Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jövőre kötelező a téli gumi az osztrák utakon

2007.12.11. sielok.hu

Ausztriában 2008. január 1-től egy új törvény lép életbe az autók, járművek kötelező téli tartozékaival kapcsolatban. A törvény bevezetése már korábban is felmerült, de a hatalmas novemberi havazásokban kialakult közlekedési fennakadások után már az a korábbi ellenzők is megváltoztatták véleményüket.

November 1.-április 15. között télies útviszonyok esetén kötelező a téli gumi vagy a hólánc használata. Személygépkocsival, valamint a megengedett 3500 kg összsúlynál nem nehezebb teherautóval november 1.-április 15. között télies útviszonyok esetén Ausztriában csak abban az esetben indulhatunk útnak, ha

  • minden kereket téli abronccsal láttunk el, vagy
  • a meghajtó kerekekre hóláncot szereltünk fel.
Hólánc használata azonban csak akkor megengedett alternatíva, ha az úttestet összefüggő, vagy jelentősebb mértékben nem megszakított hó- vagy jégréteg borítja, így a hólánc az úttestet nem károsítja. Az előzőekből adódóan latyakos, hókásás úton sem a hólánc, sem nyári gumi használata nem megengedett, csak téli gumival közlekedhetünk.

Büntetések

Aki nem tartja be ezeket az előírásokat, a következő bírságokra számíthat. Amennyiben egy szokásos ellenőrzés esetén nem megfelelő gumikkal autózunk, akkor 35 eurós helyszíni bírságot kell fizetni. Ha azonban - pl. nagyfokú veszélyeztetés miatt - feljelentésre kerül sor, emelkedik a bírság összege, akár az 5000 eurót is elérheti. Ezenkívül a hatóságok ki is állíthatják a forgalomból az adott járművet.

A törvény 2008. január 1-jével lép életbe.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.