Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Chopok: szezonkezdetre elkészül az új kabinos lift

2022.08.25. Bata Attila

Jól halad az új, 15 személyes kabinos építése a magyarok által is sűrűn látogatott szlovákiai Jasná (Chopok) síterepén. Az új lift építése már tavaly megkezdődött, az átadását idén decemberre tervezik.
A lenti térképen A6-os néven jelölt új felvonó közvetlen összeköttetést biztosít Biela Pút és Priehyba között. Eddig ezt egy kis "kerülővel" lehetett megtenni, amely érintette a fogaskerekűt is, amely szűk kapacitása miatt elégé korlátozta az utasok számát.
Az új lift óránként 2500 utast szállíthat, amely a korábbi "kombináció" tízszerese. Másik fontos tényező, különösen Chopokon, hogy az új lift sokkal jobban ellenáll a széllökéséknek, így nagyobb szélerősség mellett is biztonságosan közlekedhet.
Munkában a helikopter
Az új lift előkészítő munkálatait már a tavalyi szezon után megkezdték, azonban a munka javának az idei szezon után kezdtek neki. Kétségtelenül az építkezés leglátványosabb időszakasza volt, amikor júliusban Tirolból érkezett helikopterekkel szállították a lift nyomvonalára az összeszerelendő alkatrészeket.

Helikopteres építkezést a világ számos pontján alkalmaznak. Egyik legnagyobb előnye, hogy gyorsabban lehet haladni. A másik fontos szempont, min például ebben az esetben is, a más módon megközelíthetetlen helyekre csak így lehet eljuttatni az akár háromtonnás oszlopdarabokat. 
KOMMENTEK
Garajc | 2022.08.26. 16:28
Érdekességképpen: akiknek esetleg kedve szottyan az Adriai-tenger panorámája mellett sielni, őnekik jó hír, hogy a horvát Platak sípályáján a felvonóépítés is jó ütemben halad. A szezon kezdetére, azt ígérik, hogy el is fognak készülni az új sílifttel.
Az új négyüléses felvonó megépítését a Strucon és Bartholet Maschinenbau pályázati konzorciuma nyerte el. A szerződés értéke körülbelül 33 millió HRK (szűk 2 mrd HUF) volt. A radeševo-i felvonó 800 méter hosszú lesz, 114 szék lesz benne, amelyek egy része kerékpártárolóval lesz felszerelve. A munkálatok 2021 szeptemberében kezdődtek.

Platak:
https://youtu.be/RHSI08fFTpY
https://youtu.be/QUkZFF1LURw
Fejlesztés:
https://youtu.be/2u36MUpYyrs
Képek a július eleji állapotokról:
https://riportal.net.hr/rijeka/rado...vi-na-izgradnji-nove-zica...

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel Ski - Zahradky
2022-ben felújított, egykori retró hotel Chopok-észak Zahradky részén, 50 méterre a sípályáktól és a 6 személyes ülőlifttől 40 szobával és szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Záhradky apartmanok
Egyszerűen berendezett apartmanok a Chopok északi oldalán, a Záhradky állomásnál találhatóak, karnyújtásnyira az innen induló 2db hatüléses lifttől: A házban 3db 2-9 fős "retró" apartman található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chalets Four Leaf
Újonnan épült 2 db házikó Chopok északon, közvetlenül az új 14-es kék pálya mellett! Egyszerűen berendezett szobák LCD TV-vel és saját fürdőszobával. Bérelhető szobánként, szintenként, vagy az egész ház is egyben, max 14 fő részére!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.