Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fellendült a francia terepek forgalma januárban

2008.02.27. Bata Attila

A francia hegyi települések önkormányzatai tájékoztattak az idei francia téli szezon első feléről. A jelentés legfontosabb megállapítása, hogy a tavalyi kedvezőtlen, egyes helyeken siralmas, szezon után az idén visszatért a remény a síterepkre, az eddigi adatok biztatóak.
Col de la Loze (2305 m)-n lévő hütte terasza, háttérben a Mt. Blanc | Fotó: Békássy Szabolcs
Col de la Loze (2305 m)-n lévő hütte terasza, háttérben a Mt. Blanc | Fotó: Békássy Szabolcs

A tavalyi szezonban a dél-francia országrész és a Pireneusok egyes terepei igencsak küszködtek a téli enyhe időjárással. Volt olyan síterep, ahol tavaly 80 százalékkal csökkent a forgalom, de sajnos olyan terep is akadt, amely ki sem tudott kinyitni a tavalyi szezonban.

Az idei január kedvező változásokat hozott. Az ún. síelhetőségi mutatók sokkal magasabb értéket mutatnak, mint tavaly ilyenkor. A síelhetőségi mutatót úgy számolják ki, hogy az üzemelő pályák számát arányosítják az összes pálya számához. A tavaly rosszul szereplő Pireneusokban idén átlagosan a pályák 69 %-án lehetett síelni. A többi francia régióban még ennél jobbak a számok.

Az nem meglepetés, hogy a fantasztikus terepekkel büszkélkedhető Északi-Alpok 94 %-os eredményt produkált, azonban figyelemre méltó, hogy a magyarok által is sűrűn látogatott Déli-Alpokban a pályák 97 százaléka nyitva volt januárban.

A remek pályaviszonyok visszaköszönnek a látogatottsági adatokban is. A tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva januárban a legtöbb francia síterep forgalma 50-75 százalékkal emelkedett. Az eddigi szezon nemcsak a gyenge tavalyi szezonhoz képest ígérkezik jónak, hanem akkor is, ha összehasonlítjuk az előző négy szezon átlagaival. Ehhez képest az idén 13 százalékkal többen váltottak síbérletet.

A lifttársaságok mellett a síeléshez kötődő vállalkozások is nagyobb forgalomról számoltak be. Megnőtt a síiskolák forgalma, népszerűbbek lettek a kiegészítő téli programok, de jobban jártak a vendéglők és egyéb vendéglátóhelyek is.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.