Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Chopokon beindították a legendás síliftet

2023.01.13. Bata Attila

Az idei szezon is elég sok újdonságot hozott Chopok mindkét oldalára. A déli oldalon ötéves szünet után helyreállítottak egy legendás húzóliftet, a nosztalgiázók és a pályán kívül síelők örömére.
Kép: Jasná
Kép: Jasná
Új kabinos lift épült az északi részen, ugyanitt hatalmas szálloda építésébe fogtak, délen pedig egy öt éve használaton kívüli sífelvonó reaktiválásának lehetünk szemtanúi.

A Zadné Dereše (Hátsó-Deres) részen 1981-ben adták át a klasszikus felvonót. A hazai gyártóról a keretes részben írunk lentebb.
Kép: Jasná
Kép: Jasná
Kép: Jasná
Kép: Jasná
Kép: Jasná
Kép: Jasná
A lift annak idején Csehszlovákia leghosszabb és legnagyobb szintkülönbséget áthidaló felvonójának számított. Legény volt a talpán, aki a kb. másfél kilométeres távot és az 500 méteres emelkedést kibírta, főleg az indulás utáni hatalmas és hirtelen húzóerő után is a talpán maradt. A sílift a napos oldal piros pályáját és a freeride zónát szolgálta ki.

Öt évvel ezelőtt a felvonó meghibásodott, azóta várt jobb sorsára. A legendás Tátrapoma H210 az idei szezonban 720 fő/órával növeli a síterep szállítási összkapacitását óránként. 

A sítérképen C6-os jelű lift helyreállítása december végére fejeződött be. Ezen a héten, a megérkezett havazás után már tesztüzemmódban működött. A "hivatalos" átadást szombaton tartják meg.

A lift adatai:
Típus H210 húzólift
Gyártó Tatrapoma
Hossz 1553 méter
Szintkülönbség 507 méter
Átadás dátuma 1981
Oszlopok 14 db
Vonszolók 155 db
Kapacitás 720 fő/óra
Sebesség 4 m/s
Tátrapoma – Tátralift
A hetvenes években Késmárkon (Kežmarok) alakult egy vállalkozás, amely a régió különböző műhelyeiből jött létre, elsősorban javítási-karbantartási munkákra szakosodva. A szlovákok átszervezték a járási rendszerüket és hamarosan az egész poprádi járás hozzájuk tartozott. Ugyanebben az időben lett egyre népszerűbb a síelés Csehszlovákiában, azonban hiány volt síliftekből a síterepeken.

A csehszlovákok tárgyaltak a kor legismertebb felvonógyáraival, végül a francia Poma gyárral kötöttek licenszszerződést 1975 novemberében. Az első H210-es típusú felvonót 1977 februárjában telepítették Jasnára, az északi oldalra, a Zahradky részre.

A csehszlovákok fokozatosan átvették a franciák termékpalettáját és már ülőlifteket is forgalmaztak. A 100. felvonójukat Donovalyban építették meg, ugyanitt, ugyanebben az évben készült el az első háromszemélyes felvonójuk 1983-ban.

Privatizáció után 1995-ben vették fel a Tátrapoma nevet, amelyet 2010-ben változtattak Tátraliftre.

Az elmúlt évtizedekben Csehszlovákián kívül számos országba szállítottak sílifteket. Magyarországon 1988-ban építették meg az első húzóliftjüket, amelyet több is követett. Az utóbbi években libegőket is átadtak nálunk, például Lillafüreden vagy Sátoraljaújhelyen. 
KOMMENTEK
skioutlet | 2023.01.13. 17:12
Azok számára akik a Chopokra mennek síelni (és már tényleg elég jól síelnek) kihagyhatatlan ez a sífelvonó!

Nehéz leírni, milyen érzés a liften a viszonylag nagy tempóval felsiklani a hatalmas hegyoldalon, ezt jobb megélni:)

Természetesen napos időben a legszebb, azonban ködös időben, havazás idején is elég izgalmas. Alig várom, hogy újra mehessünk!
Lacpet | 2023.01.14. 13:11
Mindig óriási élmény volt 20-25 évvel ezelőtt a Deresen snowboard-al csapatni a porhóban, a törpefenyvesben! 🤟😃

Nagyon jó hír,h újra működik a 'gyilkos' felvonó, kiváncsi vagyok mennyire 'szelídült meg' a felújítás során..:)

Régen jártam a déli-Chopok-on, amikor a hóhelyzet kiadja, elmegyek/ünk oda újra csúszni, egyúttal tesztelve ezt az új felvonót!:-)
magnum56 | 2023.01.14. 18:59
Letesztelheted, hogy tudsz-e már repülni.
De ha nem, itt majd megtanulsz. ;)
Bata Attila | 2023.01.15. 15:52
Igen, tegnap megvolt a pezsgős ünnepség, az üzemeltetők szerint hozza a régi formáját, ugyanúgy kirepít a startnál, mint régen :)
esslegg | 2023.01.28. 21:24
Tegnap (01.27.) voltunk egy napot csúszni Chopokon, valóban működik ez a lift is. Sokan nem voltak rajta :-), de jól nézett ki. Mi egy utolsó menetet akartunk menni vele, de sajnos pont lemaradtunk róla (15.30-kor zár), már nem engedtek fel. Sebaj, legközelebb...

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Jasná Deluxe Faházak csillagcsillagcsillagcsillag
Luxus faházak a Zahradky ülőlift alsó állomásának közvetlen közelében, a sípályák mellett. Igényesen és modernül berendezett standard és deluxe 4-6 fős apartmanok önellátással!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Holiday Village Tatralandia csillagcsillagcsillagcsillag
A Holiday Village Tatralandia üdülőfalu bungalókat és apartmanokat kínál Közép-Európa legnagyobb aquaparkjának szomszédságában, 15 km-re Jasnától. Sorház jellegű házakban 4-5 fős apartmanok, illetve különálló 3-5 fős és kétszintes 7-8 fős faházak foglalhatók.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chata 1012
A Chata 1012 házikó a Demänovská völgyben, gyönyörű természeti környezetben, 6 km-re található a Chopok-Jasná síterep északi oldalától. Élelmiszerbolt kb. 700 m, buszmegálló kb. 300 m, étterem kb. 400 m.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.