Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Őrületes rekord: Chamonix-Zermatt sítalpakon 21 óra alatt!

2010.04.15. Bata Attila

Őrületes rekord: Chamonix-Zermatt sítalpakon 21 óra alatt! Európa talán egyik legismertebb, legnépszerűbb és legszebb sítúraútvonalát tette meg rekordidő alatt két francia síoktató. A normális esetben hat- vagy hétnapos útvonalat sikerült 21 órán belül teljesíteniük, és ezzel majdnem háromnegyedórával megdöntötték az útvonal korábbi rekordidejét.
Az Alpok két kultikus települése, a francia Chamonix és a svájci Zermatt, közötti utat a hegyeken keresztül is meglehet tenni, akár sítalpakon is. A páratlanul szép túrát gyalog a 19. században sikerült először teljesíteni, sítalpakon pedig csak 1911-ben jött össze először. Az angolok által elnevezett, később franciásított Haute Route megtételéhez tökéletes időjárás, megfelelő hóviszonyok, és kemény kitartás kell. A statisztikák szerint ez nem mindig jön össze, általában a túrázók fele nem tudja teljesíteni az utat.

A szokásos Haute Route túra hat vagy hét napból áll. Úgy kell eljutni a négyezer méter magas hegyek között az egyik irányból a másikba, hogy az éjszakákat az útba eső menedékházakban kell tölteni. Amire a hegyi vezetők 6-7 napot adnak, azt három francia síoktató 20 óra 28 perc és 5 másodperc alatt tette meg.

A három síoktató április 5-én vágott neki a majdnem 180 kilométeres és összesen 8400 méter szintemelkedéssel nehezített túrának. Már tavaly is szerették volna megdönteni a csúcsot, de akkor a rossz időjárás miatt fel kellett adniuk a próbálkozást. Az időjárás most sem volt a legszerencsésebb, már az elején hóviharba kerültek, a harmadik társuknak itt fel is kellett adnia az utat. Később már megkegyelmezett az időjárás, és egy nagyon fárasztó, 2300 méteres szintkülönbségű ereszkedéssel a végén, a káprázatos Matterhorn mellett, este hétre értek Zermattba.
KOMMENTEK

KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.