Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fellendült a francia terepek forgalma januárban

2008.02.27. Bata Attila

A francia hegyi települések önkormányzatai tájékoztattak az idei francia téli szezon első feléről. A jelentés legfontosabb megállapítása, hogy a tavalyi kedvezőtlen, egyes helyeken siralmas, szezon után az idén visszatért a remény a síterepkre, az eddigi adatok biztatóak.
Col de la Loze (2305 m)-n lévő hütte terasza, háttérben a Mt. Blanc | Fotó: Békássy Szabolcs
Col de la Loze (2305 m)-n lévő hütte terasza, háttérben a Mt. Blanc | Fotó: Békássy Szabolcs

A tavalyi szezonban a dél-francia országrész és a Pireneusok egyes terepei igencsak küszködtek a téli enyhe időjárással. Volt olyan síterep, ahol tavaly 80 százalékkal csökkent a forgalom, de sajnos olyan terep is akadt, amely ki sem tudott kinyitni a tavalyi szezonban.

Az idei január kedvező változásokat hozott. Az ún. síelhetőségi mutatók sokkal magasabb értéket mutatnak, mint tavaly ilyenkor. A síelhetőségi mutatót úgy számolják ki, hogy az üzemelő pályák számát arányosítják az összes pálya számához. A tavaly rosszul szereplő Pireneusokban idén átlagosan a pályák 69 %-án lehetett síelni. A többi francia régióban még ennél jobbak a számok.

Az nem meglepetés, hogy a fantasztikus terepekkel büszkélkedhető Északi-Alpok 94 %-os eredményt produkált, azonban figyelemre méltó, hogy a magyarok által is sűrűn látogatott Déli-Alpokban a pályák 97 százaléka nyitva volt januárban.

A remek pályaviszonyok visszaköszönnek a látogatottsági adatokban is. A tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva januárban a legtöbb francia síterep forgalma 50-75 százalékkal emelkedett. Az eddigi szezon nemcsak a gyenge tavalyi szezonhoz képest ígérkezik jónak, hanem akkor is, ha összehasonlítjuk az előző négy szezon átlagaival. Ehhez képest az idén 13 százalékkal többen váltottak síbérletet.

A lifttársaságok mellett a síeléshez kötődő vállalkozások is nagyobb forgalomról számoltak be. Megnőtt a síiskolák forgalma, népszerűbbek lettek a kiegészítő téli programok, de jobban jártak a vendéglők és egyéb vendéglátóhelyek is.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.