Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Már hóágyúznak Csorba-tó és Donovaly pályáin

2007.11.07. Bata Attila

Már hóágyúznak Csorba-tó és Donovaly pályáin Újabb havas napok elé néznek a szlovák síterepek. Országon átrobogó hófelhők a hétvégéig akár tekintélyes havat is lerakhatnak a magasabb helyeken. Donovaly mindkét oldalán és a Csorba-tónál, annak ellenére, hogy itt már 20 cm hó esett, tegnap beindultak a hóágyúk.

Hétfő estére már sok helyen befehéredtek a domboldalak, a Nyugati-Tátrában 10 cm, Csorba-tó mellett 20 cm, Zdiarban 15 cm hó esett. Az ország többi síterepét ugyan vastagságban kevesebb hó borította, de megérkezett a havazás Chopok, és a Vratna-völgy terepeire is.

Donovaly és Csorba-tó síterepeit üzemeltető társaság gondolt egy merészet és mindkét síterepen hétfőn beindította a hóágyúkat. Csorba-tónál a délutáni órákban üzembeállítottak 13 darab hóágyút. Donovaly-ban a síterep mindkét oldalán elkezdték a hógyártást.

Azt még az üzemeltetők sem tudják megjósolni, hogy mikor és hol lehet az idén először síelni Szlovákiában, de úgy látszik ragadós volt az amerikai és osztrák példa, komoly presztízs és marketing értéket jelent az először üzemelő síterep rangja. Szlovákiában ez a verseny hagyományosan Csorba-tó és a közelében található Roháce-Spálená között szokott eldőlni, nem valószínű, hogy az idén más is bele tudna szólni kettejük versengésébe.

Csorba-tó tavaly már november elején megkezdhette a működését, de aztán beköszöntött a meleghullám és a síterepet ideiglenesen be kellett zárni. Később az ünnepekre sikerült kinyitniuk, de az akkori helyzet súlyosságát pontosan mutatja, hogy a Solisko oldalában közlekedő felvonó csak január végén szállíthatta az első síelőit.

Errefelé legutóbb 1974 novemberében indított korai támadást tél tábornok, akkor egy kiadós havazás után 51 cm havat mértek, ami csúcsbeállítása volt 1922 novemberének, amikor centiméterre pontosan ennyi hó esett.

További jó hír, hogy Csorba-tónál elkezdték egy új pálya építését is, de a rossz hír, hogy nem a legjobban haladnak az építkezéssel. Az új pálya különlegességét az jelenti, hogy harminc éve nem épült új sípálya a Magas-Tátrában. A pálya mellé új felvonó is épül majd, de az már biztosan csak jövőre. Az új pálya építését figyelemmel követjük, amint átadása belátható távolságba kerül, jelenteni fogjuk.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.