Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lesz-e víz a dél-francia tározókban az idei szezonban?

2007.12.08. Bata Attila

Lesz-e víz a dél-francia tározókban az idei szezonban? A dél-francia síterepek népszerűségét a rendkívül kedvező szállás és bérletárak jelentik elsősorban. Bár nem egy hatalmas régióról beszélünk, mégis óriási különbségek lehetnek a szomszédos síterepek hóviszonyait tekintve akár ugyanabban a szezonban is. Puy St Vincent után újabb két terep következik.

Gap

Novemberben teljesen vegyes volt a kép az új szezon várakozásaival kapcsolatban. A térséget nyár közepe óta sújtó komoly aszály miatt néhány víztározóban alig volt víz. Ez akár a hóágyúzásra nézve is aggasztó lehet. Gap polgármestere például megtiltotta a privát uszodák feltöltését, a kocsik mosását, és minden nagyobb vízfogyasztással járó tevékenységet.

A környéken található de Serre-Poncon, Nyugat-Európa egyik legnagyobb víztározója, amelynek szintje legalább húsz méterrel a szokásos alatt van. A mostani szintet általában februárban szokták mérni, miután hónapokon át dübörögtek a hóágyúk. A közeli síterepek saját és kisebb víztározóikból is nagyon hiányzik egy jelentős mennyiségű vízréteg. Nagyon fontos lenne, hogy a december csapadékos legyen, így legalább a tározók is töltődhetnének egy kicsit.

Dévoluy

Nem sok jót hozott itt a nyár. Az egyik legnagyobb francia sípálya üzemeltető, a Transmontagne csoport csődje alaposan felborzolta a kedélyeket. Számos itteni ingatlan tulajdonos adta ki a csődbe ment cégen keresztül szállásait, de nagyon nehéz lesz a csőd után a pénzükhöz jutniuk.

Ha csak a havas napok számát nézzük, akkor tavaly Dévoluy ugyanolyan szezon zárt, mint tavaly előtt. Összesen 127 napon keresztül sikerült nyitva tartaniuk. Azonban ez a 127 nap nem igazán volt mindig teljes üzemmódban, ennek is tudható be, hogy a síelők száma 13 százalékkal csökkent, amely az összes bevételt is ugyanilyen mértékben csökkentette.

Okulva az előző szezon tapasztalataiból, a már meglévő nyolcvanezer köbméteres tározó mellé építettek még egy százezer köbméteres tározót is. Az idei szezontól a síterep 30 százalékát lehet majd mesterséges hóval beteríteni, köszönhetően a 149 darab hóágyúnak. A tározókat a környékbeli kutakból töltik fel, amelyek nem csak a sípályák vízellátását szolgálják. A megállapodás szerint a síterep elsőbbséget élvez a többi felhasználóval szemben a vízfelhasználás tekintetében.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.