Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovákia: havazás hozott javulást a magasabb régiókba

2023.01.11. Bata Attila

Szlovákiába is megérkezett a várva várt havazás a hét elején, azonban összefüggő hótakarót még csak magasan, 900-1000 méter felett találunk a szlovák hegyekben. Főleg a Tátrákban javultak a hóviszonyok, az alacsonyabb síterepek inkább a lehűlésnek örülhetnek.
Jasná-Chopok: felfrissültek a fenti pályák
Jasná-Chopok: felfrissültek a fenti pályák
Mivel régen néztünk szét a szlovák terepeken, néhány szó az előzményekről. Az év első napján már itt is lassan egy hete a tavasz vette át a szerepet a téltől. 65 síterep üzemelt az év elején (általában 80-85 szokott ideális esetben), de mivel a tavasz folytatódott, a számuk folyamatosan lecsökkent tegnapra körülbelül 40-re.
Vrátna ma. Szépen látszik a hegyen a hóhatár.
Vrátna ma. Szépen látszik a hegyen a hóhatár.
A bezárt síterepek között találunk néhány ismert nevet, mint pl. Martinské Hole, Myto vagy Krahule. A magyar síelők előtt ismert Kassa környéki Jahodná-Epres-tető is bezárt átmenetileg. A másik nosztalgikus környékbeli síterep, Plejsy idén ki sem nyitott, ennek a síterepnek a történéseiről még írunk a szezonban.
Martinské Hole, friss hó, január 14-én újra kinyitnak
Martinské Hole, friss hó, január 14-én újra kinyitnak
A tél hiányát jelzi, hogy Csorbatón 33 éve nem történt meg az a csúfság, hogy elolvadt a hó januárban. Idén sajnos, voltak januári napok összefüggő hótakaró nélkül 1350 méteres magasságban.
Donovaly ma
Donovaly ma
Közben életbe lépett a rendelet, hogy 10%-kal csökkent a síbérletek és vendéglátás ÁFÁ-ja, ebből azonban semmit sem fogunk érzékelni a síterepeken és vendéglőkben, ezt nem „hárítják át” a vendégekre, hanem egyfajta állami támogatásként fogják fel a szolgáltatók.

Ezt a sok rossz hírt a tél visszatérése törte meg hétfőről keddre. Ezer méter felett 5-10 cm hó hullott, a Magas- és az Alacsony Tátrában 2000 méter felett kb. 40 centiméter. Csorbatónál ismét 14 cm a természetes hó vastagsága és a sífutópályákat is szépen megcsinálták.
Kubínska ma, rá sem ismerni a pályára
Kubínska ma, rá sem ismerni a pályára
Jasnán ma 108 cm havat mutatott a meteorológiai állomás mércéje. A havazás után tegnap már a hegyimentőknek is dolguk akadt lavina miatt. Itt nagyon várjuk a Dereše felvonó újraindítását a déli oldalon, eddig nem sikerült, főleg a hóhiány miatt.

Lengyelországban is javult a helyzet. Zakopane városában 18 cm hullott, a környékbeli hegyekben pedig 20-30 cm hó. Itt hétvégén síugró világkupa versenyt rendeznek, igazi őrület várható a környéken. 
KOMMENTEK
basquiat | 2023.01.12. 10:41
Tegnap már ment a Deres felvonó :)
nógrád | 2023.01.12. 15:02
Az nagyon jó hír! A régi, gyorsvonati sebességű tárcsás lett beüzemelve vagy valami új?
Bata Attila | 2023.01.12. 15:24
@basquiat
köszi a hírt!

@nógrád
a régi maradt
nógrád | 2023.01.12. 15:56
Köszönöm az infókat!
Remélem minél hamarabb ki tudom próbálni! A Deres felvonó már nagyon hiányzott délről. Ezzel a Kosodrevina-Chopok kabinos is tehermentesítődik egy kicsit. Nem volt az normális, hogy Kosodrevina fölött csak egy felvonó volt a déli oldalon.
Azolo | 2023.01.12. 20:28

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel Besenova csillagcsillagcsillag
3 csillagos hotel a Gino Paradise termálfürdő és aquapark területén, 15 km-re Rózsahegy és 27 km-re Chopok/Jasna síterületeitől. A szálloda vendégei részére ingyenes a belépő a Besenova élményfürdőbe (medencék, csúszda).
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Stupka csillagcsillagcsillag
3 csillagos szálloda az Alacsony Tátrában, Tále síközpontban wellness részleggel (medence, szauna, jacuzzi). Reggelis ellátás igényelhető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Jasna csillagcsillagcsillagcsillag
Chopok észak egyik "legleg" szállodája közvetlenül a sípályák mellett, 50 méterre a kabinos lift állomásától! 1-4 fős szobák standard és deluxe felszereltséggel. Wellness: medence, szaunák, gőzfürdő, kültéri melegvizes jacuzzik!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.