nem kellene állandóan árnyékban élniük.

Sokan már szabályosan folyamatot látnak abban, ahogy a gazdag vállalkozók lépésről-lépésre becserkészik a magas svájci hegyeket. Davos, Laxeralp, Arosa vagy Les Diablerets egykor érintetlen felsőbb régióiban szokatlanul megerősödött az építési láz és a tehetős külföldiek beáramlása. A helyzetet csak rontja, hogy az őslakosok pedig a egymásután hagynak fel a nehéz megélhetést nyújtó hegyi életmóddal és költöznek be közeli városokba.

Megálmodói által "Zermatt Eiffel tornyának" nevezett építmény a tervek szerint 100 millió euróba kerül majd és reményeik szerint turisták tömegeit fogja Európa legmagasabb felvonóval elérhető csúcsára csalogatni. Az ellenzői szerint inkább örökre elcsúfítja a csodás hegyeket és a turisták csak szörnyülködni fognak a svájciak megalomániáján.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.