Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Amerikaiak újranyitják a bezárt francia síterepet

2009.10.01. Bata Attila

Amerikaiak újranyitják a bezárt francia síterepet Két évvel ezelőtt zárták be a francia-svájci határhoz, valamint a világ egyik legnagyobb sírégiójához (Portes du Soleil) közeli Abondance síterepét. A falu tulajdonában lévő síterepet, amelyet most az amerikaiak újra kinyitnak, a hóban katasztrofálisan gyenge 2006/2007-es szezon után zárták be.
Az Abondance-völgy továbbra is a róla elnevezett sajtról marad a leghíresebb, de a völgy turisztikai vonzereje ismét emelkedhet a következő szezonban. Egy amerikai cégnek köszönhetően újra megnyílik a falu síterepe, amely nem a legjobb adottságokkal rendelkezik, de fontos szerepet játszott a környék turizmusában. Franciaországban még sosem fordult elő, hogy egy már bezárt síterep liftjeit újraindítják, és főleg, hogy ezt egy amerikai cégre bízzák. Nagyon hosszú, tizennyolc hónapos tárgyalások után egyezett meg egymással a falu és az amerikaiak, hogy a következő 12 évben közösen üzemeltetik a síterepet.

A megállapodást már az új polgármester írta alá. A veszteségekkel küszködő síterep bezárása sokak szemében jó ötletnek tűnt annak idején, a falunak többé nem kellett fizetnie a veszteségeket, de a dolog a visszájára fordult. A vendégek száma 30-40 százalékkal csökkent a szezonban. A síterep hiányában, rengeteg üres ágy maradt a környék szálláshelyein, a helyiek rájöttek, hogy még egy veszteséget termelő síterepet is érdemes lenne fenntartani. Ennek egyik egyértelmű jele volt, hogy a bezárást szorgalmazó polgármestert az előző választásokon leváltotta a falu lakossága.

Az amerikaiak az újságban olvasták, hogy bezárt egy francia síterep 2007 májusában, a helyszínre utaztak, rabul ejtette őket a csodás környék, és megkezdődtek a tárgyalások, amelyek azt eredményezték, hogy idén decemberben ismét lehet itt síelni. Az Essert síterep nagyon közel van a Portes du Soleil 600 kilométeres pályarendszeréhez, de nem tagja, nincs is összekötve vele. A pályák 900-1500 méter magasságban helyezkednek el, az infrastruktúra sem rossz, tizenkét lift (köztük egy kabinos) és tizenkét pálya várja a síelőket decembertől.

Az amerikaiak félmillió eurót költenek az infrastruktúra felülvizsgálatára és javítására, decembertől a szokásos liftekkel üzemel a terep, kivéve az Ecuelle ülőszékest, amely valószínűleg csak a februári iskolai síszünetre készül el. Az amerikaiak fejleszteni is fognak, új ülőlift épül 2011-re, amely közvetlenül a faluból indul majd, egy új parkoló mellől. Új hóágyúkat is kénytelenek lesznek venni, hiszen a síterep egyik legnagyobb hátránya, a megbízhatatlan hóviszonyok voltak. Az eddigi 15 hóágyú mellé legalább 40 újat vásárolnak, és természetesen ekkorra arzenálhoz már egy 40.000 köbméteres tározó is épül a közeljövőben.

Egy dolog nem változik az idén a bérlet ára. Az üzemeltetők ígérete szerint, csakúgy, mint két évvel ezelőtt, idén is 18 euróba kerül majd egy napijegy ezen a kis terepen.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.