Menü ≡

Gyorsasági Sí Világbajnokság Svájcban

2008.04.14.
Gyorsasági Sí Világbajnokság Svájcban A héten rendezik a svájci Nendaz - Verbier síterepen az XSpeed Ski világbajnokság döntőjét, ahol a világ leggyorsabb síelői találkoznak. A látványos verseny helyszíne a Mont-Fort gleccser, ami olyan fogalommá vált a gyorsasági sízők számára mint a Forma1-es pilótáknak Monaco.
h i r d e t é s

A FIS világbajnoki döntőket április 14-17 között rendezik, amit 18-20-án a Speedmaster és a svájci nemzeti síbajnokság követ.

A gyorsasági sízés lényege, hogy egy meredek egyenes lejtőn kell a versenyzőknek elérni a lehető legnagyobb sebességet. A világrekord jelenleg 250 km/h. Ez már olyan sebesség ami meghaladja a szabadesés gyorsasaságát is!

Az esemény fő támogatója a TAG Heuer svájci óragyártó cég, amely a verseny hivatalos időmérője. Ez a különleges versenyág magában ötvözi az emberi és technikai kihívásokat, ugyanis célja nem más, mint a lejtőn lesuhanó síelő sebességének minél pontosabb lemérése.

Az általában egy kilométer hosszúságú, legmeredekebb szakaszukon 40 fokos pályák három részből állnak. A felső szakasz a gyorsító, a középső, 100 méteres távon az időmérés folyik, a harmadik terület pedig a megállásra szolgál. A FIS, a Nemzetközi Síszövetség előírásai szerint az első időmérő pontot a rajttól 300-400 méterre kell felállítani, mégpedig egy olyan kezdő lendületet adó pályán, ahol az első 400 méteren a versenyző sebessége nem haladhatja meg a 100 km/órát.

A pálya tetejére épített kifutópályán tetejéről a síző szabadesésszerűen nekilódul a lejtőnek, és 15 másodpercen belül 200 km/órás sebességre gyorsul fel. Mindez teljes csendben zajlik, mígnem morajláshoz hasonlítható zaj hallatszik, enyhe rezgés érezhető, ahogyan a "sci-fi alak" végighasítja a levegőt. A rakétaember tökéletes tojás-pozícióba kuporodva, 200-as sebességgel elsuhan a nézők előtt, majd az időmérő zónát elhagyva lelassít. Ennél a sebességnél a fékezés nem egyszerű feladat. A guggoló testhelyzetet a sízők beérkezés után még két focipálya hosszúságú szakaszon megtartják, majd fokozatosan felegyenesednek, és további 200 méter megtétele után fékezni kezdenek. Egy lesiklás nem tart tovább fél percnél.

Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »