Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Évforduló: Csehszlovákia legsúlyosabb lavinabalesete

2008.01.16. Bata Attila

Évforduló: Csehszlovákia legsúlyosabb lavinabalesete Szomorú évfordulóra emlékeznek ma Szlovákiában és Csehországban. Pontosan negyven évvel ezelőtt a mai napon történt az akkori Csehszlovákia legtöbb áldozatot követelő lavinabalesete. A Kubinska Hola környékén lezúduló hótömeg összesen ötvenhárom áldozatot temetett maga alá.

1968. január 14-én népes hallgatói sereg érkezett a mai Szlovákia területén található Kubinska Hola síterepére a mai Csehország területén található Brno műszaki főiskolájáról, hogy teljesítse testnevelési óraként felvett kötelező síelését, és az igazolást a leckekönyvébe megszerezze.

A szezon nem a legjobban indult az akkori csehszlovák síterepeken, sokáig az átlag feletti volt a hőmérséklet, és csak januárban érkezett meg az első komolyabb havazás és vele együtt a hidegebb idő is. Sokan nagyon várták, hogy végre lehetett már síelni.

Január 16-án reggel a hegyi turistaház előtt gyülekeztek a hallgatók és kísérőik, összesen ötvenheten. Nem sokkal tíz óra előtt három hallgató az egyik oktatóval együtt elment, hogy síelésre előkészítse a léceket. A tragédia negyed tizenegykor következett be, amikor hirtelen hatalmas lavina zúdult a ház előtt várakozókra. Mind az ötvenhárman, akik a helyszínen tartózkodtak, az életüket vesztették.

A lavina olyan gyorsan érkezett, hogy esélyük sem volt a menekülésre. A hegyimentők mai munkatársai szerint a lavinaomlás előtti időszakban rendkívül hideg idő köszöntött be, amely teljesen keménnyé fagyasztotta a hóréteget. Erre a kemény rétegre hullott később nagyobb mennyiségű friss hó, amely megindult a széllökések következtében.

Egy másfél méter vastag és 450 méter széles hófal indult lefelé nagysebességgel 1320 méteres magasságból. A meredek hegyoldalban száz kilométeres sebességgel lezúduló lavina mindent betemetett, az útjába került fákat kidöntötte, körülbelül 300.000 köbméter hó zúdult le. A lavina a turistaház alatt hatszáz méterrel állt meg.

A turistaház ma már nem áll, 1973-ban leégett. A tragédia helyszínén fából készült emlékmű emlékeztet mindenkit a katasztrófára. A helyiek 1977-től emlékversenyt rendeztek az áldozatok tiszteletére. Később, 1996-tól a síversenyeket nem folytatták. Több mint egy évtizedes szünet után tavaly rendezték meg újra az emlékversenyt.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.